Stjärnstunder

229

Jag har funderat mycket på det här med stjärnstunder – på att ta tillvara alla dom där små ögonblicken av lycka som man känner ibland i livet, ofta i vardagen när man minst anar det, och som är det som verkligen ger livet mening. Stjärnstunder är då när man är extra närvarande i nuet och det känns meningsfullt.

Ibland är det bara svårt att komma ihåg hur mycket bra man är med om, speciellt om man hela tiden är fokuserad på nånting som man väntar på (en löneförhöjning, en flytt, att nånting särskilt skall hända som t ex en fest) eller på sånt som har varit (en kär person som man saknar, saker och ting som ”borde” ha blivit annorlunda). Eller bara upptagen av dåliga tankar.

Jag ville inte att mina barn skulle växa upp och bara känna att allt bara är elände hela tiden, vilket det lätt känns som i familjer där man har flera personer med speciella behov, så för att riktigt sätta fokus på allt det bra som vi är med om så har jag börjat samla på Stjärnstunder! När vi är med om nåt extra bra, nånting sånt där ögonblick när man känner flow, eller glädje eller lycka – då får vi en stjärna!

072

Stjärnorna har äldsta sonen stansat ut ur fina papper och vi förvarar dom i en liten loppisfyndad glaskorg i köket. Sen när vi har nån bra upplevelse tillsammans så väljer nån en stjärna och jag skriver ner i korthet vad vi gjorde och så limmar jag fast stjärnan på trappan i hallen.

Exempel på familjen Bahnes stjärnstunder:

  • gå på bio tillsammans första gången som alla hade skoj (Frozen)
  • barnens födelsedagar & att öppna paket
  • när x lärde sig cykla
  • när vi åkte till Korpo
  • när vi åkte till Helsingfors
  • svampskogen
  • äta marshmallows
  • dricka mammas saft
  • när det blommar i trädgården

 

Alla möjliga såna där små familjestunder som är det som ger vårt familjeliv mening! På det här sättet ser vi helt konkret hur mycket fint vi gör tillsammans, och inte nog med det – humöret höjs ju när man ser dom här stjärnorna och tänker tillbaks på minnena, så man får fler stjärnstunder redan av att titta på stjärnorna med stjärnstunder!

Det var mitt lilla söndagstips det. Ett enkelt och roligt sätt att hitta fler stjärnstunder i vardagen.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Judy’s keramik

Om det är nåt jag gillar så är det handgjord keramik! Hemma hos oss har vi en hel del keramik från Judy’s Hantverk och inredning på Åland, och speciellt dottern har varit glad över sin alldeles unika skål med hennes eget namn på. Sen gick pappan och tappade skålen i golvet! Stor sorg och bedrövelse! Så vi kontaktade Judy och frågade om hon kunde göra en ny skål till dottern. Det kunde hon, så vi passade på och beställde skålar till pojkarna också. Nu har alla tre barn varsin youghurtskål som dom äter från på morgonen!

358

Skålarna är så fina och barnen är så glada över att ha nåt med sina namn på! Våra barn har inte världens vanligaste namn, speciellt inte här i vår hörna av världen, så det känns lite extra fint för dom att ha sitt eget namn på sina egna skålar. Jag vet precis hur det är – när jag var liten fanns det noll som hette som jag, och det var först när vi flyttade till Danmark som jag alls hittade nån annan som hette Ninette. Då blir det lite extra speciellt att ha sitt eget rätt så unika namn på sin egen skål – det pirrar liksom lite extra i kroppen av det!

362

Förutom dom söta bilderna i skålarnas mitt så hade Judy målat små bilder på sidorna av skålarna också. Dom ser så fantastiskt fina ut när dom står på våra öppna hyllor och man ser skålarna från sidan!

367

Varje skål har sitt eget motiv och alla tre skålar är så fina och råkade komma till precis rätt unge! Mamma Mu-gillaren fick en ko-skål, den som ville ha nallar fick nallar och den som älskar smådjur fick den här lilla musen.

Judy’s finns som sagt på Åland, och har du vägarna förbi så lönar det sig definitivt att titta in i hennes butik och verkstad! Hon gör så många fina saker, och jag är grymt imponerad av alla keramiker som kan trolla lite lera till nåt sånt här fint! Själv har jag Judys skålar och fat och tekanna och koppar med både ränder, fiskar, katter och fåglar på och jag älskar dem allesammans!

P.S. Jag brukar inte skriva ut mina barns namn här på bloggen, speciellt som dom blir så lätta att hitta via google, men eftersom deras namn nu står i vartenda exemplar av boken som snart kommer till försäljning (vi har faktiskt tjuvstartat försäljningen lite grann – så den som är uppmärksam och har haft tur har redan hittat boken!) så tänkte jag att det inte gör nåt om namnen är med på en bild. Plus att det ju såg så fint ut där i deras skålar! Tusen tack Judy för skålarna – vi är verkligen jätteglada för dom och dom är i användning precis varenda dag!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Flugfångare & bananflugstips

003 Oj, vilken värmebölja vi fick! Värmebölja = öppna dörrar = flugor hemma hos oss. Ungarna ränner runt med flugsmällor och vi vuxna försöker åtgärda bananflugorna som också vill bo i köket. Vi har en sån här fin glasflugfångare som vi fyller med lite vinäger och hänger upp ovanför vasken.

Bästa knepet mot bananflugorna är ett husmorstips som jag fick för flera år sen: bananflugor gillar att lägga ägg i avloppet, så det gäller att ta bort alla matrester från bottnen av diskhon så ofta och så bra som möjligt och sen hälla kokande vatten i vasken. Funkar perfekt!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lyckan är en gammal gård

Jag fick en superduper perfekt födelsedagspresent från en kompis i år: Sara Bergströms bok Lyckan är en gammal gård – en bok som jag hade väntat på och funderat på innan den ens var utgiven, och som jag blev jätteglad över att få som egen och riktigt kunna fördjupa mej i!

003

”Lyckan är en gammal gård” handlar om en liten by i Österbotten som var något av föregångare på 1970-talet när ett helt gäng familjer flyttade gamla hus till Stundarsbyn och renoverade dom. Mitt i värsta bygga-nytt-hysterin tog dom här mänskorna och byggde gammalt i stället – något som många skakade på huvudet åt… Resultatet blev en alldeles speciell by med en speciell känsla och gamla fina hus som fick ett lyft och ett nytt förlängt liv.

001

Måste bara visa att boken till och med är signerad av Sara Bergström! Det gör den ju liksom extra fin tycker jag!

004 (2)

Boken är full av härliga foton och fin layout och berättelser från femton av dom familjer som bor i byn.

005 (3)

Varje hus och familj har sitt eget kapitel medföljt av fina bilder. Det känns som att man får komma på ett kort litet besök hem hos alla, och ger verkligen mersmak!

007 (2)

Alla husen i Stundarsbyn har egna namn, något som vi har planerat åt vårt hus vi också, men hittills har vi bara ett arbetsnamn som vi inte riktigt har slagit fast ännu. Det känns på nåt sätt mer som man är en led i en förvaltartradition när husen har namn tycker jag! Inget slit och släng sen, utan det här är hus och namn som är ämnade för att användas så länge det bara går och föras vidare till nästa generation som sätter sin nya prägel på dom, men som ändå bibehåller nåt av det ursprungliga.

008

Sist i boken finns ett kapitel om Sara och hennes familjs hus, och oj, vad mysigt det ser ut!

Det enda minuset med boken (som är tjock!) är att den är alltför tunn! Jag ville läsa mer om precis allting (hur har det varit att renovera, hur ser gårdarna ut, fler bilder gärna och fler historier – måste finns hur många som helst att berätta) märkte jag, och det om nåt är väl ett bra betyg på en bok! så jag får väl snällt hoppas på en fortsättning.

Det här är en bra bok för såna som gillar gamla hus, som bor i gamla hus, som gillar fina bilder och som gillar historier. En perfekt gåva åt mej och en perfekt bok för oss att ha hemma på vardagsrumsbordet.

(Tack M för presenten! Jag blev jätteglad!)

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Hur man öppnar burklock

För ett tag sen skrev jag om en grej som gör mej vansinnig i vardagen – att inte kunna öppna burkar ibland! En del burkar med vacuum är bara så himla svåra att öppna. Sarah tipsade om att det går att sticka en sked under locket, och sen kommer det ett plopp! och då går burken att öppna. Jag har testat det på många burkar sen dess, och det funkar verkligen!

Jag gjorde den här lilla youtube-videon (inklusive mina fniss och onödiga ljud!) där jag öppnar en burk chili (egna chilin, jeee!), den halkade lite när jag hade kladdiga händer, men annars funkade det suveränt. Och vi åt avokadopasta med chilin i förresten!

12. Hepp! Dagens tv-tips.

Idag passade det ju perfekt om att tipsa om programmet Gårdshuset på Strömsö som går att se på Arenan just nu. Det handlar till största delen om ett växthus som Strömsö-gänget bygger med små inslag från arkitekter som filosoferar om folks val av bostäder, och sen korta snuttar från fyra olika familjer i svenskfinland, inklusive vår familj!

Vi är alltså med i bara korta snuttar per program, med början i söndags och varje söndag bortsett från sportlovet tror jag det var och hela programmet går att se här (går att ses på även utomlands, vill man bara se vår lilla första snutt så går det bra på den här länken).

135

Det var lite kul att testa på hur det var att bli filmad för TV. Det var helt klart nåt annat än att bli fotograferad – och så känns det lite gränsöverskridande för mej personligen att ge över kontrollen över bilden av mej själv och min familj till någon annan märkte jag! I början var vi jättestela och ovana och det märks i TV-rutan tycker vi själva, men jag är ändå glad att vi testade på det trots nervositet och stelhet  – det är ett roligt minne också för ungarna att ha, den där gången då dom kom från TV och filmade oss, för det hör definitivt inte till vardagen!

”En bloggrubrik för varje dag i januari 2014 – onekligen

10. Kolla! Här är en bok som jag tycker är snygg.

Jag gillar böcker som är grafiska som t ex dom här som En gul apelsin tipsade om eller Onekligens tips. Men vi har inte riktigt såna böcker hemma – jag har rensat bort en massa böcker i våra hyllor och har bara hemma såna som jag vill läsa om och om igen. Resten får biblioteket förvara har jag tänkt. Ett par vackra böcker har vi ändå hemma, såna som vi läser alltid nu och då:

009

Rosemary Sutcliffs Odysseus irrfärder och Svarta skepp mot Troja, illustrerade med vackra akvareller av Alan Lee 016

Ett lätt sätt att ta till sig dom gamla grekiska klassikerna tycker jag. Definitivt inte nåt för alltför små barn, men ungar i skolåldern och uppåt funkar dom hur bra som helst på. Och  vuxna!

Alan Lee var förresten ”concept designer” för Peter Jackson när han gjorde sina Sagan om Ringen-filmer, och det är lite liknande känsla man får i dom här bilderna tycker jag. Lite sådär överjordiskt och mytologiskt.

25 olika grejer att skriva ut som organiseringshjälp

Jag läste ”mina tidningar” (dvs bloggarna i min bloggläsare) som vanligt och kom över den här jättebra blogposten med länkar till 25 olika grejer som organiseringshjälp. Precis sånt som jag gillar! Innan vi fick barn älskade jag att skriva listor till jul och allt möjligt. Sen fick vi barn och ”ammehjärnan” satte i, oberoende om jag ammade eller ej (eller heter det sömnbrist?) och sen dess behöver jag nästan skriva listor om att skriva listor för att komma ihåg allt som skall fixas… och ändå glömmer jag saker och ting. Men jag älskar fortfarande mina listor som minsann hjälper mej att lite få struktur på vardagen.

Vissa av grejorna i inlägget har jag redan styr på som t ex medicinskåpet (vilket påminner mej om att det börjar vara på tiden att gå igenom det och rada upp saker och ting och se vad som saknas), men ungarnas garderober är t ex i behov av etiketter. Dom har så himla svårt att komma ihåg vilken låda som skall innehålla byxor eller pyjamaser, så jag tänkte att om jag tar bilder på olika plagg och klistrar fast på respektive korg så kanske det funkar. Borde först skriva det ner på min todo-lista som hänger här bredvid datorn! Jag har två todo-listor, en för akuta grejer, en för sånt som jag gör när jag har ledig tid. Och ändå, trots att vi ändå har någorlunda koll på en del grejer så glömmer vi saker och ting! Ofta är det matlistan som vi har glömt hemma!

Vi testade en tid att ha listor åt ungarna på morgonen (efter att maken hade läst nåt om Lean, och sen såg jag ett TED-talk om det), men det funkade inte alls i vårt hushåll som har lite varierande nivåer på hur vi alla fungerar med såna här saker pga vår familjehistoria. Funkar bra om man har någorlunda stabila ungar tänker jag, så det är ett tips för såna familjer som har trygga barn – att t ex ha en griffeltavla med allt som varje familjemedlem skall göra på morgonen och sen får man sätta ett kryss i rutan bredvid när man har gjort det. En del av våra ungar älskar den här griffeltavlan, så det kan hända att vi tar fram den nu igen efter julpausen, för det är liksom jättekul att få sätta det där krysset i rutan. Precis på samma vis som jag känner tillfredsställelse när jag kan kryssa över nåt på min lista.

nu till jullovets sista todo-grej (imorgon börjar skolan, det var helgdag idag här i Finland): att fixa ihop en av ungarnas SpaceRail Level 2, suck och stön! måste ta youtube till hjälp, och jag ser verkligen fram emot att få kryssa bort den här grejen!

Böcker & vitrinskåp – ibland kommer inspirationen från dom mest konstiga ställen!

Ifjol kollade jag igenom statistiken på bloggen och kollade på skoj igenom sökorden som folk använder sig av för att hitta hit till bloggen. En sån kombination sökord var nånting i stil med ”hur man kan kombinera böcker och porslin” eller nåt sånt, och det var ju en helt superbra idé ju! Personen som hittade min blogg hittade inget sånt på just min blogg, men jag fick mej en bra idé för jag har nämligen haft liggande några fina gamla böcker som jag inte vetat vad jag skulle göra av. Det här var ju precis rätta lösningen – att ha dom i vitrinskåpet tillsammans med porslinet!

076

Då när vitrinskåpet var alldeles nybyggt fick jag lite hjälp av Kamomilla hur jag skulle göra för att få det att se fint ut. Sen dess har jag vågat prova mej fram och försöka tänka ”outside the box”, men av nån anledning hade jag inte alls  tänkt på att det här ju också var en jättebra funktion för just ett vitrinskåp. Ett skåp behöver inte antingen innehålla porslin eller pynt eller böcker – det kan innehålla precis alltihopa på en gång, eller precis vad man själv vill i själva verket. För det är ju bara man själv som sätter gränserna, och ingen annan! Precis som med största delen av sakerna här i livet för övrigt (man kan alltid försöka välja hur man reagerar på nånting, även om man inte kan välja själva omständigheterna).

086

Tack kära googlare som hittade hit och lämnade ditt avtryck i form av googlesökningen som fick mej att bli inspirerad!

Jag fick mej en tankeställare om hur fast jag är i mina gamla tankegångar, och ibland är det just en sån tankeställare man behöver för att se över både sitt vitrinskåp eller ett och annat i sitt liv.

P.S. som du säkert märker så känner jag att både inredning och pyssel och allt jag sysslar med är en metafor för mitt övriga liv och mina tankar!

P.P.S. En del av dom där böckerna kommer jag att spara på, andra använder jag för just pyssel (tar ut sidor och grejar med dom), men dom har så fina bokryggar så det känns synd att bara ha dom liggande i nån låda i stället för att visa upp dom som dom förtjänar. Tills även dom inte existerar längre, annat än i ny form.

Miniferie i Åbo

Ibland behöver man inte åka långa vägar för att åka på semester!

Vi fick lite julklappspengar av jultomten och en scandiccheck som skulle gå ut innan nyåret så vi  tog och gjorde slag i saken och åkte till Åbo och bodde en natt. Det var precis lagom längd att åka på resa med våra ungar – ibland kan minsann den korta resan mellan Pargas och Åbo kännas lång! (blotta tanken på 10 timmar i ett flyg med våra ungar – huuu!)

IMGP3431

Hotellet var fräsht och fint och där hängde både jul- och nyårshälsningar och välkomnade gästerna

IMGP3119

Vi började vår semester med att besöka muséet ”Ett hem”. Dom hade under julen några dramaguidningar, och vi hade tur och fick plats på den sista. Det kan vi verkligen rekommendera, för det var minsann ett bra sätt att uppleva muséet på och få en känsla av hur det var att bo i Åbo för hundra år sen.

IMGP3142

”Ett hem” är konsul Alfred och Helene Jacobssons privata hem som dom donerade åt Åbo Akademi med allt innehåll. Dom bodde på  Tavastgatan, men ägodelarna flyttades till husen i akademikvarteren och är nu museum. Det som gör det till ett lite annorlunda museum är att det inte finns några som helst rep eller avskiljningar utan man kan gå runt i rummen bland sakerna precis som man skulle göra hemma hos vem som helst.

IMGP3145

Det lönar sig förresten att antingen vara i god tid till de guidade turerna eller boka plats på förhand, för det blev alldeles smockfullt med folk! IMGP3126

Vi möttes av hushållerskan Rauha som hade fullt sjå med att fixa fint inför nyåret. Konsulinnan ringde hela tiden på Rauha som fick skäll för att hon inte putsat silverljusstakarna tillräckligt, eller skickades iväg på olika ärenden.  IMGP3146

Sen fick vi en rundvisning av självaste konsulinnan som visade oss runt i salongen, sovrummet, sin boudoir, matsalen och maken Alfreds rum. Tyvärr var fotografering förbjuden så jag har inga bilder att visa från självaste muséet, annat än den här bilden från verandan (som är en sån där drömveranda som vi skulle vilja ha! massor av plats för skor och bänkar att sitta på och pelargoner som övervintrar). IMGP3148

Konsulinnan berättade många spännande historier ur sitt liv och visade alla sina fina saker och klagade på tjänstefolket och var allmänt charmerande! Både vuxna och barn i publiken gillade hennes guidning, och vi fick verkligen en känsla av jul- och nyårsfirandet i början av förra seklet. IMGP3149

Guidningen avslutades med att barnen fick hjälpa stackars Rauha att göra fler serviettvikningar inför nyårsmiddagen. IMGP3153

Muséet Ett hem ligger ett stenkast från Åbo Domkyrka så vi passade på och  tog oss en tur dit också. IMGP3155

Denna jul har man i domkyrkan kunnat se en alldeles fantastisk italiensk julkrubba IMGP3162

Massor av mänskor och byggnader att titta på, man skulle kunna stå där i evigheter och bara titta på alla detaljerna

IMGP3179

Stod man där en längre tid fick man uppleva både dag och natt i krubban IMGP3172

Det var rätt så trångt framför krubban och folk stod där jättelänge och tittade och fotograferade. Äldsta sonen hade tur och fick plats längst fram av en dam som gick iväg, men jag fick nöja mej med att stå lite mer bakom och till sist gav jag upp och gick därifrån utan att helt ha fått beundrat alla delarna av krubban. Kamomilla var dit under julen, så vill du se hur fint självaste stallet ser ut så kolla in på hennes blogg!

IMGP3238

Efter domkyrkobesöket blev det dags att sätta sprätt på lite julklappspengar.

IMGP3241 När jag var liten ville jag alltid till leksaksaffären Casagrande, men vi hade aldrig råd att köpa nåt där så det blev bara att stå och trycka näsan mot fönstret och drömma om allt det fina som fanns därinne. Den här gången fick våra ungar inte bara drömma, utan riktigt uppleva en sån här barndomsdröm med (nästan) fritt fram att välja vad dom ville i affären. Gissa om vi hade ett gäng nöjda ungar som kom ut ur den affären! IMGP3422

Åt gott gjorde vi också, på Delhi Darbar som är vårt favoritställe och som har mat som ungarna också gillar. Deras korma var en hit med ungarna plus wrapsen.

IMGP3423 Annat skoj på resan: att spionera på folk i korridorerna med ny spionutrustning från leksaksaffären, och att strida om vems tur det var att trycka på knappen i hissen… Mindre kul tyckte vi vuxna, som hade fullt sjå att hålla koll på vem som senast hade tryckt på knappen. Till sist sa jag att nu åker vi några varv upp och ner bara så att alla får trycka.

Följande dag åt vi morgonmål (fick minuspoäng av ungarna som kräver plättar av hotellfrukostarna! men vi vuxna var nöjda) och sen gick vi på bio. Det var första gången vi var hela familjen på bio, och vi hade tur att det råkade komma en Disneyfilm med svenskt tal på bio just denna dag. Vi såg filmen Frozen och gillade den allesammans! Sen när vi kom hem lyssnade vi på en av sångerna från filmen många gånger på rakan:

Det var verkligen en lyckad resa, och jättekul att turista i egna landet! Det finns massor av sevärdheter runt hörnet som vi ännu inte har sett och framför allt gick det fort att komma hem till egna hemmet igen, trötta mätta och belåtna.