Miniferie i Åbo

Ibland behöver man inte åka långa vägar för att åka på semester!

Vi fick lite julklappspengar av jultomten och en scandiccheck som skulle gå ut innan nyåret så vi  tog och gjorde slag i saken och åkte till Åbo och bodde en natt. Det var precis lagom längd att åka på resa med våra ungar – ibland kan minsann den korta resan mellan Pargas och Åbo kännas lång! (blotta tanken på 10 timmar i ett flyg med våra ungar – huuu!)

IMGP3431

Hotellet var fräsht och fint och där hängde både jul- och nyårshälsningar och välkomnade gästerna

IMGP3119

Vi började vår semester med att besöka muséet ”Ett hem”. Dom hade under julen några dramaguidningar, och vi hade tur och fick plats på den sista. Det kan vi verkligen rekommendera, för det var minsann ett bra sätt att uppleva muséet på och få en känsla av hur det var att bo i Åbo för hundra år sen.

IMGP3142

”Ett hem” är konsul Alfred och Helene Jacobssons privata hem som dom donerade åt Åbo Akademi med allt innehåll. Dom bodde på  Tavastgatan, men ägodelarna flyttades till husen i akademikvarteren och är nu museum. Det som gör det till ett lite annorlunda museum är att det inte finns några som helst rep eller avskiljningar utan man kan gå runt i rummen bland sakerna precis som man skulle göra hemma hos vem som helst.

IMGP3145

Det lönar sig förresten att antingen vara i god tid till de guidade turerna eller boka plats på förhand, för det blev alldeles smockfullt med folk!IMGP3126

Vi möttes av hushållerskan Rauha som hade fullt sjå med att fixa fint inför nyåret. Konsulinnan ringde hela tiden på Rauha som fick skäll för att hon inte putsat silverljusstakarna tillräckligt, eller skickades iväg på olika ärenden.  IMGP3146

Sen fick vi en rundvisning av självaste konsulinnan som visade oss runt i salongen, sovrummet, sin boudoir, matsalen och maken Alfreds rum. Tyvärr var fotografering förbjuden så jag har inga bilder att visa från självaste muséet, annat än den här bilden från verandan (som är en sån där drömveranda som vi skulle vilja ha! massor av plats för skor och bänkar att sitta på och pelargoner som övervintrar).IMGP3148

Konsulinnan berättade många spännande historier ur sitt liv och visade alla sina fina saker och klagade på tjänstefolket och var allmänt charmerande! Både vuxna och barn i publiken gillade hennes guidning, och vi fick verkligen en känsla av jul- och nyårsfirandet i början av förra seklet. IMGP3149

Guidningen avslutades med att barnen fick hjälpa stackars Rauha att göra fler serviettvikningar inför nyårsmiddagen. IMGP3153

Muséet Ett hem ligger ett stenkast från Åbo Domkyrka så vi passade på och  tog oss en tur dit också.IMGP3155

Denna jul har man i domkyrkan kunnat se en alldeles fantastisk italiensk julkrubbaIMGP3162

Massor av mänskor och byggnader att titta på, man skulle kunna stå där i evigheter och bara titta på alla detaljerna

IMGP3179

Stod man där en längre tid fick man uppleva både dag och natt i krubbanIMGP3172

Det var rätt så trångt framför krubban och folk stod där jättelänge och tittade och fotograferade. Äldsta sonen hade tur och fick plats längst fram av en dam som gick iväg, men jag fick nöja mej med att stå lite mer bakom och till sist gav jag upp och gick därifrån utan att helt ha fått beundrat alla delarna av krubban. Kamomilla var dit under julen, så vill du se hur fint självaste stallet ser ut så kolla in på hennes blogg!

IMGP3238

Efter domkyrkobesöket blev det dags att sätta sprätt på lite julklappspengar.

IMGP3241När jag var liten ville jag alltid till leksaksaffären Casagrande, men vi hade aldrig råd att köpa nåt där så det blev bara att stå och trycka näsan mot fönstret och drömma om allt det fina som fanns därinne. Den här gången fick våra ungar inte bara drömma, utan riktigt uppleva en sån här barndomsdröm med (nästan) fritt fram att välja vad dom ville i affären. Gissa om vi hade ett gäng nöjda ungar som kom ut ur den affären! IMGP3422

Åt gott gjorde vi också, på Delhi Darbar som är vårt favoritställe och som har mat som ungarna också gillar. Deras korma var en hit med ungarna plus wrapsen.

IMGP3423Annat skoj på resan: att spionera på folk i korridorerna med ny spionutrustning från leksaksaffären, och att strida om vems tur det var att trycka på knappen i hissen… Mindre kul tyckte vi vuxna, som hade fullt sjå att hålla koll på vem som senast hade tryckt på knappen. Till sist sa jag att nu åker vi några varv upp och ner bara så att alla får trycka.

Följande dag åt vi morgonmål (fick minuspoäng av ungarna som kräver plättar av hotellfrukostarna! men vi vuxna var nöjda) och sen gick vi på bio. Det var första gången vi var hela familjen på bio, och vi hade tur att det råkade komma en Disneyfilm med svenskt tal på bio just denna dag. Vi såg filmen Frozen och gillade den allesammans! Sen när vi kom hem lyssnade vi på en av sångerna från filmen många gånger på rakan:

Det var verkligen en lyckad resa, och jättekul att turista i egna landet! Det finns massor av sevärdheter runt hörnet som vi ännu inte har sett och framför allt gick det fort att komma hem till egna hemmet igen, trötta mätta och belåtna.

 

En kommentar

  1. ÅÅÅh, det låter helt huippu!! Det är skönt att komma bort lite ibland – oberoende om det är nära eller långt ifrån; låter riktigt riktigt bra dedär! DU har en utmaning på min blogg; om du vill orkar & har lust så ta den nåt tag! Kram,C

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *