Lyckan är en gammal gård

Jag fick en superduper perfekt födelsedagspresent från en kompis i år: Sara Bergströms bok Lyckan är en gammal gård – en bok som jag hade väntat på och funderat på innan den ens var utgiven, och som jag blev jätteglad över att få som egen och riktigt kunna fördjupa mej i!

003

”Lyckan är en gammal gård” handlar om en liten by i Österbotten som var något av föregångare på 1970-talet när ett helt gäng familjer flyttade gamla hus till Stundarsbyn och renoverade dom. Mitt i värsta bygga-nytt-hysterin tog dom här mänskorna och byggde gammalt i stället – något som många skakade på huvudet åt… Resultatet blev en alldeles speciell by med en speciell känsla och gamla fina hus som fick ett lyft och ett nytt förlängt liv.

001

Måste bara visa att boken till och med är signerad av Sara Bergström! Det gör den ju liksom extra fin tycker jag!

004 (2)

Boken är full av härliga foton och fin layout och berättelser från femton av dom familjer som bor i byn.

005 (3)

Varje hus och familj har sitt eget kapitel medföljt av fina bilder. Det känns som att man får komma på ett kort litet besök hem hos alla, och ger verkligen mersmak!

007 (2)

Alla husen i Stundarsbyn har egna namn, något som vi har planerat åt vårt hus vi också, men hittills har vi bara ett arbetsnamn som vi inte riktigt har slagit fast ännu. Det känns på nåt sätt mer som man är en led i en förvaltartradition när husen har namn tycker jag! Inget slit och släng sen, utan det här är hus och namn som är ämnade för att användas så länge det bara går och föras vidare till nästa generation som sätter sin nya prägel på dom, men som ändå bibehåller nåt av det ursprungliga.

008

Sist i boken finns ett kapitel om Sara och hennes familjs hus, och oj, vad mysigt det ser ut!

Det enda minuset med boken (som är tjock!) är att den är alltför tunn! Jag ville läsa mer om precis allting (hur har det varit att renovera, hur ser gårdarna ut, fler bilder gärna och fler historier – måste finns hur många som helst att berätta) märkte jag, och det om nåt är väl ett bra betyg på en bok! så jag får väl snällt hoppas på en fortsättning.

Det här är en bra bok för såna som gillar gamla hus, som bor i gamla hus, som gillar fina bilder och som gillar historier. En perfekt gåva åt mej och en perfekt bok för oss att ha hemma på vardagsrumsbordet.

(Tack M för presenten! Jag blev jätteglad!)

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

3 kommentarer

  1. Åh vad fin den verkar vara! Tror minsann att jag skall ta mig ann boken & alla dess fina detaljer & bilder & inspiration mm.! Kram! ps. härligt att få en bok som är signerad – ingen dålig gåva det inte!

  2. Vilket härligt boktips. Förstår att det är en present som du blev glad över. Kramar Liza

  3. Det finns en annan ganska ny Stundarsbok också. Jag minns inte exakt hurudan den är trots att jag tror att jag bläddrat i den. Men inte hemma utan i butik i så fall. Kanske finns på ditt bibliotek?

    http://lundagard.blogspot.fi/2014/01/stundarsbok-och-seminarium.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *