Kombucha – min nya hobby! (barnen älskar, smakar mjöd!)

Den senaste tiden har jag verkligen försökt att satsa på min hälsa efter att äntligen ha fått en någorlunda korrekt diagnos och efter en flera månaders lång antibiotikakur som  tog på krafterna. Nu är den slut sen länge och vi har börjat ett nytt liv med huvudsakligen paleokost (läs mer om vad det är  t ex här hos Liza Kettil!) plus kefir, kombucha, kimchi och sauerkraft – fermenterade produkter som bidrar till en välfungerande tarmflora. Men mer om det i ett senare inlägg – jag är idag igen trött i armarna efter en lång renoveringsdag, men jag lovade min mamma att jag skulle lägga upp tips om Kombucha så att hon kan printa ut nu när hon också ska börja tillverka egen sådan!

Kombucha är en tedryck som man fermenterar genom att tillsätta en SCOBY – en symbiotisk bakterie- och jästkultur till sockrigt tevatten. SCOBYn äter sen sockret och teet i tevattnet och kvar blir en dryck som är full av både jäst och bakterier som är bra för magen, och därmed för hela hälsosystemet

En stor del av vår psykiska och fysiska hälsa sitter i tarmarna. Har vi inte koll på dom så kan vi få bland annat olika autoimmuna sjukdomar, allergier, eksem och sånt som jag har plus att humöret och hjärnan påverkas.

017

Såhär gör man Kombucha i en glasburk med kran:

Koka upp vatten och häll i en skål. Häll i sockret och rör om så att det löses upp. Ha i teet och låt det stå och dra ett tag (jag låter det dra i flera timmar, har inget emot starkt te!).

 

022

Det viktiga när det gäller kombucha är proportionerna socker & vatten. Jag har ca 0,7 dl socker på 1 liter vatten.

I min burk går det ca 6 liter vatten så jag kokar upp ungefär 5,5 liter när det är dags att hälla på nytt tevatten i kombuchan.

Om du börjar din kombucha från början så börjar du med att hälla i det svalnade tevattnet

Lägg sen i din SCOBY. Det gör inget om den flyter sidolänges eller lägger sig på bottnet – den kommer ändå att fermentera teet.

Du vet att din kombucha fungerar som den ska när det börjar bildas nya SCOBYsar ovanpå ytan!

031 (2)

Lägg inte locket på burken, utan täck öppningen med en pappersduk eller tygduk och fäst duken med ett gummiband. SCOBYn behöver syre för att leva.

Sen är det bara att låta burken med Kombucha stå för sig själv ej utsatt för direkt solljus i ca 7 – 10 dagar eller mer. När man har en sån här burk med kran är det superenkelt att kolla om Kombuchan är klar – bara att tappa upp lite vätska i ett glas och smaka av det. Smakar det för sött låter man den stå lite till tills den smakar alldeles lagom. Låter man den stå jättelänge blir det till sist vinäger, och det kan man ibland också vilja ha!

En sak är viktig att komma ihåg när man har såna här bakteriekulturer – se till att inte nåt metalliskt annat än rostfritt stål är i beröring med kulturen alltför länge! Det gäller också kefir och alla sorters fermenterade produkter. Metallen tar kål på bakterierna. Det går bra att sila igenom en metallsil, men kranar som den här på bilden ska vara gjorda av rostfritt stål eller av plast som vår är.

034

Tappa sen upp Kombuchan på flaska med lock och nu är det dags för den andra fermenteringen om man känner för det. Man lägger i lite bär eller frukt eller saft och låter drycken stå ett dygn i rumsvärme. Efter det kan man förvara Kombuchan framme eller i kylskåpet – hemma hos oss dricks den upp så fort så vi hinner knappt ha den i nåt kylskåp!

040

Det bildas en låg alkoholhalt när man gör Kombucha, precis så som när man gör mjöd. Det bildas också kolsyra och det lönar sig att ”rapa” flaskor med mycket kolsyra i så att de inte exploderar!

 

Det är skillnad på te och te – det gäller att använda riktigt te, dvs svart, grönt eller vitt te. Grönt te lär ska vara bäst. Använd te utan tillsatta aromer eller frukter. Det går även att göra kombucha på rooiboste, men det kan ta lite längre tid innan den är klar och SCOBYn kan ha problem att överleva på enbart rooibos (som egentligen inte är ett te) så då kan man i stället göra en blandning av rooibos och nån annan sorts te, eller använda SCOBYn dom antal gånger det går att använda den i rooiboste och sen slänga bort den och ta en ny SCOBY när den gamla dör bort.

Det gör inget om det blir lite bruna strängar i SCOBYn! Det är bara jästen som samlar sig i strängar ibland.

Ungarna och maken dricker 2-3 glas kombucha om dagen. Jag är inte lika förtjust, håller på och experimenterar mej till en blandning som jag gillar och hittills verkar rooiboskombucha vara det som jag gillar bäst, men mest gillar jag kefir! men mer om det i ett annat inlägg!

 

Det enda krångliga med kombuchan är hur man ska få tag på en kombuchasvamp, dvs en SCOBY. Själv fick jag en av en kompis och kommer att langa ut SCOBYsar till höger och vänster bara min mamma-SCOBY börjar yngla av sig! Det finns massor av forum på t ex facebook där man kan efterlysa SCOBYn och kefirgryn och kanske hittar nån som bor nära en eller som kan skicka en SCOBY åt en. De går också att köpa över nätet på vissa ställen och åtminstone vattenkefir kan man köpa i vår lokala hälsokostaffär.

P.S. Glasburken med kran är från Clas Ohlsson!

 

I’ve been brewing Kombucha lately – there are lots of great information about Kombucha on the internet in English, but not so much in Swedish so I wrote a short manual, for my readers and in particular my Mom who just today is starting her first Kombucha brew!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

9 kommentarer

 1. Inspirerande! Jag vill också prova! Jag upptäckte annars för några veckor sedan att Valio har börjat tillverka och sälja kefir, jag har köpt några gånger och druckit rätt flitigt och märkte genast resultat på magmåendet. Är mycket positivt inställd till kefir. Om jag råkar hitta SCOBY nånstans ska jag också försöka göra Kombucha, tror jag. Tack för inspirationen och infon, Ninette!

 2. Åh, det här lät spännande! Jag känner också att jag vill testa!

 3. Jag fick tyvärr ont i magen då jag drack min kombuscha, gissar att det beror på mina gallbesvär. Har du testat att lägga färska hallon i den färdiga kombuschan? Blir supersmarrigt! <3

 4. Det där låter faktiskt jätteintressant!

 5. Pingback:Kombucha-frågor och svar

 6. Hej, jag har precis startat min kombucha, men jag råkade hälla i smaksättaren, tranbärsjuice, i te-sockerblandnignen som jag nu stoppat start-svampen i. Kommer det ens fungera, eller är det lika bra att slänga och börja om?

  • Tant Ninette

   Det kommer säkert att funka ändå – men fortsatta kombuchasatser kommer antagligen att också få smak av tranbärsjuicen. Borde inte vara så stor katastrof – det bildas hela tiden nya scobyn ovanpå kombuchan, så du kan ta en av dom och slänga den understa som drar i sig mest om ett tag (dvs släng i komposten eller gör nåt av den) och hela tiden när du förnyar bara ha tesockerblandning. Så skulle jag göra i alla fall!

 7. Vilket toppenbra och enkelt inlägg!! Det sparar jag i min kombucha-mapp. 🙂
  Egentligen snubblande jag hit när jagsökte på kefir (försökte lura ut om vassle från köpt kefir är användbart när man mjölksyrar) men så hitade jag detta inlägget! Tjohej!
  Min egen SCOBY är på villovägar. Posten verkar ha beslagtagit den, och kommer säkert att kräva mig på lösensumma (;)) men tills dess att jag har råd att beställa en ny (eller den kanske rentav dyker upp och är vid liv) så fortsätter jag att läsaläsaläsa…
  Så TACK! Det här var kanonbra skrivet! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *