Vissa dofter är bara i klass för sig – nymalet kaffe, nymalen kardemumma och ghee!

Ghee är om jag har förstått det rätt samma sak som klarifierat smör.

Det är urenkelt att göra själv. Man bara tar ett smörpaket, smälter det på låg värme och låter det sen puttra i strax under en timme. Man skall inte röra om i det, utan bara låta det puttra på så att de olika lagren skiljs åt. På ytan bildas skum, i bottnen blir det små bruna klumpar och resten är underbar ghee, som bara doftar alldeles vidunderligt!

Efter ca 45 minuter så skummar man gheen och häller den sen genom ett filter, ett kaffefilter eller en trasa av nåt slag. Kvar har man  ren ghee, helt laktosfri och klar att användas och förgylla indiska rätter och vardagsmat av alla de slag.

Gheen förvaras i en lufttät burk. Stelnar och blir gyllengul när den svalnat. Och doftar alldeles, alldeles underbart! Min mormor kom förbi när vi hade gjort ghee och sade att det doftade som när hennes mamma kärnade smör. Högt betyg alltså! 🙂

Vi brukar bland annat steka blomkål eller potatis i ghee (Tack Anssi för receptet!). Man steker upp lök i ghee, har i blomkål och steker den tills den blir mjuk. Så har man i lite spenat, gurkmeja och curry. Om man i stället använder sig av potatis börjar man med att poppa lite senapsfrön och i slutrakan har man i spiskummin och cajennpeppar i stället för de andra kryddorna. Så i med lite salt och peppar och så servera och njut!

Det här är min enkla lunch såna dar när jag inte riktigt orkar laga några krångliga rätter åt mej och vi inte har några matrester i kylen. Barnen är inte så förtjusta i blomkålsvarianten, så den äter jag själv, men potatisvarianten går bra hem hos dom också. Vi brukar äta de här rätterna tillsammans med tsatsiki och hummus.

4 kommentarer

  1. Det där låter nog så smaskigt. Förstår att barnena int tycker om blomkål, det gjorde int mina heller i den åldern. Men jag gillar den mycket, så det här skall jag prova på, helt klart 🙂 Förresten såg jag fina bilder av er familj på fotokursen jag var på i går..den handlade om porträtt och Anna hade bl.a. några bilder av er som exempel. Kursen var mycket intressant igår, just för att hon har en så annorlunda syn på porträtt fotografering, en mycket intressantare och familjärare (int så stelt) syn än studio fotografering.

  2. Tant Ninette

    Vad kul att höra! Anna tar så bra bilder, vi var jättenöjda med hennes porträtt! och så gillar vi just det där med att det inte är så studio över det, utan att man får vara naturlig.

  3. Pingback:Supergoda falafflar! | Tedags hos Tant Ninette

  4. Pingback:Lördagsgodis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *