Flødeboller

Tänkte överraska min man med hemmagjorda flödebollar idag när det är hans namnsdag, så jag satte igång och bakade igår på kvällen.

Flödebollar är bland det godaste som finns, speciellt om dom är gjorda på Summerbird-marcipan, eller så köpta från Peter Baier. Mmmmm, vad gott! ibland när vi ville lyxa till det lite när vi bodde i Köpenhamn gick vi oss en tur till närmsta chokladbutik (antingen Kervan som sålde Summerbirds flödeboller eller Peter Baier) och köpte några stycken plus lite champagne om vi och plånboken var på sånt humör.

Men nu bor vi långt borta från alla Peter Bairar och summerbird-marcipan, så då blir det till att laga sina egna flödebollar.

Jag har gjort det här receptet förut, så jag inbillade mej att jag kunde det och kunde improvisera lite – bad mistake!

Först missade jag att sockertermometern hade åkt upp över dom 117 graderna man skulle ha. Hade stängt av larmet eftersom vi ju lite grejade dom här flödebollerne  i smyg. Sockerlagen blandades inte alls så fint i äggsmeten som den skulle, men det  gjorde inget som tur var. Det blev bara lite mindre flödebollsmet än det skulle ha blivit.

Sen tänkte jag vara smart och skippa momentet att först doppa marcipanrundlarna i choklad – gör inte det! flödebollsmeten bara rann omkring på rundlarna när jag doppade dom i choklad. Fast det blir nog lika gott ändå, så helt misslyckat var det inte. Det finns ett gäng frivilliga här hemma som alla gärna vill smälla i sig hela armén av flödeboller.

En sådan frivillig hjälpte mej att pynta flödebollarna.

Han var mycket frivillig. Erbjöd sig också att slicka skålen och vara provsmakare.

Vissa blev mer pyntade än andra och dom liknar inte på nåt sätt dom proffsiga fina skapelserna som vi köpte i butikerna, men dom här är gjorda med minst lika mycket kärlek om inte mer!

Nej, nu ska jag bara slänga in receptet åt dej – så iväg och käka flödeboller. Mums mums mums!

Receptet – SUMMERBIRDS MINI-FLØDEBOLLER

30 g vatten
75 g socker
40 g flytande glukos
1/2 vaniljstång
50 g äggvitor
1 liten matsked socker
100 g Summerbird marcipan (fast vi tog Odense)
175 g. choklad
Marcipanen kavlas ut (med hjälp av lite florsocker) så den är ca 5 mm tjock. Ta sen ut små rundlar med ett snapsglas eller liknande. Vänd de små bottnen i choklad och ställ på kyl.

Koka vatten, socker, glukos och vanlijkorn utan lock tills massan når en temperatur på 117°. Vispa äggvitorna nästan styva tillsammans med en matsked socker. Häll sockermassan långsamt över i äggvitemassan medan du vispar. Vispa vidare ca 8 min. Ha i massan i en spritspåse och spritsa ovanpå de små marcipanbottnen.

Låt flödebollerna vila i rumstemperatur ca 1 timme. Doppa dem efter det i smält tempererad choklad.

Ställ svalt tills de skall serveras / mumsa i dej dom direkt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *