Moments – meditation med Oura-ringen

Jag har haft Oura-ringen ett tag nu, och vad tycker jag om den?

Storgillar!

Det finns för- och nackdelar med ringen, men överlag har den varit till stor hjälp för mej med att få ordning på sömnen.

Ibland blir jag sur på algoritmens gissningar – ”Nej, jag åt inte en stor måltid sent!” – men överlag så kommer den med bra data. Den är ett mätinstrument, inte nånting som bestämmer över en, utan man måste själv luska ut vad man gör som påverkar sömnen si eller så.

För min del visade det sig att jag höll på med alltför mycket fysisk aktivitet, och alltför lite vila. Ifjol brukade jag gå 8-15 km per dag, plus vad jag rörde mej hemma. Nu rör jag mej 7-8 km per dag oftast! Dvs en radikal minskning. Men det har gjort att min sömn har blivit så mycket bättre!

Jag går och lägger mej cirka en timme tidigare än jag gjorde förr. Vaknar varje morgon kl 8, använder mej av SAD-lampa (dvs dagsljuslampa) genast då jag vaknar så att min cirkadiska rytm fattar att då ska jag stiga upp. Stiger upp, gör en kort yoga och äter en morgonmål i lugn och ro plus mediterar. Börjar dagen med en bra morgonrutin som sätter prägel på resten av dagen.

På eftermiddagen mediterar jag igen, och på kvällen använder vi blue light-blockers-glasögon och röda lampor i sovrummen så att vi skall bli naturligt trötta, och sen försöker jag följa ringens förslag på när jag skall lägga mig.

Och det verkar funka! Kolla på min kurva däruppe – effektiviteten på sömnen har stigit helt enormt! Jag är inte där ännu att jag skulle sova bra varje natt, men det händer t o m att jag sover hela nätter ibland och inte alls vaknar upp, och det efter att i 12 års tid vakna precis varje natt minst kl 3 och vara vaken ibland många timmar. Jag blir till och med trött på kvällarna av mig själv.

Stressiga dagar stiger pulsen på mej efter att jag har somnat, och det är då som ringen tror att jag har ätit mat sent på kvällen. Men nope – det är bara min kropp som ännu är i stressläge.

Jag gör en hel massa annat för sömnen också än bara följer med ringen – mer om det i kommande blogginlägg tänker jag.

Men nu över till en annan grej. För bara några dagar sen uppdaterades ringen och nu finns det också ett enkelt sätt att mäta pulsen och HRV!

Man kan välja hur lång andningspaus eller meditation man vill ha, och sen räknar appen ner. Jag väljer att inte ha nåt ljud på och inte ens ha en gong på i slutet -jag kör helt enligt Vedisk meditation, och avslutar till sist med en manifestering (typ en önskedröm).

 

När man är klar får man data på hur pulsen har varit och HRV (lägre HRV- mer stressad kropp, högre HRV – mindre stressad kropp)

Jag har till och med överraskat mej själv med att ibland få rätt så bra HRV för att vara jag! (som lägst har jag haft 5 på riktigt dåliga dagar – 27 är en helt otroligt bra förbättring från det!)

Jag gillar verkligen den här nya funktionen!

P.S. Oura-ringen är inte en fitness-tracker, dvs man ska inte inbilla sig att den trackar vad man rör sig lika bra som genuina fitness-trackers. Men när man har använt ringen ett tag så börjar man få ett hum om vad det betyder när den t ex ger en 5 km eller 11 km per dag – det är liksom ett slags mått på hur mycket man behöver röra på sig för att må bra, och det är individuellt för varje person beroende på övriga mått (dvs puls under natten etc). Man behöver inte ens tracka stegen – kroppen vet ändå vad man har rört på sig under dagen, så det syns ändå under natten vad man har hållit på med. Men jag tycker det ger ett bra mått på hur mycket man ska röra på sig, speciellt för mej som tenderar att ignorera kroppens signaler och köra för hårt. Men förhoppningsvis med tiden kommer jag igen att känna igen hur mycket min kropp orkar och kan! Och till och med överskrida gränserna ibland så att jag får bra kondition och mår bra på alla sätt och vis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *