mmm… chokladkaka!

Om någon letar efter receptet på chokladkakan som serveras hos Sankte Per så kan jag berätta att receptet heter Chocolate Nemesis från River Café. Den här kakan platsade genast in på listan över ”Min Sista Måltid”, dvs vad skulle jag äta om jag fick äta en enda måltid som var min allra sista (förrätt: blinier och rom, saltgurkor och smetana, varmrätten obestämd än så länge och så avsluta med den här underbara chokladkakan!).

Vi blev lite sugna på chokladkaka häromdagen och testade ett nytt recept, och det var GUDOMLIGT!

Där stod jag vid ugnen och väntade på att kakan skulle bli klar och hade ingen aning om att jag skulle få äta mitt livs godaste chokladkaka. Det ni!

Kakan var lika god, om inte godare, följande dag tillsammans med lite grädde och jordgubbar. Mmmmmm…!

Receptet:

(ca 16 pers, vi halverade receptet och åt upp kakan på två pers på två dagar…)

290 g socker (vi använde rårörsocker)

1 1/4 dl vatten

340 g mörk choklad 70%

225 g mjukt osaltat smör

5 ägg

1. Häll 200 g av sockret i en gryta tillsammans med 1 1/4 dl vatten och låt sjuda tills sockret har sirapskonsistens. Det tar ca 20 min (med rårörsockret tog det ca 4 min)

2. Ha i hackad choklad och smör i en stor kastrull och låt smälta på svag värme. Rör om det emellanåt. När det har smultit rör man i sirapen och kastrullen ställs åt sidan för att kylas av.

3. Vispa äggen tillsammans med resten av sockret. Vispa länge och vänd i blandningen i chokladmassan, medan du försiktigt rör om tills smeten är blandad.

4. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en springform (ca 25 cm i diameter) och fodra den med bakplåtspapper. (vi använde en silikonform så vi slapp det här momentet)

5. Häll i degen i formen och ställ kakan i en djup plåt fylld med vatten. Låt kakan bakas i ugnen i vattenbad i 1 timme och 15 minuter. Ta ut den och låt den svalna.

6. lossa kakan från formen. Häll över krossade kaffebönor och servera med lite creme fraiche/ hallon och vispad grädde.

2 kommentarer

  1. Det där låter jättegott & inte alltför svårt. Tack för inspirationen, Ninette! Det behövdes just nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *