26. Den bästa frukosten är ju som vi alla vet…

LCHF mysli med ekologisk turkisk yoghurt, lite vanilj och honung.

Supergott och jättehälsosamt! enda minuset är att jag fortfarande inte gillar yoghurt… Så jag brukar i stället äta hemmagjort fröknäcke på morgonen och ha i alla goda frön i det också.

Vi brukar fixa till frukosten så att vi först har i lite yoghurt i skålarna (barnen får säga stopp), sen kommer tricket med att få det supergott – att ha i en knivsudd ekologisk vaniljpulver! Vi blandar yoghurten med vaniljen och häller sen över mysli (barnen får igen säga stopp, dom yngsta äter inte lchf-myslin utan vanlig ekologisk mysli från butiken) och till sist en klick ekologisk honung över. Yoghurten är jättebra för magen vilket hjälper motståndskraften som behöver hjälp speciellt nu på vintern när det är många sjukdomar i faggorna. Myslin är full av nötter och frön med jättebra fetter, bra för både ett och annat i kroppen, och honungen gör det lite sötare plus är bakteriedödande vilket är bra ifall man råkar ha lite ont i halsen. Vaniljen finns där bara för smakens skull.

Ibland har vi det här som mellanmål också, har märkt att till och med ungarnas kompisar gillar det vilket gör mej glad!

017

Det här äter maken och ungarna varje morgon, supergott och jättenyttigt! Jag hittade det här receptet på nätet och det använder vi som frukostbas:

Kat’s Low Carb Mysli

Torra ingredienser: (går att mixa i vad man känner för själv! själv har jag i lite chiafrön och hampafrön)
150g linfrö
150g solrosfrö
150g sesamfrö
150g pumpafrö
150g kokos (t ex riven)
500g mandlar
500g hasselnötter
500g macadamianötter
500g valnötter
(du kan också ha i lite mald kanel eller muskot om du vill)

Våta ingredienser:
2 tsk kokosolja/kokossmör
2 tsk smör
1 till 2 äpplen eller apelsiner

Gör såhär:
iBlanda de torra ingredienserna i en skål. Ha en del eller alla nötter i en blender och mixa dom i små bitar – du bestämmer själv hur  stora nötbitar du vill ha. Det går bra att choppa dom för hand också. Dom torra ingredienserna borde ungefär fylla en 3 liters skål (ifall du gör din egen variant av torra ingredienser)

Skär äpplet i bitar, förutom mitten av äpplet. Smält smöret och kokosfettet och ha i frukten. Mixa tills blandningen är slät. Du borde ha ca 200 ml vätska totalt.

Häll de våta ingredienserna över de torra och blanda väl. Det är viktigt att alla ingredienserna täcks väl. Ha inte i för mycket vätska, annars får du inte en sån där knaprig mysli!

Sprid ut ingredienserna på två bakplåtar och baka i 120 grader ungefär en timme eller tills myslin är rostad. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan du sätter myslin i en lufttät behållare.

”En bloggrubrik för varje dag i januari 2014 – onekligen

 

7 kommentarer

  1. Det där lät som en riktigt god frukost. Skall testa ditt recept! Just nu är min favoritfrukost mug cake med turkisk yoghurt smaksatt med ekologisk vanilj och honung från väninnans gård. Mums! Hoppas att helgen har varit god. Kramar Liza

  2. Jag har å problem med yoghurt. Körde stright lchf typ ett halvår, men gick inte ner i vikt. mådde däremot jättebra. Inga humörsvängningar what so ever.

    • Tant Ninette

      ibland känner jag att jag är enda i världen som inte gillar yoghurt! går inte heller ner i vikt av lchf, (måste köra så himla några kolhydrater för att det ska ske), men humöret är mycket bättre av det har jag också märkt!

  3. Jag hörde ett sommarprat av Karin Adelskiöld som handlade om att växa upp i en ”alternativ familj”. Hon tyckte det var bra att det nu finns så mycket ekologiskt, samtidigt som hon frågade sig ”ekologisk honung”, vad är det? ” är det honung från jättedresserade bin, som bara flyger till ekologiska blommor eller vad är det?”

    • Tant Ninette

      jättedresserade bin – ja det vore nåt! 🙂 Ekologisk honung kommer från gårdar som sysslar med ekologisk odling, eller som befinner sig på områden som inte ligger nära förorenande vägar och industriområden och sånt. Bina beger sig inte så långt när dom letar efter honung, så därför kan man vara säker på att största delen av honungen är från ekologiska växter om det inte finns annat än såna inom en viss radie av bikupan. Sen så kan materialet i kupan bestå av olika saker, det får bara vara ekologiskt material i ekologis odling, plus att man inte har i olika tillsatsämnen eller ger socker eller antibiotika åt bina.
      Köper man icke-ekologisk honung (speciellt honung från vissa länder) finns det knappt nån garanti för vad man får i sig, och ibland är det inte ens så värst mycket honung i ”honungen” utan en massa fruktos!

      Finns ju hur mycket bluff som helst just på honungsmarknaden, så vi brukar oftast köpa närodlad honung från en ekologisk gård bara några km från här som vi bor. Samma ställe som vi köper våra jordgubbar från och annat gott! Den godaste honungen köpte vi på Korsika – den både doftade och smakade som maquisen som växtligheten på Koriska kallas. Alldeles gudomligt!

  4. Tack för ditt svar :)!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *