Tyg vs papper

Jag fick en fråga häromdagen om hur miljövänligt det egentligen är med kökshanddukar vs hushållspapper, och eftersom jag ju också snackade om tygnäsdukar igår så tänkte jag att det kanske skulle vara dags att kolla upp lite siffror och inte bara utgå från att det är mer miljövänligt.

Jag började med att googla på svenska, men det fanns inte så mycket information att hitta, i varje fall inte sådär vid första anblicken. Det gick ganska snabbt att räkna ut att det blir billigare att använda tygnäsdukar, tygservetter och kökshanddukar i stället för pappersmotsvarigheten.

vattenfalls hemsida kan man läsa att en 60 graders tvätt kostar ca 3,30 kr. Av det är 1,20 tvättmedel, 1,30 elkostnaden och 0,80 vattenkostnaden. En av våra kökshanddukar väger i snitt runt 90 gram, så då ryms det ca 60 stycken i en tvättmaskin. Hushållspapper kostar runt 20-40 öre per metern, så om man jämför kostnaden för hushållspapper vs kökshanddukar så blir det runt 9 kr för motsvarande en maskin tvätt. Som då alltså kostar 3,30 om man tvättar i 60 grader. Vi tvättar oftast i 30 grader, så för oss blir kostnaden ännu lägre.

Det här är alltså maxkostnaderna för att tvätta kökshanddukar i tvättmaskin. Om man slänger med en kökshandduk nu och då i tvättmaskinen, t ex om man som vi är småbarnsfamilj och har mycket tvätt varje dag, så blir kostnaden ännu mindre per kökshandduk. Våra näsdukar kostar nästan ingenting att tvätta, med tanke på hur lite utrymme i tvättmaskinen dom tar. Dom tar inte utrymme från annan tvätt menar jag som därmed inte blir tvättad, utan dom ryms alltid med i en tvättmaskin med kläder (en näsduk väger i snit ca 18 gram, en bråkdel av vad som ryms i en 6 kg tvättmaskin).

Inköpet av kökshanddukar, tygnäsdukar och disktrasor kostar ju såklart, men det är ett engångsbelopp – dom håller i rätt så många tvättar, så kostnaden blir ännu mindre ju längre man använder dom. Själv har jag som sagt en del av min morfars gamla näsdukar, och många servetter som är hur gamla som helst. Vi har också begagnade kökshanddukar, både sådana som vi fått och som vi köpt, och då blir kostnaden ju ännu mindre.

Men vad med miljöpåverkan? Då var det genast svårare att hitta fakta. Jag hittade en rapport om tygblöjor vs engångsblöjor, och deras tillverkning är ju mycket mer komplicerad och miljöbelastande än en bomullsnäsduk, men i rapporten framkom det tydligt att om man tvättar miljövänligt (kallt vatten, miljömärkt tvättmedel, ej torktumlare) så blir det betydligt mindre miljöbelastning av tygblöjor. På andra plats kommer miljömärkta blöjor.

Om man googlar på engelska dyker det upp så många sidor om fördelen med att använda tygservetter och kökshanddukar att det blir svårt att hitta fakta enbart därför! Enligt en del sidor jag läst så är produktionen av bomull ibland mer belastande för miljön än att tillverka en pappersservett, men grejen är den att man använder bomullsservietter många fler gånger än en engångspappersservett som ju används en gång (om ens det – många restauranger slänger bort oanvända engångsservetter). Vardagstygservetter använder man oftast fler än en gång innan man tvättar dom.

I det långa loppet är det alltså mer miljövänligt (och ekonomiskt) att satsa på tyg, allra helst ekologiskt bomull eller hampa eller lin. Har man inte det så är också blekt eller färgad bomull ett bättre alternativ än pappersservetter. Och begagnat är ju super! Då har ju kostnaden för miljön redan uppkommit, så man hjälper till genom att förlänga produktens livslängd och nytta.

Vi slutade använda hushållspapper för runt 10 år sedan, och har inte saknat det sen dess! Det är våra gäster som har problem, som ännu tänker att man måste ha en bit hushållspapper för att torka upp saker och ting, men vi klarar oss bra med tygtrasor till lite det ena och det andra. För barnen är det helt naturligt med tyg, för dom känner inte till nånting annat.

Om man inte vill helt övergå till tygprodukter så är det i varje fall miljövänligare att köpa sånt som är gjort av återanvänt material eller miljömärkt.

8 kommentarer

 1. Intressant och väldig imponerande att du tog dig tiden att ta reda på fakta. Jag försöker också att inte använda så mycket hushållspapper och ger barnen en kökshandduk som de faktiskt använder länge. Och som disktrasor använder vi gamla urtvättade frottehandukar som jag klipper och fållar kanterna på. De blir inte synligt rena men byts ut ofta och som du säger en liten trasa som följer med i tvätten varje dag blir ingen direkt kostnad.

  Mia

  • Tant Ninette

   Det låter smart, att använda frottehanddukar till sånt! Än så länge har vi klarat oss på tygdisktrasor som vi fått som presenter, men dom slits ut förr eller senare och jag har en hög gamla handdukar som nog skall få ett nytt liv i köket i stället så vi har lite fler att byta med. Tack för tipset!

 2. Intressant! Jag har inte helt kommit bort från hushållspapper men virkar mina egna disktrasor. Jag syr även tygbindor och trosskydd i tyg och på min blogg gjorde jag en prisjämförelse http://henriettaspyssel.blogspot.com/2012/01/prisjamforelse-pa-tyg-och-pappersbindor.html
  Första året tjänar man inget men sedan tjänar man ca 1000 kr per år. Helt fantastiskt!
  //Henrietta

 3. Åh, vilken rolig blogg som jag hittade idag! Jag har redan sparat en massa inlägg i min ”attkommaihåglista”. Intressant uträkning, absolut inspirerande att själv minska på engångsartiklar. Jag hade ett hurmorslexikon en gång, men jag tror att vi gjorde oss av med det i en flytt för några år sedan. Först nu nyligen som jag saknat det lite, men som tur var finns många på nätet som delar med sig. 🙂 Och tack för tips om bra pumpor att lagra. Sådana får det bli i sommar.

 4. Jag använder disktrasor som jag har virkat och stickat av bomull. Till städ använder jag ituklippta tröjor och liknande. Bindorna syr jag själv, antingen av tygrester eller av slaktade gamla fleecetröjor (till botten) och gamla t-shirtar (som jag har i flera lager) till stoppning. Jag använde tygblöjor till barnen, och sen har jag alltså bara fortsatt. Mina bindor är alldeles gratis, och jag minskar dessutom sopberget genom att återanvända utslitna kläder.

 5. Leif Nilsson

  Ni har kommit till fel slutsats. För det första är tyg otorligt ohygieniskt, för det andra är pappershanddukar även bättre för miljön, man måste titta på svenska produktionsförhållanden för papper. Länkar till en rapport som stöder detta. Pappershanddukar är alltså bättre för både hygien och miljö. I alla fall på arbetsplatser.

  http://www.hig.se/download/18.1a7930e312c4675deb880001474/tyg

  • Tant Ninette

   hmm, den där rapporten du länkar till snackar ju om användningen av pappershanddukar vs tyghanddukar i offentliga miljöer – inte hemma i en privatbostad. Det är knappast så värst stor risk att man sprider MRSA hemma bara för att man använder tyghanddukar i hemmet – har en familjemedlem MRSA så får nog dom andra det också även om man använder pappershanddukar.

   Dessutom tar rapporten överhuvudtaget inte upp miljökostnader när det gäller ekologisk bomull, utan ställer ”vanlig” bomullsproduktion mot pappersproduktion. Ekologisk bomullsodling belastar inte miljön alls så mycket som bomullsproduktion som använder sig av kemikalier. Om du har nån rapport gällande ekologisk bomullsproduktion versus svensk pappersproduktion så tar jag gärna del av den!

   Ännu en grej gällande rapporten: rapporten utgår från att det är ett självändamål att göra sig av med bakterier, och jag kan förstå att man känner så på en arbetsplats, men i hemmet är det enligt allt mer forskning fördelaktigt att ha fler bakterier, inte färre, och olika bakteriedödande medel kan på sikt göra större skada för vår hälsa än nytta.

   • Tant Ninette

    Ännu en grej: det är fortfarande mer ekonomiskt att använda upp sina gamla kökshanddukar och badhanddukar (som man klipper till trasor) än att köpa nytt! Det låter konstigt att en ekonom slänger sina gamla kökshanddukar bara för att han tänker att dom är ohygieniska, det om något är oekonomiskt att slänga bort en vara innan den har haft sin fulla livslängd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *