Ja, det gäller att kunna sin badteknik

Ja, ibland är man (=jag)  ju mer eller mindre konstig, och Husmorslexikon har förklaring på det – för varma bad! Jag älskar mina heta bad, och brukar ha i lite mjölkpulver eller salt ibland (finns att köpa billiga påsar havssalt), och ibland skrubbar jag mej med nån sockerskrubb. Roligt för barnen är det också, dom gillar om dom får lite mjölkpulver i en skål och sen vispa runt och leka i badet, och älskar att skrubba sig själva med sockerskrubben. Billigt och bra, går att göra ekologisk om man vill och ingredienserna kostar inte särskilt mycket och samtidigt får man rena ungar med ännu mjukare hud.

Men det där med temperaturen då. Förr var det där med bad tydligen nånting man tog väldigt mycket på allvar, åtminstone inom sundhetskrestsar. Husmorslexikon har ett helt långt avsnitt om bad, och tekniken vid bad, och här trodde jag det bara var att tappa upp vatten och hoppa i 🙂 Där ser man, hela tiden lär man sig något nytt.

”Åldringar och personer med högt blodtryck eller hjärtfel  bör ta varmbad blott efter läkares tillrådan. Nervösa personer mår i regel inte bra av varmbad”

”Klena och ömtåliga personer, som vill ta renlighetsbad bör välja ljumma bad”

Sen finns det olika badformer: Avrivning, bastubad, dusch, (samma försiktighetsmått erfodras!), elektriska ljusbad, fotbad, friluftsbad, fotbad, gyttjebad, halvbad, handbad, havsbad, helbad, hetluftbad, karbad, kolsyrebad, nauheimerbad, romerskt bad, salta bad, saltsjöbad, sittbad, solbad, syrebad, tallbarrsbad, turkiskt bad, tvålmassagebad, tångbad och ångskåp. Och olika tekniker för alla olika bad.

Tekniken för bastubad är inte precis finsk, kan jag konstatera. Och här kommer Husmorslexikon så lägligt in och rättar till folks bristande kunskaper när det gäller hur man badar bastu:

”Det är inte nog med att bygga en bastu rätt efter alla konstens regler – det gäller att också använda den på rätt sätt. Det händer tyvärr då och då när det byggs en ny fin bastu, att folk inte använder bastun i den utsträckning man räknat med. Det kan ju finnas flera orsaker till detta, men man har en bestämd känsla av att en viktig sak har blivit bortglömd och det är att lära folk hur man skall bada och riktigt njuta av ett bastubad.”

Man skall tvätta sig före man går i bastun, och man går ut och kyler av sig emellanåt i en dusch eller med en hink kallt vatten, eller tar ett dopp i sjön eller snön. Sen när man gjort det här några gånger – sen får man kasta bad! Före det skall man alltså ränna in och ut i den uppvärmda bastun, men kasta bad – det gör man bara sista gången.

8 kommentarer

 1. hihi… det är härligt att bada, även om jag gör det alldeles för sällan. Vilken tur att du får lära dej att ”göra rätt” 🙂

 2. Älskar också att bada! Fast för tillfället får jag sällan göra det ensam.. 4-åringen ska alltid med..
  Och tummen upp för naturliga badtillbehör. Socker brukar jag också köra med ibland. Fick en kaffeskrubb av min vän som såg ut som kokosbollsmet. Den var bra!

  Och såna där gamla husmorsråd är alltid härliga!

 3. Ett varmt bad kalla vinterdagar är ett måste. Min mamma är från japan och där tar man sig ett varmt bad varje kväll. Det är något som jag tagit efter och fört över på mina barn och min man.
  Barnen badar tillsammans sen badar vi, men oftast duschar vi. Ren på kvällen är huvudsaken enligt de japanska traditionerna, gärna innan maten.

  Mitt stora projekt är att göra om badrummet så det blir mer likt ett japanskt bad där man tvättar sig innan man går i det heta badet för att värma sig. Då krävs något som täcker badkaret så vattnet håller sig varmt längre.

  Var hittar du badmjölk?

  • Tant Ninette

   Det är helt vanligt mjölkpulver från affären! Går hur bra som helst. Man kan ha i allt möjligt, som torkade örter och rosenblad och sånt om man vill piffa till det lite grann, men det är redan härligt med bara mjölk

 4. Såna där gamla husmorslexikon är roliga. 🙂 Bläddrade i gamla böcker hos min mormor och hittade en med bilder på hur man äter räkor med kniv och gaffel!

  ”Kasta bad” är det när man slänger vatten på stenarna?

  • Tant Ninette

   Japp, kasta bad är precis det, att slänga vatten på stenarna! Det förklarades faktiskt i Husmorslexikon, vad kasta bad var, och jag tänkte faktiskt inte på att man ju inte använder det uttrycket så mycket på den där sidan om pölen 🙂

 5. Jag som älskar varma bad….får väl tänka om om man ska tro husmorslexikonet 😉

 6. Pingback:Badrummet – a work in progress | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *