Kristyr & kyrkor & småstäder

Borgmästaren frågade hur jag brukar göra min kristyr – jag använder mej av äggvitor och florsocker (melis). Ingenting mer än det. Jag häller upp några ättvitor i köksmaskinen, häller på lite florsocker och kör igång vispen och så får maskinen vispa tills det är mixat. Sen kollar jag konsistensen och fyller på med mer florsocker vid behov tills den är tillräckligt styv. Inga fler ingredienser än det, inget vispande av äggvitorna innan alls utan bara mixa ihop allt och så är det det!

Sarah ställde en fråga häromdagen om hur det kommer sig att vi har en så pampig kyrka samtidigt som jag brukar snacka om hur liten ort vi bor på. Ja, det är ju en lite kul historisk detalj det. Orten jag bor i har ca 12 000 invånare just nu, och har varit en liten landsort ganska så länge. Men så har det inte alltid varit – när Finland blev en del av Sverige låg den här orten precis bredvid farleden till Åbo som då var Finlands huvudstad. Alla skepp som kom utomlandsifrån eller från huvudstaden (Stockholm) kom förbi den här orten, så det vår lilla ö var rätt så viktig på den tiden. Många adliga familjer har bidragit till kyrkan, så viktig var den, och Finlands första ärkebiskop har t o m en familjegrav precis bredvid kyrkan. Sen förlorade Sverige Finland och Åbo brann och huvudstaden flyttade närmare ryska gränsen och blev Helsingfors. Det blev mindre viktigt med sjöfart och viktigare med flygfält och sånt, så nuförtiden är det inte precis en viktig knutpunkt. Mycket hinner hända på 700 år!

Här i Egentliga Finland finns flera såna här små orter med pampiga medeltida kyrkor. Lite gamla slottsruiner finns det också här och där, inte alls sådär fina slott som det finns t ex i Danmark för Finland har aldrig varit ett rikt land, men ibland när vi vill åka på picknick till nåt fint ställe åker vi ut till en sådan slottsruin som alltså ligger här ute på landet sådär i periferin. Men som var ett viktigt ställe då på medeltiden.

Jag har förresten övervägt att göra en kyrka i pepparkaka, men vet inte riktigt hur jag ska dekorera den – känns lite sådär fel på nåt sätt att vräka på  med godis! 🙂 Får kanske lov att göra en amerikansk kyrka i stället, en sån där vit med kanske en julkrans på dörren eller nåt sånt och färggranna fönster. Men min dröm är att göra vår egen kyrka i pepparkaka – måste bara luska ut hur jag ska få dekorerat den.

Sarah frågade också hur det funkar det där med att läsa svenska och finska i Finland – nånting som vi finlandssvenskar gärna brukar informera om! Finland är officiellt tvåspråkigt så det betyder att det är obligatoriskt att läsa både finska och svenska i skolan i hela landet. Är man svenskspråkig läser man finska från trean och är man finskspråkig svenska. Det här är mycket omdebatterat för många finskspråkiga ser inte alls pointen med att läsa svenska i skolan, och många har aversioner mot svenskapratande folk. Det här med språkundervisningen är alltså ett mycket känsligt ämne just nu.

Rent historiskt var dom styrande svenskar, så det har blivit en slags myt om ”svenskatalande bättre folk”. Grejen är att alla svenskar i Finland inte var rika och adliga. Mina förfäder var antagligen fiskare eller bönder som kom över från Sverige för många hundra år sedan och ingen i min släkt har någonsin varit rik eller bättre på nåt sätt, så det känns lite orättvist när alla finlandssvenskar blir dragna över en kam för nån sån sak. Men så är det med fördomar och rasism – dom går ut på att försöka hitta skillnader mellan ”dom” och ”oss” och generalisera. Om en rom stjäler så måste alla vara tjuvar, om en afrikan är lat så är alla afrikaner lata etc, och eftersom det fortfarande finns adliga svenska släkter i Finland så är väl alla rika och har stugor och villor och pappa betalar… Det är bara att konstatera – korkade (och rädda) mänskor finns överallt! Här i Finland har jag varit med om att bli överfallen pga att jag pratade svenska, men det hände åt mej i Köpenhamn också.

Därför är det synd tycker jag att man vill ta bort ett viktigt språk från skolan, ett språk som bidrar till att ge insikt i en annan kultur som är viktig för att förstå Finlands historia. När man lär sig ett språk lär man sig ett nytt sätt att tänka, och ju fler kulturer man lär sig om, desto mer tolerant blir man tycker jag.

12 kommentarer

  1. Vore nog fint med en kyrka av pepparkaka!! Vit skulle vara fin och kanske lite mörka godisar som detaljer. Lakritsband? tex?

    • Tant Ninette

      oj, det måste jag nog testa på! Vit kyrka o lakritsband och olika bruna o svarta detaljer kanske, kan bli jättesnyggt!

  2. det här var ett fint – och viktigt – inlägg så här i självständighetstider!
    kram

  3. Oh nog kan du klura ut hur kyrkan ska se ut! Spännande. Kul o läsa om det där med språk! Jag som är finne (född i sverige men har finska föräldrar, är finsk medborgare och finska är mitt modersmål) har alltid gått i finsk klass och folk fattar inte riktigt varför =) Men jag är ju finne säger jag då… jag tycker det är kul att alla får lära sig både finska och svenska i finland. Istället för att ”gnälla”, varför inte se det som något positivt! Man får lära sig tre språk… Jag ser bara fördelar med att vara flerspråkig!

    Hyvää illan jatkoa =) // Pirre

  4. Jag har gjort Pargas kyrka som pepparkakshus nångång i högstadiet. Lätt som en plätt. Det är ju relativt raka bitar. Men klockstapeln var krånglig att få rätt proportioner på då det blev en del limmande. Skulle man ha gjort det en gång till hade det säkert blivit ok. Väntar med spänning på vad det blir i år. Killarna börjar ha skisserna klara. Jag är dock inte så tänd på att göra ett jul-ufo…

    Angående svenskan så börjar nog inte många finskspråkiga läsa svenska på trean. Oftast först på sjuan. De väljer engelska på trean.

    Sen tycker jag nog inte att man kan kalla Pargas för lande. Det har varit stad ganska så länge och köping innan det. Men måna storstäder finns det ju inte i Finland.

    • Tant Ninette

      Det beror väl på vad man menar med landet. Jag var nu inte ute efter att definiera land och stad på det sättet, men ur vårt perspektiv som flyttat från område med ett par miljoner mänskor så känns det verkligen som landet! Här finns knappt nån specialaffär och man kan se hästar och kor ströva omkring och folk har en annorlunda mentalitet än i en storstad.
      Ska se om jag fixar till kyrkan nåt tag, den är ju verkligen inte krånglit att få till. Det är själva dekoreringen som jag har varit lite tveksam till, så den inte blir för cirkusaktig utan mer som själva kyrkan, men tror jag har en idé nu hur jag ska göra.
      Jul-ufo låter kul! 🙂

      • Jonej inte är det nån storstad. Men nog behövs det lite fler bönder för att kallas lande. Det finns ju nånting där emellan också. T.ex. stad. Eller småstad. Inte by. Det finns ju många byar i stan.

        Det blev tackochlov ingen jul-ufo. Men vi har bara delarna klara än. Blir väl att limma i morgon. Jättekul med en ettåring i hasorna…

        • Tant Ninette

          Jag måste riktigt lusläsa vad jag skrivit som får dej att ha för dej att jag menar att vi inte bor i en småstad (som jag ju skrivit upprepade gånger i flera inlägg) utan på landet, och jag skrev att vi brukar åka ut till en slottsruin som ligger ute på landet – den ruinen känner du nog gott, och den ligger verkligen på landet! det blev kanske ett syftningsfel eftersom just den ruinen inte ligger i den här kommunen, men jag tänkte att folk från orten vet ju vad jag menar. Min point var att det finns fina stora byggnader på alla möjliga skumma öde ställen som minne av att dom ställena förr i tiden var viktiga strategiska områden.

  5. Nå i mina öron är ”en liten landsort” mycket mindre än Pargas. Och en landsort är mindre än en småstad. Allt är ju relativt, men pratar man om Finland så finns det ju inga storstäder att snacka om. Och i ett finlandssvenskt perspektiv är Pargas ganska stort.

    Sarah hade ju också uppfattat att du bor på en liten ort och därför undrat om kyrkan. Helt normalstor kyrka är det ju. Och på medeltiden bodde det bra mycket mindre folk i Pargas än det gör nu. Några tusen bara. Men de gick ju i kyrkan varje söndag.

    • Tant Ninette

      Där ser man hur olika man kan se på saken! Jag tycker fortfarande att pargas är en liten landsort och jag är också finlandssvensk.

      Några tusen på medeltiden är många fler än några tusen idag. Relativt sett.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *