Återinvigning av kyrkan

På tal om första advent, så var jag och en av sönerna i söndags på återinvigning av kyrkan i den lilla stad vi bor i.

Kyrkan är verkligen en byggnad som har inspirerat mej under alla år. Just vår kyrkobyggnad är så fin, som från nån saga, och jag satt alltid när jag var liten och tittade på alla fina bilder och tyckte att kyrkan var det finaste huset i hela staden. När jag var 7 skulle vi rita en teckning som skulle föreställa finaste stället man visste i sin hemort, och jag ritade kyrkan. Min teckning fick sen åka på en utställning i Ryssland har jag för mej, det var jag jättestolt över! 🙂

Kyrkan var alldeles fullsatt denna första advent. Den här gången var gudstjänsten både på svenska och finska. Vi bor på en tvåspråkig ort, så det var perfekt med gudstjänst på båda språken. Annars brukar man ha skilda gudstjänster på svenska och finska.

 

Största delen av kyrkan är från 1300-talet. Den är en helt äkta medeltida kyrka, som genomlevt reformation och allt möjligt annat och förändrats under åren. Just nu är den ovanligt rentvättad så den riktigt skiner!


Det var pampigt värre vid återinvigningen. Församlingens personal och biskopen tågade in i procession.

Första gången jag har sjungit Hosianna på finska! Det satt inte så bra i munnen, vissa andra psalmer var lättare att sjunga på finska tyckte jag. Sonen var sådär lagom road av allt i kyrkan – kom egentligen med bara för att han ville sjunga Hosianna, men sen blev det tråkigt tyckte han. Så kan det gå ibland!:)

I ett av valven har man tagit fram målningarna som är från 1400-talet. Kyrkan var från början täckt av en massa fina väggmålningar, men i nåt skede så kalkades väggarna över. Då skulle man inte bli distraherad av bilderna tyckte man. Sen på 1960-talet när kyrkan renoverades förra gången tog man fram så många bilder man kunde med hjälp av franskbröd (eller fransbröd som det heter här som jag bor).

En kvartett spelade och en kör sjöng helt otroligt vackert! Både under nattvarden (som delades ut på fyra ställen i kyrkan – det var så fullsatt!) och i slutet på gudstjänsten. Oj, vad det var fint!

 

Dom här bilderna tittade jag alltid på när jag var liten och tyckte dom var så fina! En massa bibliska figurer finns avmålade på sidan av läktarna. Tur att man inte kalkade över dom också.

Altartavlan i kyrkan är prålig värre den också. Den är från samma tidsperiod som predikstolen, men originalpredikstolen ”konfiskerade” Nationalmuséet så den som finns i kyrkan är bara en kopia. Kyrkan har också liksom många andra kyrkor då svenska kyrkor plundrats av Gustav Vasa. Skulle verkligen ha varit roligt att se hur den såg ut innan han for fram!

Ja, vi har nog en fin kyrka tycker jag, med härliga valv och högt till tak och mysig trots sin storlek.

Det tycks bo en katolik inom mej, för jag blir mycket mer inspirerad av dom katolska inslagen i kyrkan! Det här med prål och krusiduller är nog mera mej, än raka strama vita väggar. Valvena är så vackra dom också, och alla glittrande ljuskronor! Eller kanske det är just därför jag gillar fina bilder och färger, för att det här var det som mest gjorde intryck på mej när jag var barn.

Ja, vi har nog en vacker kyrka, och det känns bra att det finns folk som vill satsa pengar 0ch tid på byggnadsvård av den här storleken!

12 kommentarer

  1. marlene ehrling

    Oh vad roligt att få se Pargas kyrka, har inte varit in där sen jag flyttade från Pargas 1961. Kram fån Marlene

  2. Fin är den , kyrkan!

  3. Ja, det var en vacker kyrka! Kul att den har blivit upprustad så att den står sig i några århundraden till!

  4. Det var mig en fin kyrka.
    Man bildar ju sig en uppfattning utifrån de fakta man får av blogginnehavaren och jag har fått för mig att du bor på någon mindre ort, därför blev jag lite förvånad när Kyrkan upplevdes så väldigt stor och pampig….
    Sen blev jag nyfiken på språken, (nu skäms jag lite för att jag inte vet, det är ju inte andra sidan jorden vi talar om) läser man både svenska och finska i skolan? Eller är det olika i olika delar av landet?
    Ja, nu får nog min frågestund vara över för denna gång.
    Trevlig helg.

  5. Håller med..tycker också vår kyrka är så vacker. Yngsta sonen min var guide där en sommar och äldsta sonen skall gifta sig i den på våren. Tyvärr var den under renovering då barnbarnet döptes, annars hade dopet varit där. Ja..den är så kär..kyrkan här i Pargas. Tror som du att det bor en katolik i mig..gillar också dom inslagena bäst 🙂

  6. Fin och stämningsfylld kyrka! Har suttit som klistrad vid dina pepparkaksinlägg. Fantastiska tips och finfina hus. Har själv för första gången gjort egen deg och ska försöka mig på ett hus. Är dock lite tveksam – är det bara ägg och socker i kristyren? Ingen ättikssprit eller sånt? Är det flor- eller strösocker? Låter för enkelt med bara ägg och vanligt socker, men ibland är ju det enklaste det mest effektiva. Gillar din blogg!

  7. jag är så himla fascinerad av kyrkbyggnader och altartavlor och sen tänker jag också på dina fina pepparkakshus….en kyrka nästa gång kanske, fantastiska är dom i alla fall, dina fina pepparkaksbyggnader!

  8. Ja det kan vara oerhört stämningsfullt i kyrkor, härligt med så mycket folk!

  9. Härligt att de fixat upp kyrkan så vackert – nu kommer mitt bröllop att vara dubbelt så vackert 🙂

  10. Men jag är nyfiken på det viktigaste av allt; Hade bänkarna blivit bekvämare nu än innan?

  11. Pingback:Sagobröllop + armband | Tedags hos Tant Ninette

  12. Pingback:Advent | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *