Mitt reportage om Wanha Wallis

Jag gjorde ett reportage om Minna Lindberg och hennes Wanha Wallis för Kuriren (en finlandssvensk månadstidning), och jag satte så mycket jobb ner på det och vill så gärna dela med mej av det, så här kommer det!

Från Vården till Inredningsvisionär i Pargas’ Hjärta

För den som någonsin strosar genom Pargas gator är ett besök i Minna Lindbergs Wanha Wallis en oförglömlig upplevelse. Butiken erbjuder en unik mix av det gamla och det nya, firar lokalt hantverk och bjuder på möjligheten att finna dolda skatter.

I den historiska gruvstaden Pargas, omfamnad av Åbolands idylliska skärgård, har Minna Lindberg förverkligat en dröm som ruvat i hennes sinne sedan länge. Med en brinnande passion för inredning och en övertygelse om återbrukets betydelse har hon grundat Wanha Wallis – en butik som utstrålar mer än bara handel; den är ett levande bevis passion för design, hållbarhet och samhällsansvar.

Från Sjukvårdsyrke till Drömmens Uppfyllelse

Minna Lindbergs resa började inom sjukvårdens väggar, där hon mötte människors behov och sårbarheter. Men när vindarna av förändring svepte genom vården, och avdelningar flyttades och lades ner, såg Minna en möjlighet att ta ett språng in i det okända. ”Det var en tuff tid, men också en chans att göra det jag verkligen älskade,” delar Minna med sig.

Själv hade hon alltid hållit på med inredning, från barndomens rum där möbler flyttades runt i takt med Minnas växande inredningsintresse till kafferummet på vårdhemmet där hon pyntade och gjorde fint. Nu var det dags att göra slag i saken och leva ut drömmen.

Den Första Pop-Up Butiken: En Ny Början

Det började med en temporär pop up-butik. Ett experimentellt rum där julprydnader, kuriosa och möbler med en tidigare historia fick nytt liv. Denna första försäljningsplats lade grunden för vad som skulle bli Wanha Wallis i Pargas – en plats där Minnas estetiska vision kunde växa och frodas. Hon jobbade på sidan om på sin mans brunnsborrningsföretag och höll pop up butiker vid jul och påsk.

Minna flyttade in under samma butikstak som en kollega strax innan pandemin.

”Det finns många fördelar med samarbete,” berättade Minna. ”Man behöver inte alltid se varandra som konkurrenter – man kan se varandra som kollegor också”. Eftersom de hade så bra samarbete ville de prova att öppna en butik i Nagu, som är en ännu mindre ort än Pargas, och Minna tillbringade en lyckosam tid där.

Kärleken till Pargas

Kärleken till hemorten Pargas fanns ändå stort med i Minnas hjärta. När hon blev erbjuden en affärslokal som låg just precis på drömläget så slog hon till. Hon öppnade Wanha Wallis på den gamla Köpmansgatan, precis på lagom avstånd från parkering och flera lokala caféer. Där kan man nu hitta Minnas unika utbud av varor, gammalt blandat med nytt, återbruk och lokalt blandat med varor från små familjeföretag. Allting väl utvalt för att avspegla Minnas smak och sinne för vad som passar ihop med vad.

Varje artikel i Wanha Wallis är noga utvald av Minna själv, där hon lägger stor vikt vid hållbarhet och aversion mot slöseri. ”Varje kasserad stol eller bord är en missad möjlighet till nytt liv”, säger Minna med eftertryck”. Folk slänger bort så mycket fina saker. ”Jag hoppas fler får upp ögonen för min verksamhet så att de vet att de t ex kan ta kontakt med mej om de ska tömma en vind eller ett dödsbo. I stället för att slänga bort saker kan man ge dem ett nytt liv och en ny mening hemma hos någon annan”.

Minnas unika öga för estetik är det som gör hennes butik så speciell. Hon väljer varor med omsorg. Nya saker som passar in med de gamla. Hennes butikslokal är i ständig förändring när gamla skänker och bord hittar sina nya ägare och nya möbler och varor kommer in.

Minna har en förmåga att integrera nya varor så att de harmoniserar med det gamla. ”Jag har en ganska neutral smak som passar många. Det finns varor i alla prisklasser”, förklarar hon, så var och en hittar vad den vill ha hos henne. Hon hoppas att människor ska våga upptäcka hennes butik och uppskatta det unika utbudet bortom massproduktionen, som är så rådande i många inredningsbutiker.

Varorna i Wanha Wallis har alla en historia, om det så är nyköpta varor som passar in med det gamla eller återbrukade stolar och bord och gamla Arabiakoppar.

”Jag brukar fundera att passar den här nya varan in med något gammalt som jag redan har i butiken”, säger Minna. På det sättet får hon en enhetlig look som samtidigt är förenlig med hennes värderingar.

Minna och Ewa Essen, en lokal hantverkare, arrangerar marknader på Ewas gård i Granvik. Minna deltar även i andra marknader. Denna gemenskap och samverkan är central för Minnas affärsfilosofi. Hon betonar vikten av lokalt hantverk och återanvända material. ”Vi har massor med hantverkare i Pargas och jag vill lyfta upp dem”, säger Minna, som bland annat säljer undertecknads tavlor.

Butiken vittnar om Minnas personliga bidrag, från hennes mammas stickade sockor som säljer som smör, till handstickade tröjor från en hantverkare i trakten.

Minna har även börjat gå på keramikkurs för att göra egna alster, ytterligare ett exempel på hennes kreativa och framåtsträvande anda. Då andan faller på tillverkar hon egna inredningsdetaljer som sedan säljs i butiken, som t ex julgranar av armeringsjärn.

Framtidsutsikter

Det finns en växande oro bland företagare, som Minna Lindberg, när stödet från den lokala förvaltningen uteblir. Denna brist på stöd väcker frågor om företagens framtid och deras möjligheter att växa och blomstra inom samhället. Minna eftersträvar att bygga ett starkt nätverk och känner att det bör vara ett gemensamt ansvar att marknadsföra staden. Hon tar initiativ genom att använda hashtags som #pargas och #komtillpargas i sociala medier, men önskar att staden också skulle engagera sig i att främja lokala företag. Detta skulle locka besökare från andra platser och hjälpa till att upplysa om Pargas charm och potential.

Pargas, känd för sina pittoreska gamla hus och gästvänliga atmosfär, erbjuder en perfekt miljö för både boende och besökare att utforska. Minna reflekterar över möjligheterna som finns om staden kunde spela en mer aktiv roll i att locka människor hit, kanske till och med inspirera dem att bosätta sig i området.

Minna har även en önskan om större transparens och delaktighet i stadens utvecklingsplaner. Hon anser att utvidgningen av centrum, från S-market till Malmen, skulle kunna ge plats för ytterligare utveckling och möjligheter, om bara staden var villig att engagera sig mer i processen. Utan tydlig insyn i stadens beslut blir det utmanande för lokala företagare som Minna att bidra till och vara delaktiga i stadens utveckling. För om det är något Minna brinner för så är det Pargas! Pargas är en stad med så mycket potential, och med plats att välkomna många nya invånare om människorna bara skulle få upp ögonen för att den här vackra staden finns här i skärgården. Lokala företag som Minnas bidrar starkt till samhällsbygget och förtjänar att lyftas fram mer.

Minna uttrycker en tillfredsställelse med sin butik som den är idag, både vad gäller storlek och inriktning. Hon föredrar att personligen sköta butiken utan att anställa personal, men är öppen för att fördjupa inriktningen mot mer ekologiskt och hållbart tänkande. Minna ser även en möjlighet att utveckla sin närvaro på sociala medier och sin marknadsföringsstrategi för att effektivt nå ut till rätt kundkrets. Även om hon inte är intresserad av att starta en nätbutik, ligger fokus på att erbjuda personlig service.

Världsläget, inklusive pandemin, har utan tvekan påverkat alla, och Minna erkänner de utmaningar som följt med det. Hon beskriver sig själv som en person som antingen satsar helhjärtat eller inte alls, och anser att överlevnaden genom dessa tuffa tider vittnar om hennes engagemang och hårt arbete. Trots osäkerheten framåt, ser Minna optimistiskt på framtiden och drömmer om att lägga till ett sortiment av blommor samt skapa en liten caféhörna inuti butiken. Denna idé om en mötesplats där kunder kan njuta av en kopp kaffe samtidigt som de diskuterar inredning, skulle addera en ny dimension till butiksupplevelsen.

Minna Lindberg är en förebild för den nya generationens entreprenörer som integrerar vinstmål med ett brinnande engagemang för ekologi, samhällsansvar och lokal kultur. Wanha Wallis är en levande symbol för denna ethos.

För den som överväger att starta en inredningsbutik eller något företag över huvud taget, finns det värdefulla råd att hämta från erfarna entreprenörer som Minna Lindberg. Här är några insikter som kan hjälpa dig på din resa:

  1. Vikten av nätverkande: Att bygga upp ett starkt nätverk med pålitliga partners och kollegor är avgörande. Detta nätverk blir en grund för samarbete, kunskapsutbyte och stöd i ditt företagande.
  2. Samarbete inom branschen: Konkurrens ses ofta som något negativt, men samarbete med andra inom samma bransch kan vara fördelaktigt. Det skapar möjligheter att dela kostnader, erfarenheter och kanske till och med kunder. Rädsla för konkurrens bör inte hindra möjligheter till samarbete.
  3. Flexibilitet: Att vara öppen och anpassningsbar är nyckeln till att locka och behålla kunder. Det handlar inte bara om öppettider, utan även om att kunna anpassa sig till marknadens och kundernas behov.
  4. Förberedelse för hårt arbete: Att driva butik är mer än att bara hålla dörren öppen. Det kräver tid för allt från inventering och inköp till städning och marknadsföring. Var beredd på att det är ett omfattande arbete.
  5. Service som kärnverksamhet: Kom ihåg att ditt arbete handlar om att erbjuda en service till dina kunder. Det är viktigt att hålla kunden i fokus och sträva efter att ge dem en positiv upplevelse.
  6. Sätt gränser: Även om det krävs mycket arbete för att driva ett företag, är det viktigt att sätta gränser för din arbetsbelastning. Det är inte hållbart eller hälsosamt att arbeta dygnet runt. Hitta en balans som tillåter dig att återhämta dig och upprätthålla din passion för verksamheten.

Faktaruta: ”Wanha Wallis”

Ägare: Minna Lindberg
Plats: Köpmansgatan 5, 21600 Pargas, Åbolands skärgård
Specialitet: Inredning med fokus på återbruk och hållbarhet
Språk: Betjänar på finska och svenska

Sociala Media: @wanhawallis