6 tips på hur man blir en bättre bloggare och får fler läsare

Det var en gång då jag funderade mycket kring hur man får en större blogg, men sen gick tiden och annat kom emellan och tog bloggens plats i mina tankar. Nu struntar jag helt i allt det matnyttiga jag fick reda på, och skriver enbart för mig själv och mina barn,  för jag har liksom inte ork över till mer än så. Men jag kom att tänka på att någon annan kanske har nytta av mina samlade tankar, så här kommer några bloggtips:

003

  1. Vad för slags blogg vill du ha?

Fundera på dina värderingar. Vad är det som är viktigt för dig? Varför vill du blogga?  Vad vill du komma fram med för budskap? Jag vill t ex fokusera på återbruk, medkänsla, glädje, ansvar, att hitta det fina i det lilla. Jag vill också bli bättre på att skriva och att fotografera. Utgående från det gör jag mina blogginlägg.

010

  1. Kolla in vad andra gör

Hur bloggar andra som har en sådan blogg som du vill ha? Hurdana slags bilder tar de, hurdana texter skriver de? När postar de sina inlägg och hur ser deras övriga social media-aktivitet ut?

Man lär sig en hel del genom att studera sådana som är aningen bättre än man själv, plus att man får något att sträva till.

Hur vet du då om en blogg är större än din? Kolla på bloggtoppen och andra liknande listor. De flesta bloggar har någon slags offentlig statistik körande på nätet. Man får också trafik via sådana listor, plus att det kan vara sporrande att se sin blogg flytta sig uppåt i listorna när man vill växa sig större.

104-5

  1. Nätverka

Ett sätt att få mer trafik till sin blogg är om en annan blogg, både mindre och större, driver trafik till ens blogg i form av länkar. Det är inte lätt att få speciellt större bloggare att lägga märke till en! De har liksom fullt upp med sig själva, och kommentarer som ”fin bild” sticker inte ut ur mängden. Skriv kommentarer  hos såna bloggare som du vill ska hitta dig. Skriv personligt och äkta. Det kan också löna sig att skriva kommentarer under sådana perioder då folk inte kommenterar så mycket , som t ex mitt på sommaren.

Nätverka också på olika facebookgrupper. Länka till dina egna inlägg, gärna under sådana tider då mest antal människor läser (googla om när det är! jag har ingen aning just nu).

011

  1. Tänk på innehållet

Skriv för dig själv, men redigera för dina läsare. Vilken som helst text  (eller annan konstform) ska fylla ett behov för att läsarna skall läsa vidare och vilja komma tillbaks igen och igen.  Var personlig – för du är unik, precis som alla andra, och det är det som kommer att göra att du sticker ut ur mängden. Men tänk ändå på innehållet. Har du en skvallerblogg är det att läsa om andras liv som är behovet hos läsarna, men om du t ex har en pysselblogg som jag så är det något helt annat som läsarna återvänder för att få. Vilka känslor vill du förmedla? Vad har du för information som du kan bidra med? Är det din text eller dina bilder som ger upphov till känslor hos läsaren och gör att de återvänder till din blogg?

Tänk också på språket. Läs igenom dina texter och känn efter om de har ett flyt. Det här gjorde jag främst i början när jag var osäker – nu kör jag på, vilket gör att det ibland dyker upp slarvfel. Men som sagt – jag följer inte mina egna råd just nu! När det gäller viktigare texter, t ex om rasism eller familjelivet så brukar jag alltid först låta en familjemedlem läsa igenom texterna innan jag postar dem. Fäller de en tår brukar det vara lika med tummen upp, och gör mig extra taggad att fortsätta skriva!

Försök att skapa originellt material, men om du har tidsbrist så länka till andra bloggar (alltid en bra idé – man kan få trafik via det också!) eller haka på en utmaning eller en lista eller nåt sånt. Du behöver inte hela tiden producera eget material, men det hjälper att fånga läsare ifall du i alla fall ibland gör det.

042-3

  1. Skriv ofta

Ju oftare du bloggar, desto större sannolikhet att du har fler läsare.

När jag bloggade två gånger om dagen hade jag långt mer läsare än jag har nu. Ett tag gjorde jag massor av inlägg i förväg så att jag kunde ta paus från bloggandet till och med upp till en månad och ändå veta att bloggen körde på. Nuförtiden är jag nöjd om jag får ihopknåpat ett inlägg om dagen!

Inte nog med att folk gärna vill läsa mer och mer av sin favoritblogg – man blir till på köpet bättre på att blogga om man bloggar oftare och reflekterar över kvalitén på sitt bloggande.

099

  1. Försök att hela tiden bli bättre.

Vad fungerar, vad fungerar inte? Ibland har jag tagit en bild som jag tyckt varit jättebra och så har det bara blivit platt fall. Proportionerna har varit fel, andra ser på bilden med helt andra ögon än jag själv och den har inte alls gett den effekt som jag önskat. Det samma gäller mina texter. Ibland har jag skrivit ett blogginlägg som jag varit övertygad är strålande, och så får det noll respons, och ibland är det nåt som man själv tycker är trivialt som får största spridning.

Läs artiklar, följ med bloggare som du beundrar. Fortsätt fundera ut vad det är som fungerar och vad som inte gör det.

Lär dig av dina misstag, men tillåt dig att göra dem! Det är inte världens värsta grej att ha skrivit ett dåligt blogginlägg eller tagit en dålig bild. Världens värsta är om man inte lär sig av det, eller om man låter sig nedslås av det. Ge inte upp, utan låt dig vara dålig så länge som du behöver det! Ingen av oss är perfekta – det är en del av att vara människa, och alla har sina  egna sorger och nojor som de brottas med. Också de där helt perfekta glossiga bloggarna som verkar leva ideallivet.

Alla har börjat någonstans. Ingen har haft framgång från första början, men den stora skillnaden mellan  sådana som lyckas och sådana som misslyckas är ifall man ger upp. Ger man upp så är det kört!

 

När jag började blogga var det här med social media inte lika viktigt som det är nu. Bloggandet har definitivt förändrats under bara några år. Det känns som att det hände något när folk började surfa mer på mobiler och ipaddar. Det är t ex inte alls lika många som kommenterar inlägg längre (inte jag heller), och fler bloggare har flyttat över till Instagram (inte jag, som inte orkar fota bilder dit).

Känns som att många har lagt ner att blogga också, slutat för gott. En del har helt övergått till Instagram, andra har hittat på annat att göra. Det tar tid att skapa originellt material – tid som inte alla har, och till på köpet gör man det oftast gratis. Jag själv får t ex noll inkomster från bloggen, men känner att den ändå är en källa till glädje för mig (och ett bra visitkort)  så jag vill fortsätta blogga så länge jag har lusten till det kvar.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *