Här målas det i mina naturfärger!

 

032

Här blir det naturfärgat minsann! Mer natur får man leta efter när jag är klar! typ leta efter det utanför fönstren eller i trädgården – det håller minsann på och blir full vår just nu!

016

Just nu håller jag på och målar för fullt och ibland måste jag ta pauser och gå ut och gräva lite i trädgården. Och oj, vad det växer så det knakar i trädgården just nu! Massor med sprickfärdiga knoppar på buskar och träd och blommor.

035

Tillbaks in i huset igen och tillbaks till mina målpytsar.

Än är det myyyyycket kvar innan jag är klar med det här rummet. Nästa vecka skall listerna på plats och vi skall förhoppningsvis gjuta badrumsgolvet, och sen är det kvar sånt som fixa badrumsskåp, måla badrumstaket och väggarna och kakla, och sen blir det lite paus för badrumsgolvet skall bli nånting speciellt har jag tänkt och det kommer att ta tid och jag behöver lite paus innan det. Jag och min far har hållit på och fixat på rummet nästan varje dag sen sportlovet!

 

Jag har förresten funderat över det där med naturfärger (kolla bara vad man får upp när man googlar naturfärger!) och det man syftar med ordet är ju kanske egentligen främst färger som man får om man använder sig av rötter och blad för att färga  t ex tråd. Inte färger som förekommer i naturen.För i naturen finns minsann alla färger, kolla t ex den här rosa sjön i Australien eller se bara på regnbågen!

Man kanske tänker sig naturfärger som endast det man ser utanför fönstret just nu här i Norden – grått, brunt, beige och vitt-blått (himlen) med bara pyttesmå färgklicka här och där i form av vårblommor. Kanske det är därför det heter naturfärger för att det är dom dominerande färgerna i naturen? Men det är inte hela sanningen! Det finns så många fler färger i naturen och framför allt grönt som ändå, trots att det är en dominant färg i naturen, inte räknas till naturfärgerna. Vilket får mej att gå tillbaks i argumentet och tänka att det kanske ändå är dom färger som man får från rötter och sånt som är det som man syftar på.

När det gäller växter så kan man få fram dom mest fantastiska färger genom färgning! T ex vejde var en gammal växt som man färgade garn blått med (det är samma växt som en del tror att pikterna målade sig med) och kolla på dom här fina färgerna som man fick från helt vanliga växter! Så länge som människan har funnits och experimenterat med olika färgämnen från naturen har det funnits tillgång till färger av alla möjliga slag. Inte alltid så allmänna pga att en del helt enkelt inte hade råd med dom dyraste färgerna (vilket är orsaken till att purpur ansågs vara en kejserlig färg).

Så det här med naturfärger är egentligen mest ett abstrakt koncept – vi liksom _vet_ vad det är, utan att behöva definiera det, för definitioner funkar inte så bra på just det här konceptet. Det är inte frågan om _natur_färger i sig, utan mer en föreställning om naturfärger. Lite sådär som man föreställer sig att folk förr i tiden bara hade det grått och brunt och beige överallt, möjligtvis med några dämpade färger här och där. Men kollar man på t ex kyrkor från medeltiden så ser man genast där att man minsann hade andra färger, trots enbart tillgång till pigment från naturen! Frågar man mina barn så har dom alla tre i nåt skede  trott att allting var svartvitt när jag var liten, så det är säkert alldeles mänskligt och vanligt att man föreställer sig att ”förr i tiden” på nåt sätt var färglöst. Det var det minsann inte och det fanns färger där man hade råd till det, och det här med nordiska ljusa färger i inredningen är ett relativt nytt koncept.

Det här att vi har nån slags gemensam idé om förr i tiden påverkar också hur man skapar TV insåg jag när jag läste den här artikeln om kläderna i Outlanderserien (se den! Den är suverän!). Vi har en förväntan om att kiltar och kläder från skotska 1700-talet skall vara i murriga och dova färger och det är det som showen ger oss, i stället för färggranna tyger som skulle distrahera oss tittare från storyn när vi i stället skulle börja titta på kläderna och till och med störa oss på hur grälla och granna och okorrekta färgerna är, trots att dom i så fall skulle vara mycket mer korrekta än dom nu är! Men jag gillar showen precis som den är – det hade nog varit lite väl distraherande med dom där röda och blåa kiltarna tycker jag, och jag älskar kläderna i serien och alla fina tidsperiodsinkorrekta schalar och stickade plagg!

 

I’ve been thinking about a Nordic concept – naturfärger, nature colors. Which totally gets lost in translation! If you google naturfärger you get this result – if you google nature colors you get my kind of colors! And yet, no Scandi person would ever consider my home to be full of nature colours or even Scandi lookihng! Which is a bit of a paradox, because if you go back in time a bit you get much more colourful homes here in Scandinavia. I feel as if my home is a modern twist on the old upper scale farmer’s house, where you would use colour everywhere you could if you could only afford it, as all the old bits of wallpaper and paint we find when we renovate prove.

We’re definitely not following the trend of painting your house only white – a trend that is slowly starting to ebb out. If you want to be really daring you also use some black in your interior decorating, or some marble sticky back plastic with a bit of copper here and there. The more daring ones have a wall wallpapered in a pattern, and that is the Scandi style at the moment. It’s a bit different from country to country – usually the Danes start with something (as with the white trend), and then about the time when they move on the trend has hit Finland! The Danes were really obsessed with different patterns when we lived there, and it has definitely rubbed off on me! But I like more colours to my walls than just white, and now we’re finally renovating _my_ craftroom and I get to really dig out my inner colour loving child and she seems to totally love green at the moment!    

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *