Att resa eller inte resa

Lev Mer på Mindre-Maria funderade över det här med vad man vill göra innan man dör, och att hennes ”vilja göra” är att resa – hur går det ihop att man vill resa mer när man samtidigt vet att det är icke-ekologiskt försvarbart att resa?

Det fick mej att fundera vidare på detta tema. Vi själva råkar var i en sån ekonomisk situation att det inte ens är aktuellt för oss att åka på några längre resor än på sin höjd till grannön eller huvudstaden (och vi har hur kul som helst på dom resorna!), men min dröm är ändå att resa världen omkring!

Hur försvarar man att man vill resa när man vet att det också är en stor miljöbov?

Det jag tänker är att det är en stor skillnad på vart man reser och hur man reser. Om man reser till en All Inclusive-ort där det i själva verket är nåt stort multinationellt företag som får alla pengarna och ortsbefolkningen bara får se på när pengarna försvinner ut ur deras land – då känns det inte så schysst. Det jag skulle efterlysa är nån slags Fair Trade-resor där man vet att pengarna man spenderar på orten går till just ortsbefolkningen, lite liknande som nånting som min fantastiska massör Noemi Gualinga gärna vill ha – ekoturism. Turister som åker till ett ställe som behöver bevaras, för att uppleva hur fantastiskt det är att vara där och själva bli ambassadörer för det stället.

Att resa med flyg är ändå en miljöbov. Det jag tänker är att om vi som en enskild familj reser på en resa i året (hittills har vi rest noll resor i året, så det är lugnt) är en fis i rymden i jämförelse med alla arbetsresor som görs per flyg. Om vi vill värna om miljön så behöver vi lobba för att företag inte betalar så många arbetsresor med flyg. Ibland behövs såna resor, om man t ex är den enda experten i världen som finns, och behöver skickas till nån fabrik för att fixa ett fel, men ibland är såna resor totalt onödiga. Även företagskonferenser kan vara helt onödiga ibland. Min man gör sitt för både vår familj och miljön genom att alltid ställa kunderna inför frågan: Behövs den här resan? Är du beredd att betala för att jag åker ut till dej, eller vill du hellre ha samma mängd tid och pengar som jag sätter på resan i form av Skype-samtal? I 90% av fallen brukar kunderna vilja ha det senare.

Så jag fortsätter att önska mej att få resa världen runt. Resor där man verkligen träffar ortsbefolkningen bidrar till att göra oss till en global gemenskap, nånting som bara bidrar till rättvisa och miljötänk världen över tänker jag!

210
Här börjar alla våra resor – oberoende om dom går till Åbo, Kimitoön eller Helsingfors!

3 kommentarer

  1. Vi har rest så mycket innan barnen kom och även två gånger med barnen, så nu är jag helt mätt på det. Längtar inte bort eller drömmer om att besöka något annat ställe…..
    Kram

  2. Precis det här hade jag också tänkt skriva om! Hamnade nämligen in i en låååång jätteintressant diskussion på facebook före julen som startade med att en vän av en annan vän fått ett brev där den andra förklarade varför hon aldrig skulle kunna resa till Thailand då det händer så mycket skit där med korruption, prostitution osv., precis innan vän 1 var på väg dit. Vi har rest ganska mycket, en gång per år ungefär och jag älskar att resa, men har alltid dåligt samvete. Men som sagt, det var en lång, givande diskussion och kanske jag filosoferar mer om det själv nån gång. Intressant att läsa din åsikt! Jag håller definitivt med det där om att resa rätt om man väl reser och välja lokala hotell och lokala restauranger så att pengarna kommer landet till godo.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *