Tjejer i militären

Idag hade vi besök av tre jättetrevliga och söta beväringar från Nylands Brigad. Dom gick omkring på malmen och samlade in pengar och var på gott humör (med en liten dos hemlängtan! Alla tre är pargasbor).

001 (2)

Jag passade på att fråga lite om hur det är med tjejer i militären – när jag började studera fick kvinnor möjlighet att gå i ”milin” frivilligt, och det var nåt som jag redan då tyckte var lite bakvänt. Antingen borde väl milin vara obligatorisk för alla, eller så borde den vara frivillig för alla. Oberoende av kön.

Just nu är det ca 10 stycken tjejer i Nylands brigad berättade beväringspastorn Lindström åt oss, och ca 10 st fler på kommande så småningom. Det låter kanske inte som så mycket, men Nylands Brigad är alltså den finlandssvenska brigaden och dom här tjejerna går alltså helt frivilligt i milin så med tanke på att det då när det infördes frivillig militärtjänstgöring för tjejer knappt var nån som anmälde sig, så är det här verkligen ett framsteg. Jag frågade om hon visste nåt om det överhuvudtaget övervägs att göra militärplikten obligatorisk för alla, och hon sade att det åtminstone snackas mer och mer om det. Och att man kan göra sin militärtjänst utan att behöva röra vid vapen om man har åsikter om just den biten.

003 (2)

Dom här märkena på armen stod tydligen för beväringspastor vilket maken genast visste! själv har jag noll koll på vad dom olika beteckningarna betyder, men det här glada gänget berättade glatt om alla märken och om det där roliga granatkastarkompanietmärket (som jag trodde var en ananas) som killarna hade på armen, som gör att dom kallas för gurkslungare.

Här i Finland är allt som har med armén att göra mycket mer känsligt och komplicerat än i vårt grannland i väster. Sverige ligger tätt inringat av fredliga nordiska länder och har inte varit (aktivt) i ett krig sedan 1809 (då östra delen av landet blev rysk) medan Finland har en lång gräns mot Ryssland och alltid måste ta sig en funderare kring vad Ryssland håller på med med risk att annekteras till Ryssland ifall det går åt pipsvängen (vilket det gjorde år 1809).  Diskussionen om arméns varande eller inte varande är med andra ord en helt annan än i Sverige.

Själv är jag inte tillräckligt insatt i varken internationell politik eller armén eller nånting som helst sånt här för att kunna ta ställning till om värnplikten borde vara frivillig eller inte, men en sak tycker jag benhårt – den skall vara obligatorisk för alla om den är obligatorisk. I vår moderna värld med kvinnor i vilka ställningar som helst i samhället så finns det inga argument emot värnplikt också för kvinnor tycker jag. Lindström berättade förresten att dom tjejer som söker till armén oftast blir officerare av nån anledning. Själv är hon officersaspirant.

005

Tack för besöket alla tre! Det var jättekul med en pratstund, och ungarna var minsann impade dom också!

3 Replies to “Tjejer i militären”

 1. Frida

  Jag håller helt med dig; ett land kan inte bli jämställt före kvinnor och män är lika inför lagen. I det här fallet gäller det förstås stora omställningar (då det t.ex. knappast finns resurser för ”obligatoriskt för alla”) så det dröjer säkert ett tag men bra att det diskuteras och kul med glada beväringar! 😉

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   det är först i början på nästa år, i Gårdshuset-serien – iiik, hjälp, är skitnervös inför det!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *