Brännässlor – det är bra att bränna sig ibland!

Då vi hade besök av gänget från Strömsöredaktionen snackade vi om allt möjligt mellan himmel och jord och kom över på samtalsämnet nässlor efter att jag blev stucken av en geting (mitt i filminspelningen!). Jag visste nog att nässlor var hälsosamma, men att dom var så hälsosamma och funkade som medicin mot en massa olika sjukdomar – det hade jag ingen aning om.

046

Jag hade ett vagt minne av att ha läst en bok om 1700-tals medicin och hur man använde nässlor mot reumatism, men då när jag läste boken avfärdade jag det mest som skrock eller nåt. Nu var det här samtalet det avgörande som fick mej att börja researcha nässlor på allvar. Jag kollade pubmed (medicinska abstrakt) gällande nässlor, och det var som en ny värld öppnade sig för mej! (om du själv vill kolla så sök på Urtica Dioica – brännässlornas vetenskapliga namn)

Nässlor har använts mot reumatism under tusentals år, och för att bota olika allergier minst lika länge. Vi här i västvärlden lider mycket av både auto-immuna sjukdomar och allergier, något som folk som lever närmare naturen nästan inte alls känner av och kanske är det just nässlorna en del av naturen som vi borde ta del av lite mer? Jag frågade runt och en person visste om nån i Polen som brukar använda nässlor som bastukvast. En annan visste om folk i Sydamerika som använder nässlor i stället för epidural och som allmän smärtlindring och nässelvatten för att få vackert hår. Romerska soldater kramade nässlor i  sina reumatiska händer för att få bot på smärtan i lederna. Det fanns till och med moderna studier med folk som brände sig aktivt för att få bort reumatiska smärtor och här finns en lång artikel om olika hälsofördelar med nässlor.

Ju mer jag kollade runt, desto mer kändes det som att det här är nåt jag bara måste prova på. Nässlor kan tydligen motverka diabetes (i varje fall hos råttor), så dom verkar minsann vara nåt för mej som annars också har problem med insulinet, plus att dom är bra mot allergier och eksem, nånting som jag också gärna skulle vilja bli av med.

torkade nässlor

Allt det här ledde till att vi har rena rama nässelfabriken hemma hos oss just nu! Jag har torkat en massa nässlor som vi skall ha till te hela vintern, och jag har lagt in nässelrötter i alkohol för att göra en tinktur som skall vara speciellt bra mot olika problem med manliga könshormon. Nässelroten innehåller tydligen ämnen som kan hjälpa kroppen att använda det testosteron som finns naturligt och därmed bidra till att förebygga bland annat olika cancerformer. Jag sköljde nässlorna jag plockade, lade dom sen att torka varmt och mörkt. Av rötterna gjorde jag en tinktur, och resten av nässlorna fick bli till nässelvatten till trädgården.

Nässlorna är inte bara hälsosamma i form av grönt som man äter – det finns många som säger att man genom att bränna sig på dom kan få kroppen att immunisera sig själv mot allt möjligt, och att man kan få större blodtillströmning i det område som man bränner med brännässlorna, så nu håller jag på och  testar och bränner min mage alltid nu och då för att se om det skulle ha nån effekt (jag har en förlossningsskada). Första gången sved det lite och kliade, men för varje gång känns det mindre inbillar jag mej. Blir lite märken här och där tillfälligt, men det är det värt om det verkligen fungerar!

 

8 kommentarer

 1. Gud vad spännande! då ska jag vara glad över alla nässlor som samlas på tomten 🙂 Massa ny information som jag inte visste. Drack dock nässelte förut efter ha varit hos homeopat, så det har jag testat men inte allt annat.
  Kram
  Helena

 2. Wow vad intressant! Kanske jag som har reuma borde börja rulla mig i vår nässelrad vid parkeringen.

 3. Naturen är underbar!
  Och Ikea-kassar kan användas till allt möjligt, ser jag 🙂

 4. Min gubbe är inne på samma linje, så han har gjort nässelavkok, som jag försöker massera in hårbotten med så ofta jag kommer ihåg.

 5. Coolt! Jag har också tänkt plocka ett gäng nässlor & torka, nu blev jag peppad att ta tag i det. 🙂

 6. Intressant, fast helt förvånad är jag inte, om man tänker på gammal läkekonst.
  Fast jag kan just inget om det, så intressant läsning

  Kram
  Lissen

 7. Får följa med spänning din ”husvetenskapliga” studie, med eget särintresse för allergi!! Fantastiskt!

 8. För att inte tala om nässelsoppa, hur gott som helst,
  eller nässelpesto (passar jättebra till pasta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *