7 minuters intervallträning

I maj körde New York Times en artikel om en vetenskapligt uppbyggt intervallträning. Det lät väldigt intressant tyckte jag, så jag mailade den till maken och vi skrev ut bilderna på träningen och sen satte vi igång. Grejen med just den här träningen är att den riktar sig till folk som har bråttom och som inte hinner till gymmet och som alltid har nån ursäkt för varför dom inte hinner träna. Nu finns det inga ursäkter längre! 7 minuter hinner till och med jag med, och det bästa är att det räcker att köra den här träningen bara en dag i veckan till och med – man får resultat redan efter bara en gång! men först skall man lida lite pin, vill jag lova…

005 (3)

Högintensiv intervallträning (HIIT) är kanske lite något av en modefluga just nu, men den är det av en anledning – det här är en träning som passar bra in i vårt samhälle som är så fullt av stress och bråttom bråttom hela tiden. Just den här intervallträningen togs fram för att passa åt folk som har bråttom och som kanske reser mycket och som ändå vill hinna med nån slags träning för att hålla sig i skick. Det behövs inga extra tyngder, den enda tyngd som används är ens egen kroppsvikt. Man kan göra den här träningen 2-3 gånger per vecka, och upprepa träningen 2 till 3 gånger per gång om man vill det. Den är ett bra tillägg till vardagsmotionen och ett sätt att leva lite hälsosammare och ta hand om sin kropp lite bättre ifall man som jag inte tränar alla muskelgrupper i sin vanliga vardag. Intervallträning kan ha ett enormt inflytande på ens hälsa, både när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. I en studie såg man positiva förändringar på insulinresistansen efter bara 8 minuters intensiv intervallträning per vecka, så om man bara gör den här träningen en gång per vecka så hjälper redan det ens hälsa något enormt.

Själv får jag min vardagsmotion genom att gå av och an på gården, göra trädgårdsarbete, vattna i växthuset och i köksträdgården och ränna efter saker och ungar upp och nerför trapporna. På vintern blir det snöskottning och vedhämtning och – huggning som gäller. Min vardagsmotion blir lite väl ensidig har jag märkt, så det här är verkligen ett jättebra tillskott till det. Jag gillar också att det heter 7 minuters träning, fast det i praktiken ibland blir nån minut mer än så (jag har ibland lagt till några rörelser, och varit tvungen att ta bort nån sån som jag inte klarar av pga skada) så känns det ändå som en  träning som är överkomlig i mitt liv när jag tänker att om bara 7 minuter är det över och jag har hunnit träna och det känns så himla skönt efteråt.

Förresten – har man nån skada eller sjukdom som kan krångla till det så lönar det sig definitivt att snacka med sin läkare innan man börjar motionera på egenhand.

Ibland har jag knappt mer än just 10-15 minuter för mej själv per dag, så då hinner man definitivt inte ta sig till nåt gym och träna otränade muskelgrupper. För mej känns det jätteviktigt att ta hand om min kropp och min hälsa och försöka leva så hälsosamt som jag kan, både för min egen skull och för min familjs. För mina barns skull vill jag hållas i så gott skick så länge jag bara kan, så jag blev jätteglad när jag hittade den här träningen som jag både klarar av och hinner med  trots familjelivet och all annan stress i våra liv. Just den här träningen är som sagt utfunderad in i minsta detalj, så man jobbar med alla större muskelgrupper och i en ordning som gör att kroppen får största möjliga nytta med 10 sekunders vila mellan träningsmomenten. Maken tränar i vardagsrummet, själv hoppar jag upp och ner på köksbänken (Hej hej, grannarna!), ibland på morgonen innan ungarna har vaknat, ibland på kvällen efter att de somnat. Jag har laddat ner en intervallträningsapp till min mobil, så den har jag körande när jag tränar så att jag vet när en halvminut har gått och när 10 sekunder har gått så jag skall börja på nästa moment. Jag gillar att man inte behöver räkna hur många gånger man skall göra det eller det, utan det är bara att köra på en halvminut så mycket man bara hinner, vare sig det är lite eller mycket. Jag hatade i skolan när man skulle göra 40 magmuskelövningar och jag alltid var sist klar med mina 40! Det kändes som att hela klassen stod och glodde på en och tyckte man var lat, fast man gjorde så gott man kunde (jag var alltid sämst på gympatimmarna, förutom om vi skulle cykla nånstans vilket vi aldrig skulle), så det här att helt strunta i att räkna hur många gånger man gör rörelserna – det gillar jag!

Det här träningen är minsann 7 intensiva minuter, för man skall göra precis alla rörelserna så intensivt man kan och orkar! det är svettigt vill jag lova! I början klarade jag inte av alla rörelserna, men jag gjorde så gott jag kunde och nu efter bara en månad eller så med den här träningen så märker jag redan stora resultat. En halvminut per rörelse kan låta som en kort tid, men att t ex springa på plats så snabbt man  bara kan i en halvminut – det blir man minsann svettig av. Jag trodde att det där att sitta och luta mot en vägg skulle vara lätt som en plätt, men just den biten var himla jobbig – total pain.

7 minuters intervallträningen hittar du bland annat här på New York Times sida och här på ursprungssidan. Själv har jag skrivit ut NYT:s bilder och använder dom när jag tränar (mitt minne är som en ost så jag skulle aldrig komma ihåg i vilken ordning man gör vilka rörelser, eller ens vilka rörelser man skall göra. Dom där bilderna är tillräckligt enkla för att funka på mej!)

2 Replies to “7 minuters intervallträning”

 1. Sandra

  Intressant! Det där programmet skall jag kolla in. Jag har gymkort men på sommaren vill jag oftast hellre vara ute och på vintern vill tiden inte räcka till. Att springa till exempel tycker jag är skönt för då får man frisk luft och det går så snabbt att bara sätta på skorna och sticka iväg på en runda. Så här i sommarljuset funkar det ju dessutom bra att fara då barnen somnat, kommer iväg först vid 22-tiden för det mesta. Men på sistone har jag fått ont i knät och varit tvungen att tagga ner på löpningen och testade intervallträning på gymet. Mesta delen av tiden gick åt till att lära sig tekniker och själva träningen (med tre rörelser) tog cirka 10-15 minuter. Jag hade inga vikter att tala om men till sist var jag så mör i benen att jag knappt kom ner för trapporna. Det var 16 upprepningar med en cettlebell, 8 lyft med hävstång och knäböjningar och 12 hopp upp på en hög pall. Sedan hade jag muskelvärk i flera dagar… så jag tror definitivt på att några minuter kan vara tillräckligt och gör man det vettigt och slipper värken behöver man ju inte ha en veckas paus heller 🙂 Jag tror också på att hålla sig i så god form som möjligt, men tror nog såna som du som rör på sig lite hela tiden lever hälsosammare än många hårdtränande kontorsarbetande. Det har ju sagts att det inte hjälper att träna en timme per dag om man sitter stilla i tio timmar. Det skulle vara den där springmattan under kontorsskrivbordet…

  Reply
 2. Lissen

  Åh det var snabbträning det, måste kika på den. Har också kort till gym via jobbet, men blir mest den mörka årstiden, nu vill jag röra mej ute.

  Kram och ha en fin vecka. // Lissen

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *