Historien finns överallt

Malmen i PargasSagolik dimma idag morse så jag tog mej en kort promenad och passade på att ta några bilder på Malmen när jag väl var igång. Äldsta sonen har som skoluppgift att skriva om Pargas historia, och tillsammans satte vi oss ner och kollade på fakta om kyrkan och jag fick lära mej en hel del nytt. Vi lärde oss alltför lite om vår egen orts historia när jag gick i skolan, och det är så urdumt som nåt bara kan vara – man behöver inte åka långa vägar för att få en inblick i hela landets historia – historian finns överallt, i alla spår som vi mänskor lämnar efter oss och i dom vi inte lämnar efter oss. Ju mer vi vet om vår historia och vårt lands historia, desto bättre för mångkulturalism och respekten för andra mänskor. Vi kommer alla från samma plats, samma ursprung, men har gått lite olika kringelikrokar sen dess för att komma dit vi är idag.

Pargas kyrka funkar suveränt som ett exempel på Finlands historia. Kyrkan byggdes på 1300-talet, ungefär då som Finland blev en viktig del av Sveriges rike. Pargas låg mellan dom två huvudstäderna, Åbo i Finland (eller Egentliga Finland som landskapet fortfarande heter) och Stockholm i riket och farleden mellan dom två stora städerna gick precis utanför Pargas så det här var en bra knutpunkt om man ville syssla med handel eller ta sig en olaglig sup i nån av lönnkrogarna här på Malmen utanför kyrkan.

På den tiden var det här en stor ort om man tänker på antalet invånare. Vid medeltidens slut hade Pargas runt 2000 invånare. Stockholm hade under samma tidsperiod ungefär 6000-7000 invånare, inte särskilt mycket mer med andra ord. London under samma tid var en  riktig storstad med 35-50 000 invånare.

Pargas låg alltså rätt så centralt på den tiden. Sen kom ryska tiden och huvudstaden flyttades österut och Pargas blev en mindre och mindre ort i jämförelse med andra städer som ökade i invånarantal. När jag var liten var det här en liten håla, man var lantis om man kom härifrån och här fanns ingenting att sysselsätta sig med. Idag är det här en fantastiskt vacker skärgårdsstad på bra avstånd till Åbo (där många jobb finns, men det är för dyrt att bo) och suveränt utbud för barnfamiljer vilket gör att  fler och fler såna flyttar hit hela tiden.

Förutom i byggnader och monument så lämnar vi också spår efter oss i vårt språk. Visste du att ordet vinter kommer från ett gammalt germanskt ord och betyder våt period? Så länge sen är det alltså sen vi började använda ordet vinter för att beteckna den här årstiden – våra förfäder bodde antagligen inte ens här i norden när vi började snacka om vinter! och dom snackade defintivt inte om den här vintern, det är ett som är säkert. I så fall hade ordet vinter minsann betytt snöperiod!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *