Väntrum av Cecilia Ekhem

Så jag har läst en gripande och tung, men också hoppfull bok som länge varit på min läslista – Väntrum av Cecilia Ekhem. Den här boken berörde mej verkligen och väckte många tankar, och jag hoppas verkligen det kommer en fortsättning på den!

Boken handlar om Bea som är ofrivilligt barnlös. Hon genomgår resultatlösa behandlingar och en medföljande livskris som gör att hon måste bearbeta en massa saker som hon kanske inte hade lust att bearbeta. Första delen av boken kändes igen med alla behandlingar och hur det kändes att genomgå dem, och alla falska förhoppningar (kanske det funkade den här gången? hur tidigt kan man veta om man är gravid?). Andra delen var tung att läsa för mej – depression och det navelskåderi som medföljer, när det känns som att allt i hela världen handlar om just man själv och det man inte klarar av. Sista delen av boken var vägen ut ur molnet mot en lite ljusare och annolunda framtid än Bea kanske hade tänkt sig. Boken innehöll en massa intressanta personligheter och relationer, och som sagt – hoppas det blir en fortsättning, för det känns som om där finns många historier kvar att berätta!

Jag vill verkligen varmt rekommendera den här boken för alla som är barnlängtande eller som känner nån som är det – den kändes som ett titthål in i tankarna hos en som är inne i det just nu, och som kanske har lite svårt att hitta ut ur det och klara av att berätta för andra hur det är. Igenkänningsfaktorn var hög! (fast vi kom ur den där mittenfasen mycket snabbare än Bea i boken, så det drog inte lika mycket ut på tiden). Inklusive hur jobbigt små detaljer kan bli som ”Förvaras utom räckhåll för barn”. Hade den här boken funnits när vi längtade barn så hade jag läst den om och om igen och känt mej lite mindre ensam, plus insisterat på att alla våra släktingar skulle läsa den från pärm till pärm! med efterföljande tentamen såklart 😉 Då när vi var inne i det så skickade jag i stället internetlänkar till folk,  och jag kände inte att det gav så mycket alla gånger och dom internetartiklar som fanns då var ibland kanske lite väl opersonliga, men det är den här boken definitivt inte. Tung läsning ibland som sagt – det är jobbigt att läsa om någon som har det jobbigt, och som påminner mej om en period i mitt liv som jag med glädje har gått vidare ifrån – men väldigt nyttig och med mycket som väckte tankar om både barnlöshet, barnlängtan av olika slag, att ha barn och hur det ibland inte är det där ideallivet man drömmer om, om hur ens föräldrar också är någons barn och framför allt om vänskap och kärlek.

Väntrum av Cecilia Ekhem kan beställas bl a på Adlibris.

2 kommentarer

  1. Låter som en bra (och säkert lite ”jobbig” bok). Själv berättade jag inte för någon att jag längtade efter barn. Jag blev lyckligtvis gravid fortare än jag vågat hoppas, men jag kan tänka mig hur det skulle kunna kännas om det inte blivit så. En tjej i min bekantskapskrets försökte jättelänge och det var det enda gänget pratade om. De frågade alltid hur det gick. Konstig fråga tyckte jag. Jag ville inte ha den frågan, så när de frågade om jag inte tänkte skaffa barn snart sa jag typ ”Nja, vet inte”. När jag äntligen satt där med sonen i famnen var det någon som sa ”men du ville väl inte ha barn”?. Det kändes inte så kul. Svårt att veta hur öppen man ska vara i något som är så känsligt och privat.
    ….Och härligt att du fick dina fina ungar:)

  2. Åh, tack Ninette för en fantastisk recension! Så glad jag blir att läsa detta. Och glad över hoppet och ”glädjorna” som kom i er familj.
    Tusen tack! <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *