Kombucha-frågor och svar

Kombucha = fermenterat te. Läs mer i det här inlägget om hur man gör kombucha!003 (2)

Sen jag sist skrev om kombucha har vi testat butiksköpt kombucha, och blä tyckte hela familjen! Alla här hemma gillar bättre vår hemmagjorda kombucha, och det bästa är att man kan smaksätta den precis som man vill plus få den så söt eller sur som man vill. Ungarna får laga egen kombucha och smaksätta den som dom vill och det har varit populärt! En av ungarna är precis som jag och föredrar i stället kefir, men dom övriga grejar på med bär och scobysar för fullt.

 

Hur är det om man är allergisk mot svamp.

Det finns ingen svamp i kombuchan. ”Svampen” är en SCOBY som är en förkortning på en symbiotisk jäst- och bakteriekultur, dvs om man är allerisk mot olika jäster så kan det vara att man inte tål kombucha, men det är inte riktigt samma sak som att vara allergisk mot svamp.

021

Var bildas nästa scoby? Hur länge tar det?

Nästa Scoby bildas ovanpå ytan av teblandningen. Det tar olika länge beroende på hur varmt det här i rummet. Nu på sommaren har vi t o m haft färdig kombucha efter bara 4-5 dagar, medan det i våras tog minst 10 dagar.

Vad ska man göra med alla scobysar?

Man kan använda dom till allt möjligt, t o m göra kläder av dom! Jag själv brukar ge bort dom eller kompostera dom.

030
Vad betyder en andra fermentering?

Fermentera betyder jäsa. När kombuchan är klar har den fermenterat en gång. Då kan man hälla den på flaska och ställa den i kylskåpet och dricka den som den är, eller så kan man fermentera den på nytt, den här gången med nån smaksättare. Olika smaksättare kan vara t ex bär eller saft eller kryddor. Då sätter man bären i kombuchan och låter den stå framme och fermentera ännu ett dygn (kombuchan äter av sockret i bären och jäser lite till). Sen ställer man den i kylskåpet och har en smaksatt kombucha som smakar helt annorlunda än osmaksatt.

017

Vad ska man göra om man åker bort ett slag?

Man kan lämna kombuchan som den är och den klarar sig i veckor. Det gäller bara att se till att den har socker-teblandning att äta av. Man kan också ställa den svalt om man har möjlighet till det, så fermenteras den långsamt. Men det går bra att resa bort och lämna sin kombucha åt sitt öde bara det finns vätska i flaskan. När man sen kommer hem och märker att kombuchan blivit för sur så är det bara att börja på nytt.

036

Det blir förresten stor skillnad på kombuchan beroende på hurdant socker och hurdant te man använder sig av. Vi gillar ekologiskt socker och grönt te, men man kan göra kombucha på dom flesta teeer. Det gäller att experimentera sig fram till en sån blandning som man själv gillar.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

 1. Boktips till dig som gillar att göra egen dryck och tilltugg;
  http://www.bokus.com/bok/9789127143425/soda-lemonad-och-snacks/

  Jag har inte testat nåt än, men det är kul att bara läsa den. 🙂

 2. Är så kritisk till detta. Efter att jag drack det förra året har jag plågats av olika svampinfektioner i hud och hårbotten. Jag började med att uttryckligen STINKA om händerna någon dag efter att jag druckit detta te och det har bara fortsatt. I ett års tid. Har så mycket sorg över detta och undrar om du vet något sätt för hur man kan ta bort dessa bakrerier/svampar ur sin kropp igen?

  • Ingen aning! men googla, och återkom gärna med svaret om du har det!
   Gillar själv inte kombucha – en del verkar tycka massor om det, andra inte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *