Mina favoritpodcaster

Det fanns en tid då jag läste minst ett par böcker i veckan. Sen dess har det blivit lite mycket ungar som skall hjälpas med läxor och allt möjligt, böcker som skall skrivas, hus som skall skötas, så jag hinner knappt med en bok i månaden nuförtiden. Jag har helt enkelt inte tid till det eller energi att sätta mej ner och koncentrera mej på en bok. Men jag vill ändå stimuleras av böckernas värld, och min färd till podcasternas värld började med att jag lyssnade på ljudböcker. Jag lyssnade på alla möjliga bra och mindre bra böcker, men så tog det slut – en dag hade jag inte några bra ljudböcker hemma på datorn, så jag började se mej omkring efter nåt annat att lyssna på. Det var då jag upptäckte podcasternas värld.

Nu är det som om en ny värld har öppnat sig för mej! Det finns så mycket spännande att lyssna på, och här kommer några av mina favoriter:

  •  A history of the world in 100 objects – den bästa podcasten som finns, alla kategorier! Det enda minuset: att den tog slut efter 100 avsnitt. 15 minuters avsnitt, otroligt välproducerade och genomtänkta. En podcast som alla mänskor borde lyssna till. Den tar upp olika teman kring det här att vara människa och samhälle och använder sig av ett föremål från British Museum per program. Programmet rör sig mellan alla kontinenter och är inte så eurocentrerat som vi är vana vid att historia skall vara från skolan, utan är i stället människocentrerat. Kan inte rekommendera den här podcasten tillräckligt mycket – den är helt enkelt toppen på alla sätt och vis!
  • Stuff you missed in History Class. Det tog ett tag för mej att vänja mej vid tjejernas georgiadialekter, men sen när jag vande mej blev jag fast. Det första programmet jag lyssnade till var supertråkigt tyckte jag – jag råkade helt enkelt välja ett av dom mest tråkiga, som handlade om ett sjunket romerskt skepp och amforor, men dom flesta programmen är jätteintressanta. Rätt så USA-centrerat, men det gör inget för jag kan inte så mycket om USA så jag lär mej massor via den här podcasten. Gillar också att dom har en så härlig människosyn: dom skulle använda ordet hen om det fanns på engelska i den betydelsen! Dom tar också alltid nu och då upp olika ämnen som berör rasism, och t ex avsnittet om Rosa Parks gav mej en mycket mer nyanserad bild av henne än jag hade från tidigare. Jag lär mej allt möjligt nytt ur den här podcasten, och det är lättsamt och lättsmält och lagom långa avsnitt.
  • Stuff to blow your mind. Min favoritpodcast just nu, har nämligen just börjat lyssna till den så jag har bara lyssnat till ca 30 program och har många kvar! Dom andra har jag redan lyssnat igenom och väntar hela tiden bara på fler program. Stuff to blow your mind är en guldgruva för alla som känner sig mer eller mindre nördiga. Man lär sig allt möjligt spännande om saker som man inte ens trodde var spännande som origami och nanopartiklar och hur det är när djur går i idé (inte alls som jag trodde! inget härligt björnen sover här inte) och om huden och penisar med taggar (mänskan har tydligen haft såna i nåt skede av evolutionen!) och om psykedeliska droger och deras nytta för vård i livets slutskede. En massa intressant och tankeväckande! Ger hela tiden upphov till såna här ”Visste du att…?” diskussioner här hemma hos oss.
  • Freakonomics. Podcasten som undersöker ”the hidden side of everything”. En journalist och en ekonom håller i trådarna och behandlar alla möjliga ämnen, på ett lättsamt och smart sätt. Verkligen välproducerad och tankeväckande – har fått mej att tänka om när det gäller en massa olika saker. Framför allt lär man sig logiskt tänkande och att ifrågasätta saker och ting, speciellt sånt som ”common knowledge” – alla borde lära sig det! Vad har t ex  ditt namn för betydelse för framgångar i ditt liv? (inte så mycket som man skulle kunna tro!), varför serverar restauranger gratis mat när man sitter och väntar på maten man beställer? Det positiva med att sluta. Hur samlar man bäst in pengar till välgörande ändamål? och mycket mycket mer
  • Sveriges radios sommar- och vinterprat. Hallelujaupplevelse när jag märkte att jag kunde prenumerera på deras prat, så nu kommer dom nyaste praten direkt i min itunes! Vilket gjorde att jag trots att jag inte hade tänkt det lyssnade på alla sommarpraten från förra sommaren. Också dom sorgliga. Det gick hur bra som helst när jag var ute och krattade märkte jag.
  • The history of Rome av Mike Duncan. En av dom bästa historiepodcasterna som behandlar mitt favoritämne – Roms historia. Jag lärde mej massor nytt och podcasten blev bara bättre och bättre. Mike Duncan håller som bäst på med en ny podcast som heter Revolutions, och som hittills har behandlat den engelska revolutionen på 1600-talet, amerikanska revolutionen och den franska revolutionen. Jag lär mej massor, men är inte riktigt lika intresserad av den som av Roms historia, så jag sträcklyssnar inte lika mycket på den podcasten. Gillade speciellt att lära mej mer om den amerikanska revolutionen – det är så mycket om den i Outlanderböckerna, så det gav en lite extra dimension att t ex lyssna på bok 8 i Outlanderstoryn efter att ha lärt mej mer om amerikanska revolutionen från den här podcasten.
  • Rex Factor. För såna som gillar att bekanta sig närmare med dom engelska kungarna och drottningarnas historia på ett lite mer lättsamt sätt. Ali och Graham är så roliga tillsammans! Dom blev klara med dom engelska regenterna i somras och skall nu börja med dom skotska. Det skall bli intressant! Finns massor av spännande kungliga historier också i Skottland, också såna som berör norden som t ex en norsk prinsessa som skulle bli drottning av Skottland, men som dog vilket ledde till det skotska frihetskriget
  • The History of English. En podcast om det engelska språket, gjort av en jurist som definitivt vet vad han snackar om! Jag lär mej massor om det svenska språket och vårt gemensamma ursprung ur den här podcasten. Välgjord, välpratad och behaglig att lyssna på. Den överlappar rätt så mycket historiepodcasterna, man lär sig massor också om europeisk och engelsk historia. Gillar speciellt hans avsnitt om Kung Arthur – där lärde jag mej massor nytt

Det var mina favoritpodcaster det. Har du nåt tips på en podcast? Gärna på svenska, för såna lyssnar jag nästan inte alls på, och det är så mycket lättare att hitta dom bra podcasterna när man får tips!

Eller har du ett tips på lättlästa bra böcker som funkar när man inte riktigt hinner koncentrera sig alltför långa perioder åt gången?

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

8 kommentarer

  1. Jättebra tips! Har sökt efter tankeväckande poddar men inte hittat så nu har jag att plöja igenom. Det enda jag laddar ner och lyssnar på är Spanarna i Sveriges Radio P1. Skitbra. Vann nyligen ett internationellt pris också.

  2. Tack för tipsen! Den enda podcast jag lyssnar på är min sons intervjuer med fotbollsspelare, ewer.se. Har previs kommit in i den världen. Ha en fin fortsatt helg!

  3. De där podcasterna låter ju spännande. Mitt tips är Värvet, lite på en timmes intervjuer med svenska kändisar, vissa mer kända än andra. Det som jag tycker om med Värvet är att den långa tiden gör att man kommer mera på djupet och verkligen tycker sig lära känna typen som intervjuas lite grann. Många gånger får man aha-upplevelser då personerna inte alls är sådana man föreställt sig dem. Kristoffer Triumf som driver podcasten har också nyligen börjat med Värvet International – väl i princip samma sak men på engelska med icke-svenskar, mest i USA tror jag. Men det har jag inte ännu hunnit testa.

  4. Poddradio är kul!
    Jag vill också tipsa om Värvet! Och om Stil i P1 som handlar om kläder, detaljer, fenomen och trender oavsett när de var aktuella. Som historieintresserad är Släktband hos Sveriges Radio också ett kul program.

  5. Institutet från P3 är alltid lärorikt och kul. 🙂

  6. Men vilka bra tips! Har letat efter bra poddtips! Särskilt den om skotska kungligheter måste jag ju kolla in 🙂

  7. Slår också ett slag för Värvet. Han räddade mig under det halvår efter att jag förlorade min mamma då jag inte kunde sova. Alla timmar jag annars skullle legat och grubblat lyssnade jag på hans mjuka stämma och om alla möjliga människors öden. Massor av dem han intervjuar har jag knappt någon aning om vem de är, men det gör liksom inget. Man blir bara fascinerad över att det finns lika många erfarenheter och livsberättelser som människor och man behöver inte varit med om något exceptionellt för att vara en intressant människa.Sen finns ju också P1 sommar på podradio. Härliga program!

  8. Spännande tips, borde kolla in nåt!
    Poddavsnitt från Svenska Yle finns samlade här ifall du inte redan sett:
    http://svenska.yle.fi/poddar
    eller
    http://arenan.yle.fi/radio/alla?ladattavat=1&kanava=yle-radio-vega

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *