Här görs det Äkta Bröd!

048 (2)

Hemma hos oss bor det en viss person som hade en idé om att han kunde baka surdegsbröd utan att riktigt ha satt sig in i teorin bakom det eller ens hur det riktigt funkade i praktiken. Det funkade ungefär lika bra som mitt eget surdegsbakande (som åkte i soptunnan!), så när Janne från Äkta Bröd meddelade att han håller brödkurser stod vi där ivrigt och hoppades att han skulle kunna tänka sig att hålla en sån kurs hemma hos oss.

065 (3)

Det kunde han, och det här veckoslutet hade vi äran att upplåta vårt kök till Jannes brödkurs.

051

Janne började sin brödkurs med att berätta om gluten och ekologiskt mjöl och varför det lönar sig att baka surdegsbröd. Bra att förstå grunderna så att man fattar varför man skall göra som man gör och också vet vad man kan göra om det går snett.

076

Min kära make Niklas hade vänligt nog förberett genom att ha en misslyckad surdeg i köket, och den använde sig Janne av som exempel på hur man ändå kan rädda en deg. Vips så blev det bröd av den också!

Det blev surdegsstarter och degar på jäsning över natten, och följande dag fortsatte kursdeltagarna sin kurs med att baka massor med härliga bröd hela dagen.

032

Hela huset fylldes av härlig bröddoft och jag hade svårt att hålla mej borta från köket! Det doftade ju så himmelskt gott!  025

Fina bröd blev det också – såg ut som om dom kom direkt från ett lyxbageri, och tänk – dom var bakade här hemma i vårt kök!

060

Janne visade hur bröden skall kännas när dom är färdiga. Dom här fick en skjuts i ugnen ett tag igen innan dom var klara.

046

Till sist var kursen klar och kursdeltagarna åkte hem med varsin korg fylld med härliga nybakta bröd, och en hel massa egen kunskap om hur man gör såna här bröd själv!

Det som gör såna här surdegsbröd så speciella är förutom smaken också att dom rent konkret är mer hälsosamma än andra färdigbakta bröd som man köper i butiken. Janne gör sina bröd på ekologiskt mjöl som inte har tillsatt nån extra gluten. När man bakar med surdeg, berättade han, så blir kolhydraterna i brödet också mer som långsamma kolhydrater för man använder en så liten mängd jäst som möjligt och tillsätter inte socker eller honung vilket gör att jästen behöver använda sig av mjölets egna kolhydrater i stället. Vilket gör att brödet både smakar bättre (mindre jästsmak), ser finare ut och är skonsammare för både magen och miljön. Alla vinner på det! Sen kan man variera surdegsbröden hur mycket som helst, bl a ha i nyponpulver eller baka med emmer (en speciell mjölsort som är jättegod) och göra äkta danska rågbröd sådär som våra danska vänners mammor gjorde dom.

Jag ser verkligen fram emot att ha en egen bagare härhemma som försörjer oss med färskt surdegsbröd – det är nog lite extra lyx med färdigbakat bröd med en klick smör på, och vad kan vara mer färskt än ett bröd bakat i ens egen ugn? Tusen tack Janne för kursen!

P.S. Klicka in på Jannes facebooksida och gilla den om du också vill gå på en sån här kurs eller kan tänka dej att ha en sån hemma hos dej!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. Oj HJÄLP va gott det ser ut!

    Vill ha Janne hit också för att hålla kurs!!

  2. Som nyutbildad ”expert” 🙂 ville jag bara skriva en kort kommentar angående mängden jäst i brödet som Ninette snackar om. Vi bakade Baguetter på jästdeg, men i motsats till att lägga i den vanliga 25-50 g jäst per kilo mjöl, så la vi endast i en bråkdel av detta och lät istället degen stå över natten så att jästen skulle hinna verka ordentligt (därav processen med mindre socker och smak av jäst, som Ninette beskrev). Vi gjorde också Chiabatta på en blandning av surdeg och jästdeg, och använde oss igen av endast en liten mängd surdegsstart och liten mängd jäst och lät tiden jobba för oss så att degen var alldeles underbar att jobba med och ett slutresultat som verkligen gillades av alla som fick smaka :-).

    Stort tack till Janne och de övriga kursdeltagarna som gjorde detta till en supertrevlig upplevelse. Kan varmt rekommendera kursen för alla som är det minsta intresserade av gott och hälsosammare bröd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *