Leksaker / about toys

(I vintras när jag skadade knäet och inbillade mej att jag bara skulle sitta framför datorn och skriva bloggtexter efterlyste jag idéer till inlägg. Anna frågade om leksaker och hur jag ser på såna. Nu äntligen skall jag ta mej i kragen och få det där inlägget skrivet! Har redan skrivit det i tankarna så många gånger den här våren och sommaren, så nu skall det bli på pränt.)

about toys

När det gäller leksaker har vi från första början haft några övergripande strategier:

  1. Kvalitet. Vi försöker satsa på kvalitetsleksaker åt barnen. Leksaker som inte går sönder genast, utan kan användas under barnens hela uppväxt plus av deras eventuella egna barn i framtiden. Hit hör t ex Duplolego, lego, Briotågbana och träklossar. Att ha en stor mängd duplo eller brio gör det mycket roligare också för mamman att vara med och leka! Jag har köpt massor av träklossar på loppis och ibland får jag för mej att bygga slott eller nåt i vardagsrummet och det brukar ungarna tycka är jättekul. Om vi bara hade några få klossar hade jag inte orkat med det kan jag berätta!
  2. Vi försöker undvika phtalater och andra skumma leksaksingredienser så gott det går. Det finns så många skojiga plastleksaker, men vi försöker undvika alla såna som innehåller phtalater (är oftast tillverkade utanför Europa) och håller oss till säkra kort som t ex Dantoy och Plastos som är nordiska plastleksakstillverkare som håller standarden. Om vi är osäkra på en leksak så kör vi ”snifftestet” – doftar på leksaken och om den luktar plast så åker den ut. Antingen till sandlådan eller direkt i soptunnan.
  3. Förvaring. Alla leksaker har sina egna platser, annars blir det ett enda kaos. Eller rättare sagt – det blir ett enda kaos ändå, men det är lättare att städa undan kaoset plus hålla koll på om nån leksak har gått sönder
  4. Rotation. Jag har sytt stora kassar till en del leksaker, som t ex tågbanan och duplo-legona, och jag brukar köra en rotation på dom. I stället för att ha precis alla leksaker framme hela tiden så har vi en del framme och sen efter några månader eller så så byter vi om på dom. Då är dom ”nya” leksakerna plötsligt jättespännande att leka med igen.
  5. Rengöring. Speciellt badleksakerna behöver rengöras ibland. Jag brukar rada in dom i diskmaskinen och köra ett program, så det går lätt som en plätt. Bebisleksakerna rengjorde jag på samma sätt då när vi hade såna i huset.

Mjukisdjursförvaring

Mjukisdjuren (dvs bortsett from dom som används varje kväll) förvarar vi i en stor påse och går med jämna mellanrum igenom vilka mjukisdjur som behövs och vilka som kan åka till loppis. Barnen får ha så många mjukisdjur som ryms i den här påsen, resten gallrar vi bort.

Så här långt allt gott, men vad skall man göra med alla skräpleksaker som barnen får som presenter? Vi brukar försöka att styra själva presentgivandet lite grann och prata med släkt och vänner om att dom hellre får ge en dyr present än många små. Ibland får vi  t ex bestämma en del av barnens julklappar (om nån t ex frågar om vi har några tips på vad barnen önskar sig, eller ger pengar som vi får använda på julklappar åt ungarna som vi vill) och då brukar vi köpa en dyr kvalitetsgrej per barn i stället för många små. Vill man ge nån mindre dyr grej så går det bra med t ex hobbygrejer eller en bok brukar vi säga. Ibland får barnen nån plastgrej som luktar illa, då brukar vi ta ett snack med ungarna efteråt och förklara varför dom inte får leka med just den grejen , i varje fall inomhus, och oftast brukar dom i stället leka med just den saken utomhus och sen hittar den på nåt konstigt vis till soptunnan rätt så snabbt (våra ungar är dåliga på att hålla sina utomhusleksaker hela).

Vi brukar prata med barnen om vad kvalitet är och varför man skall ta hand om sina leksaker. Man skall ta hand om sina leksaker och vara försiktig med dom och sätta tillbaks dom på sina platser för då håller dom också längre och sliter mindre på miljön och på plånboken. Då kan era barn också leka med dom sen om ni får barn, precis som ni får leka med dom av mina leksaker som finns kvar från när jag var liten, brukar jag säga.

Om leksaker

When it comes to toys we have some strategies that we use:

  1. Quality. We like to have quality toys that last for a lifetime or more and don’t break immediately when you start playing with them, like DuploLEGO, all LEGO, Brio trainset and wooden building blocks. To have a large amount of these toys also makes it more probable for the mom in the family to join in the games! I get bored if we only have a couple of blocks to build with, so I try to always look for toys like these when going to a fleemarket.
  2. We try to avoid phtalates and other shady toy ingredients. We try to only have plastic toys that we believe are ok like toys from Dantoy and Plastos and other nordic makers of plastic toys that keep the standard. Toys made outside of Europe sometimes contain a lot of rubbish, and if we are unsure about a toy we do the ”snifftest” – we sniff the toy and if it smells plastic it goes in the bin our outside in the playhouse.
  3. Storage. All toys have their designated storage places which makes it a lot easier to clean up after playing and a good opportunity to clean out broken toys
  4. Rotation. I have sewn big bags for some of the toys and these I keep in rotation. In stead of getting to play with all the toys at once (i e not playing at all with some of the toys, but they will magically get strewn around the room anyways) the kids get some toys one month and some toys another. All the toys feel sort of new that way and are much more fun to play with
  5. Cleaning. Especially the bath toys need cleaning once in a while and I usually just put them in the dishwasher.

Overall we try to talk to the kids about quality and about why you should take care of your toys (thinking about the environment, economy, other peoples feelings) and try to instill our values in the kids this way.

leksaksförvaring

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *