Belysningen var nåt som jag funderade mycket på när vi planerade huset och inredningen, och överlag är vi rätt nöjda med belysningen hemma, men några små missar gjorde vi. Men inget som inte en ljusslinga kan råda bot på!

I vardagsrummet har vi tre olika sorters belysning: en taklampa mitt i taket, små lampor i hörnen av rummet (en läslampa och en myslampa) och så lampor i fönstren. Ja, och några lampetter med levande ljus på väggarna, men dom tänder vi bara när vi har en bjudning och sitter i vardagsrummet en längre stund. Hade jag tänkt igenom det här rummet ordentligt på förhand så hade jag insett att jag vill ha lampor i fönstren året om, men jag trodde att vår julgran skulle lysa upp så mycket att vi inte ville ha julstjärnor här så fönsterlamporna är ditsatta efteråt. Tur att vi har ett gammalt hus, så det skär sig inte alltför mycket när vi drar ledningar ovanpå listerna efteråt. Och nån julgran har vi inte eftersom jag har blivit så allergisk mot dom… I stället har vi julstjärnor i vartenda rum, och när vi renoverar fler rum skall vi fixa uttag ovanför vartenda fönster har vi tänkt.

I både matsalen och vardagsrummet har vi dimmer – en toppengrej för att skapa just den sorts belysning som man känner för i stunden.

Om hösten och vintern tänder vi ljus när vi äter i matsalen – det både värmer och blir ljust av dom, och så känns det lite som vardagslyx med tända ljus på bordet när man äter. Nästan så maten smakar lite bättre, ljus är verkligen en humörhöjare tycker jag!

Här i köket har vi punktbelysning bredvid spisen – nåt av det i köket som jag är allra mest nöjd med. Den här lampan går att böja och bända nästan som man vill och är perfekt att använda när man kokar sockerlag eller dekorerar tårtor eller nåt sånt som kräver precision. Just här i köket finns den andra belysningsmissen – jag önskar vi hade fixat en sån lampa nära köksmaskinerna också, men det kommer vi att åtgärda nåt tag när vi hinner.

Sen har vi ljusslingor lite här och var. Blir så mycket mysigare genast när man har en ljusslinga som lyser upp i höstmörkret!

Fler belysningsinlägg hittar du hos Fabriken. Mina  DIY lampskärmar hittar du här

4 kommentarer

  1. Ja, det här med belysning är knepigt speciellt då man borde planera det innan man har rummet renoverat. Men som sagt går det oftast att rätta till med lite fyndiga idér =)

  2. Oj vad jag gillade din ensemble med gula ljus i lila ljusstakar.
    Och jag är inte ens förtjust i gult eller lila i vanliga fall.
    LOVE!

  3. Belysning och lampor är så knepigt tycker jag och väldigt många verkar hålla med mig. Därför blir man glad av att läsa ditt inlägg och se att det faktiskr finns dom som känner sig nöjda med belysningen hemma. 🙂

  4. Å himmel och pannkaka så fint ni har!!!!!!!!!!!! Jag kan aldrig sluta dåna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *