Betongägg

Det här pysslet var lite knepigare, och det tog så lång tid för mej att få ihop allt material och sånt så jag blev inte klar till påsk. Först dom senaste dagarna har jag haft tid att äntligen gjuta och greja egna betongägg.

Ägget på bilden är alltså ett betongägg som jag har gjutit. Först gjorde jag ett ägg i gips. Jag använde mej av ett stort plastägg som jag fyllde upp med gips. Det var rätt krångligt att få gipsägget ut ur formen efteråt, men det lyckades till slut. Sen sandpapprade jag gipsägget och fixade till det så att det blev någorlunda slätt. Ägget lackades, och jag gjöt en form av silikon runt gipsägget. Nu när silikonformen är klar är det bara att gjuta ägg av hjärtans lust så fort jag bara hinner och betongen hinner stelna.

Silikonet köpte jag för många år sedan på Sinooperi i Åbo. Vet inte om dom har det i sitt sortiment längre, men kanske nån annan hobbybutik har nåt liknande. Man köper en stor klump silikon som man kan klippa i bitar och smälta ner och använda till formar.

Det här svarta ägget gjorde jag till min mamma som gillar svart. Ägget blev lite väl svart – jag färgade betongen med kimrök och hade i lite väl mycket pigment, så nu blir man alldeles svart om fingrarna bara man rör vid det! Men planen är att ägget skall stå ute i trädgården, så vädret sköter säkert om att slipa  bort överloppspigmentet.

Det är jättekul att gjuta i betong! Skall bli kul att placera ut äggen i trädgården i rabatterna, så får man sig en liten överraskning när man går runt och beundrar alla blommor.

 

Uppdatering: ”Silikonet” heter Vinamold – Tack Elin B för tipset!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

7 kommentarer

  1. Åh, himmel så kul ide´! och fina blev de! 🙂

  2. Voi tusan vilka ideér du har..helt underbara ägg 🙂

  3. Fina!
    Undrar jättemycket hur man tillverkar silikonformar?!
    När jag gjutit i betong har ”formarna” varit förbrukade efter gjutningen….
    Alltid så roligt att läsa din blogg (önskar jag hade hälften av din energi….)
    Ha det gott,
    Ann-Sofie

  4. Jättefina! Såg liknande på vår semester i fjällen. Tänkte köpa ett helt gäng, men dom kostade 13 euro! styck, så det skulle ha blivit en dyr affär! 🙁

  5. Oj vad fina! Nu får jag också lust att gjuta nåt till trädgården 🙂

  6. Vilka fina ägg! Är himla sugen på att gjuta egna ägg men jag har ingen silikon så jag kan inte göra någon fin gjutform men kanske jag kan komma på något sätt:)

  7. Tack för finfint ägg….<3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *