att läsa fröpåsar

När det gäller fröpåsar så brukar jag köpa både billiga och dyra sorter, och alla har sina för- och nackdelar.

Billiga fröpåsar är bra då när man vill ha nån allmän sort, t ex om man inte är så noga med hurdan persilja man odlar eller hurdana ringblommor, men problemet med dom är att dom inte alltid kommer med så mycket info om hur man skall fröså och sköta om sina plantor.

Mina billigaste fröpåsar innehåller bara riktigt ”basic” information. Ingenting om sådjup eller plantavstånd till exempel. Dom fröpåsarna har jag köpt i en lokal butik som säljer både matvaror och husgeråd och allt däremellan.

Går man till en plantskola och köper frön får man oftast lite bättre kvalitet på fröna, och mer information på fröpåsen. Grobarhet indikerar hur många procent av fröna man kan räkna med att gror. Påsen på bilden ovan innehåller 10 frö, så man kan räkna med att 6-7 st av dom gror. Det kan vara bra att veta om man har tänk sig ha ett visst antal plantor av den här växten. På påsen står det också när det lönar sig att förodla vs när man skall direktså, och när man kan räkna med blomning/skörd. Sådjupet betyder hur djupt man skall så sitt frö sådär cirka. Vissa frön vill djupare ner i marken, vissa skall ligga ovanpå jorden och vissa skall man täcka med perlit. Men är man inte så nogräknad så slänger man fröna i en kruka och strör lite mylla upp och så gror nog oftast en del av plantorna! så brukar jag göra när jag känner mej extra lat.

På den här påsen finns all info som på den föregående påsen. Radavståndet och plantavståndet finns indikerat som en liten bild med prickar, plus att där finns en bild på en sol som visar att plantan skall växa i full sol. Det här råkar vara frön till grönsaker och dom skall nästan alltid växa i full sol, så det var lite onödig info. När man odlar perenner och öht blommor så är det däremot viktig info, så man inte planterar ut sina fina plantor som man skött om på helt fel ställe.

Den sista fröpåsen är köpt på Impecta. Därifrån köper jag dom flesta av mina fröer. Jag gillar deras sortiment och så är jag lite bekväm av mej ibland, och gillar att kunna klicka hem alla frön jag behöver från ett och samma ställe.

Jag brukar dra upp plantorna i pluggboxar (ovan) eller roottrainers. Gillar roottrainers bättre – då slipper jag omplantera plantorna alltför många gånger, men pluggboxarna har sina fördelar dom också – det går superlätt att dra upp plantor, så man kan använda en och samma pluggbox många gånger under säsongen. Dom tar lite utrymme också, man kan till och med stapla dom ovanpå varandra. I år har jag drivit upp olika chilisar och paprikor i pluggboxen, och tomater i en roottrainer. På den här sidan står det om både pluggboxar och roottrainers och annat. Det lönar sig förresten att odla en och samma sort i sin pluggbox – annars kan det bli rätt bökigt har jag märkt.

Plantor med pyttesmå frön brukar jag bredså. Då fyller jag en ask, t ex en sån där plastgrej som kommer med när man köper kyckling, med mylla och brer ut fröna  över myllan.

En grej som det inte står på fröpåsarna – det lönar sig att vattna myllan innan man petar ner fröna. Annars kan fröna åka allvärldens väg om man vattnar efter att man har sått.

Har man inte pluggboxar och roottrainers så går det bra med plastpåsar! Jag brukar använda såna här plastpåsar som man får med sig när man köper frukt, och driver fram bl a basilika och pelargoner på det här sättet.

Jag fuskar när jag känner för det. Har jag inte såjord hemma så sår jag i vanlig trädgårdsmylla. Fröna gror kanske inte lika bra i sån jord, men jag odlar inte kommersiellt så det är inte så petnoga exakt hur många plantor jag får.

När plantorna har blivit någorlunda stora är det dags att omskola dom. Det är här det är bra att odla i en pluggbox, för då slipper man röra om på plantan när man planterar om dom. När man planterar om börjar det också vara dags för lite extra näring i vattnet, beroende på hurdan mylla man har använt. Vissa växter gödslar jag oftare, vissa mer sällan, men jag gödslar alla inklusive mina pelargoner, och speciellt just nu mina jalapenosar som övervintrade (jippi!).

Sen om man har tur kommer ihåg att vattna sina plantor och avhärda dom och planterat ut dom så får man njuta av dom hela sommaren! och vara nöjd över nånting som man har åstadkommit alldeles själv!

3 kommentarer

  1. Härligt med fröer. Nu är jag så frustrerad, jag vill att det ska bli VARMT så jag kan sätta ut mina plantor. Jag var så ivrig och sådde tidigt, så det börjar bli som en djungel i fönstren…

  2. Jag har lite frön. Dax att så snart.

  3. Vad du kan och vilken belöning du får då sommaren är här 🙂 Kan bara beundra..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *