Första december

Idag är det första december, början på nedräkningen till julen för mina barn, och säkert ingen speciell dag alls för många barn världen över.

Idag är det nämligen också Världsaidsdagen.

Här i Norden känns HIV och AIDS ofta som nånting som är långt borta och inte alls relevant, nånting som man skrämdes med på 80-talet kanske, men på andra ställen i världen är det nånting som präglar livet för allt för många miljoner mänskor. Som gör att en del länders ekonomiska framtid ser dyster ut, som gör att folk blir utstötta ur samhällena och som gör att alltför många barn växer upp utan föräldrar .

Idag skänker jag en tanke lite extra åt just dessa mänskor. Med hopp om att det snart skall bli bättre, genom upplysning och information och lättare tillgängliga bromsmediciner.

Annars tänder vi fler och fler ljus här hemma och försöker mana bort mörkret! Det är redan tillräckligt lätt att bli lite nere när man tänker på allt elände som finns här i världen, och sen har man det här finländska vintermörkret att leva med till på köpet, så vi försöker motarbeta det med ljus och ljusslingor så gott vi bara kan.

En morgon såg man till och med solen! det var en bedårande vacker soluppgång.

Pepparkakshuset har fått flytta till vardagsrummet och gör sällskap med tekannelampan.

Jag har tryckt in en ljusslinga i huset så att det lyser fint på kvällen.

Jag hänger upp fler och fler stjärnor i fönstren. Den här är en begagnad som ser lika orange ut som min pappas julstjärna när jag var liten. Nostalgikick!

Ja, det börjar nalka sig årets mörkaste dag. Tacka vet jag alla fina julljus överallt!

5 kommentarer

  1. Visst är det härligt med alla ljus man får tända den här årstiden… och tänk, snart vänder det! Kram

  2. Det huset passar perfekt på sin plats..som sagt helt fantastiskt..och ljusslingan gör susen. Jo, det är otroligt vad mörkret kan göra en nedstämd..bäst att tända ljus allt vad man orkar 🙂

  3. Ditt pepparkakshus är bara föööör härligt! Jättefint! O vad mysigt med alla ljus o ljusslingor! Det är det som är det bästa m väntan på julen, all mysig belysning överallt! 🙂

  4. Vad fint pepparkakshuset och lampan såg ut att trivas ihop! De passade verkligen bra bredvid varandra, på något sätt.
    Jag köpte också en sådan där orange stjärna på loppis efter förra julen, så i år är första gången den åkt upp. Jag får också lite sådär barndomsvibbar av den, vi hade ingen sådan i mitt barndomshem, men jag minns att jag alltid tyckte att de var så fina.

  5. Så mysigt det är hos er, ja just en sån där orange pappersstjärna hade jag också när jag var liten, dom är så mysiga

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *