Pepparkaksprovning.

Jag gillar att baka pepparkakor, verkligen! men gillar inte att äta dom – brukar äta ca 1 pepparkaka per jul, och då vill jag ha en verkligt god pepparkaka. Problemet är att hitta en deg som är tillräckligt god!

Varje år brukar jag baka tre olika degar: en deg för hus, en som barnen lätt kan kavla ut och så en ny deg som jag testar. Det här året slog jag på stort och testade 6 olika degar.

Jag hade tur att en kusin kom förbi med sin unge och hjälpte till att baka ut en del av degarna. Det är så mycket roligare att baka när man är många! Först fick barnen baka, och vi råkade vara en vuxen per barn den här gången så det gick jättekul och var nästan lika sådär fint och stämningsfullt som man inbillar sig att det är när man bakar pepparkakor med barn!

Det hjälper med julstämningen att man är en vuxen per barn under skolåldern tycker jag! Har någon gång bakat ensam med våra tre barn och det var bara stressande. Sånt syns inte på pepparkakorna eller fotona såklart, men det syns i antalet gråa hår på mitt huvud!

Barnen gick loss på degen och gjorde varsin plåt pepparkakor. Sen fick dom gå och leka med nåt annat och vi vuxna fortsatte baka.

Lite vin gör degen mycket mer smidigare!  nä, men mer kul var det i varje fall, och smakade gott med lite vin till pepparkakorna.

Många plåtar bakade vi minsann. Några dagar senare bakade jag ut resten av degarna och idag höll jag äntligen min pepparkaksprovning.

Recepten jag testade var en enkel deg som barnen lätt kan baka ut, chokladpepparkakor från gamla kokboken, Sandras recept på pepparkakor, en väninnas farmors recept, ett recept som min mormor kallade Pargaspepparkakor och min mormors recept som påminner om hennes mammas recept. Bakade olika former av olika degar så att det skulle vara lätt att hålla koll på vilken som var vilken efteråt (dvs alla stora stjärnor är Sandras, alla hjärtan är farmors etc)

Så var det dags att hugga i. Jag hade radat upp en pepparkaka av alla olika degar och åt en bit och försökte jämföra, men oj, vad det var svårt!

Pargaspepparkakorna och degen som jag brukar ha åt  barnen var helt klart ”sämst”, eller dåliga var dom ju inte – dom var bara inte lika sagolikt goda som dom andra degarna. Sen när det gäller vilken deg som var bäst, så var det verkligen inte enkelt att avgöra! Maken är övertygad om att Sandras deg är bäst, jag själv velar mellan farmorsdegen och min mormors deg, äldsta sonen gillar chokladpepparkakorna bäst och småttorna har ingen skillnad alls, fast när de måste välja en pepparkaka valde ena Sandras deg och den andra min mormors deg.

Jag har passat på att fråga folk som kommit förbi också, men alla har så olika åsikter så det finns nog inte en klar vinnare i den här pepparkaksprovningen!

Det beror på hurdan smak man har – vill man ha en spröd pepparkaka med mycket kanelsmak så är det Sandras deg man gillar. Vill man ha en god lite mjukare pepparkaka gillar man farmors. Vill man ha sin pepparkaka med lite pomerans så gillar man min mormors. Dom här tre degarna var alla lite mer knepiga att kavla ut, så jag tror jag fortsätter och har en enklare deg till barnen och gör en sån här ”julaftonspepparkaksdeg” själv.

Den värsta degen var chokladpepparkaksdegen. Jag höll nästan på att ge upp när jag tog den ur kylskåpet. Den var som en enda cementklump, men efter en tur i mikron gick den att kavla någorlunda. Jag tänkte när jag kavlade den att den här gör jag nog inte fler gånger, men sen smakade det ganska gott med chokladpepparkaka och blåmögelost plus att äldsta sonen verkligen är tokig i den. Kan nog hända att jag bakar den i nästa år igen trots allt!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

6 kommentarer

  1. Härligt med pepparkaksprovning. Hemligheten med en god pepparkaka är nog kryddorna. Brukar alltid använda mycket mer kryddor än vad som angivs i receptet.

  2. Åh, ser mysigt ut 🙂
    Gillar pepparkakorna i pusselbitsform !!! Häftiga ,vill ha 🙂

  3. Hjälp… ambitiöst med sex olika degar, jag som knappt kan få ihop en. Tur att jag har en huslig man, annars hade det inte blivit några pepparkakor här!

  4. Pingback:År 2011 | Tedags hos Tant Ninette

  5. Det här inlägget har jag missat! Kul att läsa hur vårt recept klarade sig hos er 🙂

  6. Hei! Kjempe fin nettside! Leser den alltid rundt juletider og litt ellers. Er det mulig å få tak i Sandras oppskrift på pepperkakedeig? Mener jeg brukte denne ifjor, men kommer ikke inn på siden hennes lenger. Fortsett slik! Du er kjempe flink! Hilsen Monica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *