Kära julgran

Det här är nåt jag alltid har tyckt mest om med julen – julgranen. För några år sedan blev jag tyvärr allergisk mot julgranar, och sen dess har vi försökt hitta nån väg runt det så jag ändå kan pynta mitt träd med alla mina fina julpynt. Ett år köpte vi en sån här fin dansk ädelgran. Den var super, doftade inte det minsta, helt enkelt för att den var stendöd! Mindre kul var allt barr som låg överallt och alla julpynt som rasade i backen. Det var en hel del glaskulor som krossades det året.

Ifjol hade vi en sån här gran. Vi hade inga gäster på julafton så jag tänkte att då kan jag minsann experimentera med granen. Jag öste på med julpynt och hade min morfars morbrors gamla elektriska julgransljus i granen.

Ljsen lyste annorlunda än moderna ljusslingor så jag öste på med glittergirlanger för första gången. När julafton kom var granen täckt av nästan alla våra julpynt!

Det var så mysigt på kvällen med granen där i hörnet av vardagsrummet. Den här granen var också en importerad gran och stendöd, så det blev att slänga ut den bara nån dag in på julen.

I år testade jag med en lillajulsgran från finska skogen. Tänkte att kanske jag kommit över det där med julgransallergin, eftersom det ju funkat med dom här danska granarna. Men näpp, jag ser helt prickig ut i ansiktet och får en massa allergiska reaktioner, så det blev att slänga ut den lilla julgranen och försöka hitta nåt alternativ.

Som tur är har vi redan två små konstgjorda granar, en vit och en silver. Det kan nog säkert bli julstämning med dom också, och mindre risk att barren  ramlar av och alla julpynten krossas är det ju!

2 kommentarer

  1. synd på fina granar att de inte stått sig längre än så, och trist att du är allergisk. det tycks vara jättevanligt, har jag märkt. vi hämtade förr vår gran ur egen skog, men numera har lättjan tagit över och jag köper granen på prismas parkering i stället. ena sonen protesterar, och tycker granen ska komma ur egen skog, men nu i år sa jag till honom att hans åsikt inte räknas längre när han valt att flytta ut ur föräldrahemmet. 😉
    ha en skön helg!

  2. Vi kan inte heller ha gran pga allergi. Vi har de senaste 13-åren haft en tall istället. Tallen barrar minimalt mot en gran! Kanske värt att prova?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *