För en tid sen fall jag över  fenomenet Pajaki – polska blomsterkronor som piggar upp på vintern när det är trist och tråkigt utomhus. Helt klart nånting för mej! Pajakisarna är tydligen den polska motsvarigheten till halmhimlar (finska halmstråmobiler som man brukar hänga upp till jul), fast mycket mer färggranna och glada tycker jag.

Här på Design Sponge finns några bilder på pajakis. Vilka underbara färger och blommor tycker jag! Tyvärr var min metallring inte så stor, så min pajaki blev inte lika imponerande som dom i länken, men en härlig färgklick i köket är den nog ändå.

Jag hade en metallring över från när jag gjorde min lampskärm till vardagsrummet, så den fick bli stommen till pajakin. I stället för halmstrå klippte jag korta bitar av gult sugrör. Jag klippte runda ovaler & cirklar av grönt tyg och så gjorde jag blommor av silkespapper.


Det blev genast mycket mer färggrant i köket! Ser ju inte precis ut som traditionellt julpynt här i våra trakter, men lite extra kul att pajakisarna är julpynt tycker jag – om det är nåt jag gillar är det julpynt, och speciellt traditionellt julpynt i lite annorlunda färger.

9 kommentarer

  1. Ej hvor er den fin! Sådan en skal jeg da vist også have lavet, den ville også passe perfekt hjemme hos mig:-)

  2. Men tack min kära vän för ytterligare ett underbart tips! Nu ska här sannerligen göras pajakis!
    Ha en härlig fredag!

  3. Jag blir så inspirerad att titta in på din blogg, jättefina saker hur kommer du på alla dessa ideer kram maria

  4. Himla fin! Just det där med sugrör till oroar och liknande tänkte jag faktiskt på så sent som idag när jag var på Max och åt, men jag lyckades hålla mig från att ta med mig det fina orangea, men läskkladdiga, sugröret hem. 🙂

    Jag har en ”riktig” pajaki (fast jag hade ingen aning om att de hette så) som jag köpte när jag var i Polen för ett par år sedan och nu när jag kommer att tänka på det så tror jag faktiskt inte att jag har bloggat om den någon gång. Det måste jag nog göra snart!

  5. ja det var verkligen en färgklick i höstmörkret!

  6. Åh, vad fin!! Vilken bra grej! 😀 (Eller bra och bra… Haha!!)

  7. Pingback:Himmel | Tedags hos Tant Ninette

  8. Pingback:Grönt | Tedags hos Tant Ninette

  9. Pingback:Drömhem & trasiga telefonen | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *