Jag gör så att blommorna blommar, och bina och fåglar får mat

Idag är det internationella rädda bina dagen, och vilken bättre dag att tänka på alla de små pollinerare som är våra vänner!

Vi har hela tiden satsat på en hel del blommor och örter i vår trädgård, och det surrar och sumrar under varma sommardagar, men efter att ha sett dokumentärserien ”Giv os naturen tilbage” – ”Haluamme luonnon takaisin” (se den på Arenan! Eller på dr.dk – den går att ses utanför Danmarks gränser, så passa på och bli inspirerad du också!)

Frank Erichsen, han där bonderöven ni vet :), har varit med och dragit igång ett pilotprojekt i Hjørring, en liten kommun i Danmark. På bara ett år lyckades frivilliga och anställda vid kommunen öka mångfalded av insekter och fjärilar på ett rekordeligt sätt.

Det känns för sorgligt att inse att det inte längre finns samma mängd insekter som när jag var liten. Att det inte fastnar klibbiga kryp på vindrutan av bilen i såna mängder att man måste stanna och rensa vindrutan för att kunna åka vidare. Att det kommer att bli brist på fågelarter och andra arter och en fattigare värld för människor på grund av att vi inte har tagit hand om våra minsta vänner.

Men det kan vi göra! Vi alltså. Villaägare, balkongägare, folk som bor i radhus, bönder, storstadsbor – vi kan allesammans vara med och bestämma oss för att ge plats för naturen att vara natur, att göra det den är bäst för – att öka på mångfaldet. Vi kan göra det genom att tänka på vad vi odlar, genom att ändra på vårt sätt att se på gräsmattor och ogräs, och genom att påverka politikerna som är med och bestämmer hur pengarna i samhället fördelas.

Vi här i familjen Bahne vill göra vårt, så vi har röjt mer plats för ängsblommor och kommer att satsa mer än nånsin förr på örter, nävor, tistlar och ringblommor och andra blomstrande växter som våra inhemska insekter behöver.

Jag har också skrivit till olika politiker och tipsat om det här. Det är inte alla som känner till att man med så enkla medel kan göra nåt som känns så bra för själen!

Kom med i projektet du också! Välansade gräsmattor i all ära – det kan också vara minst lika fint att se på böljande rabatter som surrar av liv, och som föder och när vår natur, och vår folksjäl.

Den bästa gåvan vi kan ge våra barn är en bättre framtid. Och det kan vi göra på det här sättet!

Dokumentären som var vår inspiration kan du se här på Arenan, eller här på DR:s hemsida.

P.S. Ogräs är bara plantor som växer där man inte vill att dom ska växa! Vill man ha plantorna, ja då är dom inte längre ogräs!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *