Egna blockljus av ljusstumpar

Det är mycket enklare än man kunde tro att göra egna blockljus. Det tar inte lång tid och kostar inte många pengar, speciellt inte om man som jag råkar få ljusstumpar från släkt och vänner som sparat på dem – tack alla ni!

Jag lägger ljusstumparna i en aluminiumskål som får stå på vedspisen eller kaminen. Har man inte sådana värmekällor så kan man smälta stearinet ovanför vattenbad. Ibland blandar jag i lite löst stearin som på bilden ovan.

Jag slår hål i bottnet på en tom chipsburk med en kniv och trär igenom en ljusveke som jag limmar fast i bottnet med limpistol och en bit kartong. Barnen är frivilliga att käka chips så jag får mina chipsburkar, så det enda jag behöver inhandla är ljusveken – bomulsstråd som finns att köpa i hobbybutiker.

Jag fäster veken på ovansidan i en grillpinne så den hålls rak.

När stearinet har smultit är det bara att hälla på i burkarna och låta svalna. Stearinet drar ihop sig när det stelnar, så jag brukar fylla på stearin i flera omgångar så att ljuset blir symmetriskt och slätt på ovansidan.

Det går lika bra att gjuta ljusen i mjölkkartonger ifall man inte har chipsrör!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

En kommentar

  1. Pingback:DIY striped candles

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *