Vad du kan göra mot rasism just nu – speciellt du som är pargasbo!

Varje gång jag läser någonstans om gatupatruller tänker jag att det kunde vara mina barn dom ger sig på.

Det kunde vara mina barn som blir utsatta för våld, bara för att goda människor inte gör någonting, för sånt händer hela tiden. Det har hänt innan de här gatupatrullerna, och det händer ännu mer nu.

Sonen till en jag känner höll på att bli dränkt av två tonårsflickor på en allmän strand och ingen reagerade. När mamman skrev om det på nätet, fick hon höra att det var hon som var en dålig mamma.

En annan var med om att en man kom och spottade på barnet hon hade i sin barnvagn.

Barn blir påspottade, får höra att de ska ”åka hem”, får inte komma med och åka på bussen. Blir nedslagna, blir förföljda, och allt det här medan de bara är små. Sen när de är lite större får de höra att de är våldtäktsmän, potentiella kriminella, att de tigger om det.

Allt för att de har ”fel” hudfärg.

familjenbahne
Såhär får inte en familj se ut enligt vissa. Foto: Camilla Hynynen

 

Här är vad du kan göra för att hjälpa mina barn och andras barn:

  • Stöd Nada-Nord som hjälper flyktingar i Medelhavet – flyktingkrisen pågår fortfarande. Om du köper vår bok här över nätet (klicka på bilden överst till höger) så är ett av alternativen att köpa den för det rekommenderade priset och då går en stor del av summan till just Nada-Nord. Det är bland annat Malins pappa och farbror som åker dit ner till Medelhavet, så du kan lugnt sponsra Nada och veta att pengarna går direkt till människor i nöd.
  • Skriv till tidningar när de använder olämpligt språk. De flesta vågar nämligen inte skriva när saker och ting är rasistiska, utan använder omskrivningar som ”enligt den och den är det här rasistiskt” eller ”invandrarkritisk”. Jag skriver nästan alltid till tidningarna när jag ser sånt här, och hittills har det bara gett resultat i få fall, så ju fler vi är som skriver om det desto bättre. Tidningarna verkar inte våga säga rakt ut att saker och ting är rasistiska, även om de uppenbart är det och till och med när det finns utlåtanden från minoritetsombudsmannen att något är rasistiskt.
  • Säg till när du märker att någon i din omgivning säger något rasistiskt. Man behöver inte göra det på ett aggressivt sätt, utan man kan lugnt säga t ex ”Du menar säkert…” eller ”Hur tänkte du nu?”. Alla svenskar är inte bögar, alla finnar går inte med kniv, alla romer stjäler inte etc etc – säg ifrån när folk pratar i sådana ordalag.
  • Anmäl rasistiskt innehåll. Jag tycker det är helt sjukt att man inte får visa sina egna kvinnobröst på facebook, men samtidigt får man vara öppet nazist och säga rasistiska saker! Jag brukar ändå alltid anmäla alla rasistiska inlägg jag kommer över.
  • Var källkritisk och dela inte innehåll från rasistiska sidor. Påpeka för folk om de delar innehåll från rasistiska sidor – ibland är de inte ens medvetna om det.

 

Om du är pargasbo: delta i lördagens anti-rasistiska parad och evenemang – Skärgård utan gränser.

Gå in här på facebook och läs mer om evenemanget, och ta hela familjen med och visa ditt stöd för att alla familjer ska ha det bra!

12509156_564993410323752_8588275221663502595_n

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. Vilken fin familjebild! Det lyser glädje och kärlek om er<3

  2. Så fin familj! Bra att du skriver om detta med! Jag måste lära mig att våga säga ifrån oftare. Tack för peppen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *