Knut körde julen ut

Hemma hos oss har det varit jul ända sen november. Det bara blev så. Men nu satte Knut stopp på saken.

I delar av Finland, Sverige och Norge slänger man ut julen den 13. januari, och inte på trettondagen som i många andra länder. ”Tjugondag Knut kör julen ut” heter det, och när jag växte upp hade vi alltid julgransplundring just den dagen. Det var en extra rolig slut-juldag som man fick efter att skolan hade börjat igen, och det var alltid lika kul att kolla om det plötsligt hade dykt upp nåt godis på julgranen, alltmedan mamma lyssnade på julsånger och plockade undan julpynten.

035 (2)

Nu är det min tur att vara mamman som lyssnar på julsånger och plockar undan julpynt. Jouluradio hade stängt av sina julsånger redan på trettondagen så jag fick nöja mej med min Spotifylista istället, men det gick bra det med!

053 (2)

Vi har så fina julpynt så jag hinner inte se mej mätt på dom under decembermånad!

025 (3)

Sen passade jag på att ta en julgranskuleselfie också. Mitt selfie-projekt borde ju ha tagit slut sista december, men jag har hållit på lite längre – har ännu inte hunnit sätta mej ner och skriva ner alla mina tankar, och framför allt att ladda ner bilderna på datorn och göra nåt smart av dom. Men det är på kommande! Att ta selfies är verkligen nåt jag rekommenderar åt alla i min ålder som inte har vuxit upp med smartphones och kameror överallt.

058

I hallen stod sen ett gäng sorgliga granar i väntan på nästa år. Jag hann aldrig packa upp min sista gran, och lika bra är väl det – vi hade nog granar så det räckte ändå!

077

Så var det snart dags att äta upp det sista pepparkakshuset. Jag brukar spara pepparkakshusätandet till julgransplundringen, men i år hade jag så många pepparkakshus så vi har ätit några nu och några då. Det här sista skulle ätas upp samma dag som pappans ettåriga godisstrejk tog slut och det råkade vara just Tjugondagen!

057

Julgranen hade på ett mystiskt sätt fått lite godis på grenarna. Det var nog en nisse som hade varit framme, konstaterade barnen.

078

Efter lite julsånger med gitarrackompanjemang blev det lite dans runt julgranen också. Bra motion att dansa runt julgranen!

090

Ett stycke pappa fick inviga pepparkakshusrivandet. Han hade verkligen väntat på det, lika mycket som ungarna!

095

Först gick det lite långsamt till, för huset var egentligen för fint för att rivas tyckte en del, men jag hejade på – ”riv på ni bara! Det är ju meningen att man ska äta upp pepparkakshuset!”

117

Men familjen hann inte äta så värst mycket på huset – det fanns så mycket godis på taket och dom satsade liksom först på det, så dom blev rätt så mätta innan dom hann till själva pepparkakan! Jag gissar att somliga äter pepparkaka till efterrätt hela veckan.

Det var den julen det.

En del slänger ut sin jul på Annandagen, andra på Trettondagen. Jag är supertraditionell och slänger ut den på Tjugondagen, och det trots att jag bryter mot det som en del nästan ser som heliga regler om att ha en äkta gran och traditionell julmat (vi har haft det exakt en gång när jag växte upp). Tjugondag och julgransplundring – det håller jag fast vid, för det är en tradition som passar perfekt för just oss! Jag får njuta en sista dag av julsånger och julpynt och barnen får sig en extra rolig kväll med dans runt granen, godis och pepparkakshusrivning.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

 

En kommentar

  1. Här åker det sista ut också, fast det var ju bara några stjärnor och adventsstakar kvar, men före visningen ska de ut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *