Bodybutter – enkel julklapp att göra själv!

080

Ekologisk Bodybutter- så skön för ansiktet på kvällarna och på kroppen efter ett bad! Vi använder oss av den här krämen året om, och nu var det dags att göra en ny sats. Det här är också ett perfekt julklappstips till nån som man tycker om!

Jag gör bodybuttern på olika sorters fetter, beroende på vad jag har hemma, men alltid med sheasmör som bas. Sheasmör är fett som fås från en nöt och är otroligt skönt och bra för huden. Det är lite extra kul att köpa just sheasmör när mamman till vårt sponsorbarn i Mali jobbar med att odla och skörda just såna nötter! Bra också att kunna göra en egen kroppskräm om man som jag är allergisk mot alla möjliga tillsatsämnen och parfymer. På det här sättet slipper jag allt sånt som jag inte tål!

Jag har testat olika flytande oljor och gillat dom allihopa, så jag tycker man lika gärna kan ha i mandelolja, som jojobaolja eller avokadoolja. Den här senaste satsen bodybutter innehåller avokadoolja, så den är lite grönare än dom tidigare krämerna. Har man i kakaosmör i stället för sheasmöret så blir krämen lite mer brun. Tricket är alltså att blanda olika fetter som är fasta i rumstemperatur, med ett fett som är flytande i rumstemperatur. Sen när man vispar ihop dom avsvalnade fetterna så får man en härligt fluffig bodybutterkräm som kan kännas rätt så oljig när man först brer den på huden, men som snabbt sugs in och gör att huden blir mjuk och len.

 

Recept på bodybutter:

2 delar ekologiskt sheasmör (borde gå lika bra med kakaosmör eller mangosmör eller nåt liknande)

1 del ekologiskt kokosfett (eller nåt annat fast fett som fetten ovan)

1 del flytande ekologisk olja, t ex mandelolja eller avokadoolja eller vad man nu har

 

1. Smält de fasta fetten i en kastrull, antingen på svag värme eller ovan vattenbad

2. Ha i den flytande oljan och rör om.

3. Ställ att svalna i kylskåpet tills det blir tjockflytande och börjar stelna

4. Vispa ett par minuter så krämen får en smörkrämsaktig konsistens

5. Häll upp på en burk och använd på hela kroppen & på afrohår

 

Den här gången tänkte jag min vana trogen vara lat och ta och sätta ett par färdiga etiketter på burkarna, men så hittade jag inga etiketter hemma och eftersom skrivaren stod framme i köket så tog jag och gjorde etiketter i photoshop och skrev ut dom och klistrade fast dom på burkarna. Sen kom jag på att kanske nån annan också behöver etiketter, så ifall du gör ekologisk bodybutter så får du här färdiga etiketter. Klicka på bilden så blir den större och så kan du ladda ner den på din egen dator och skriva ut etiketterna:

bodybutteretiketter

Vill du ha en annan text på etiketterna, så säg bara till så laddar jag upp en text enligt önskemål här på bloggen! Etikettfilen finns kvar på datorn, så det är lätt som en plätt att ändra om i texten på den!

 

Jag är så glad att jag äntligen tog mej i kragen och gjorde mera kräm! Hade slut på den förra satsen och min hud är just extra känslig, så det känns så skönt att bre på lite bra kräm som jag inte behöver vara rädd att göra hudproblemen värre, just för att jag vet exakt vad den här krämen innehåller.

 

P.S. Vill man ha sin kräm parfymerad så går det bra att ha i lite essentiell olja i den! Jag testade med lavendelolja ifjol, och den doftade jättegott!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

6 kommentarer

 1. Hej, var har du hittat sheasmör? Vet du på ett ungefär vad de kostar?
  Tack för tipset ska försöka prova själv om jag hittar produkterna 🙂

 2. Åsa Björne

  Hur länge håller en burk med bodybutter?

  • Tant Ninette

   Har inte testat hur länge en burk håller i rumsvärme, men i kylskåp håller den minst ett år. Sätter man i lite E-vitamin borde den hålla länge också i rumsvärme, och i år tänker jag faktiskt testa och se hur länge en burk håller i rumsvärme utan några som helst konserveringsmedel (dvs E-vitamin)! Hittills har våra hållit åtminstone ett år, också dom som vi har haft i rumsvärme, men som sagt – vet inte hur länge den gör det i praktiken så jag ska testa.

   • Så länge som där inte finns något annat än fett i krämen så håller det väldigt länge. Börjar man blanda in vatten så blir hållbarheten genast kortare. ca 1 vecka om man inte konserverar. Förvarar man dessutom fettet och oljan svalt så håller det ännu längre. Jag gör små satser åt gången som ska förvaras i rumstemperatur. Vissa oljor härsknar. Ett år är en bra tumregel för förvaring av oljor och fetter i rumstemperatur. Kul att se där finns fler som gör sin egen naturkosmetik. Ibland känner jag mig väldigt ensam om det. Ingen att diskutera eller dela erfarenheter eller recept med under alla dessa år jag hållit på. Tänk att det är så få som inser vad bra man
    mår av naturliga ingredienser att smörja på sin hud.
    Hälsningar
    Helén från grannlandet Sverige

 3. Perfekt julklapp… typiskt en sån sak som jag aldrig får gjort.
  Kul att du gillade mina granar! Jag hittade dem inte på insta utan hos CaisaK. Och det där med filten var mer för att jag jade det, men inget bra papper. Fast filt är ett väldigt bra material, lite underskattat faktiskt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *