Snöflingor à la Frozen (vi är lite Elsatokiga här hemma!)

I år tyckte jag att vi behövde lite fler snöflingor hemma hos oss till jul. Rättare sagt: Frozen-snöflingor

033 (3)

Ända sen vi såg filmen Frozen (Frost) på bio ifjol så har vi varit värsta Frozen-fansen hela familjen. ”Let it gooo, let it gooo” hördes det hela januarimånad, och februari, och mars… Sen köpte vi DVD:n på svenska så sen lät det ”Slå dej loss, slå dej friiiii!”. Sen trappades det lite av, men nu har det börjat lite smått igen. Eller så är det jag som har börjat tralla på den själv?! Det händer liksom det också. Den där sången har nåt särskilt, det är bara så.

036

Så det blev lite Frozen-snöflingor till julhuset i år, dvs ett mix av olika vita snöflingor (som av nån anledning såg beigea ut på en del bilder) och turkosa snöflingor i storlek jättestor och liten. Den stora turkosa snöflingan har jag virkat utgående från ett mönster ur en handarbetstidning som heter Kauneimmat Liinat.

056

Dom små snöflingorna är virkade utgående från det här mönstret. Det är inte så svårt att virka från ett ritat mönster! Tricket är att hitta var man skall börja i mönstret och sen är det bara att virka maskor och stolpar enligt ritningen.

058

För att dukarna skulle ligga fint på bordet, och för att dom små snöflingorna skall kunna hängas upp fint så tog jag och stärkte dom. Det går bra att stärka med hjälp av utspätt trälim, men det går också riktigt bra med den traditionella metoden – socker och vatten.

Såhär stärker man virkade saker:

Koka upp ½ dl vatten och 1,5 dl florsocker. Låt svalna. Doppa dina virkade grejor i sockerblandningen, vrid ur, och bre ut dom på ett plant underlag att torka. Se till att det du virkat ligger precis så som du vill att det skall vara när det blir styvt! Man kan t ex fästa virkningen i en bit styrox med hjälp av nålar, men eftersom jag inte hade nåt sånt hemma så lade jag helt enkelt ut dom virkade sakerna direkt på vår betongbänkskiva i köket. Sen när flingorna hade stelnat flyttade jag bort dom från bänkskivan och torkade av den. Dom flingor som inte blev så bra stärkta så tog jag och gjorde om, dvs jag doppade dom en gång till i sockerblandning och lade på nytt ut dom att torka. Tröttnar man på att ha dom stärkta, eller om dom får nån fläck på sig, är det bara att tvätta dom så är sockerblandningen borta!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

4 kommentarer

  1. Så fina… och filman är ju underbar! Här är det mer Vill du inte ut och leka? och För första gången nånsin som gäller. Man kan lägga till en hel del egen text också. Lite löjligt, men kul!
    Ha en fin dag!

  2. Men åh vilka fina! Vi har också haft en intensiv Frost-period men nu har vi tydligen bytt till Harry Potter. Dottern förbereder ett läxförhör åt mig eftersom jag har så dålig koll och dåligt minne vad gäller dessa saker. Ärligt talat tycker jag Potter är lite läskigt. Det gläder ju dottern lite extra 😉

  3. Jag som inte har några barn har inte sett Frozen och hade lyckats undgå sången helt ända tills för några veckor sedan, när vi började repa den i min kör. Så nu sjunger jag också på den mest hela tiden. 🙂

  4. Pingback:Ett fönster fullt med snöflingor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *