Egna helt äkta fake-ljus DIY!

ninettesljus1

Det har börjat komma ut en del fuskljus på marknaden den senaste tiden, både lyxiga fina fuskljus gjorda med riktig stearin och fuskljus i mitten, och mer plastiga varianter i billiga varuhuskedjor. Jag hade länge funderat på hur jag kunde göra en egen variant, för om det är nåt som är farligt att ha i ett hem med barn (eller husdjur) så är det levande ljus. Mycket bättre med fuskiga ljus som går på batteri, men dom ser ju inte så väldigt mysiga ut alla gånger. Sen läste jag hur Maria med Diagnoosi:Sisustusmania hade gjort egna fuskljus med att borra hål i stora ljus (vilket jag gillade, men inte klarade av att fixa så det blev fint) plus hennes inlägg om randiga ljus (helt underbara!) och Heureka! – jag kom precis på hur jag ville göra just mina ljus, och vilken teknik som behövdes för att få dom att se så verklighetstrogna ut som möjligt. Ibland är det sådär med idéer – man går runt och funderar på nåt och låter det undermedvetna sköta jobbet och plötsligt så har hjärnan lyckats koppla ihop olika koncept till en helt ny idé! Den här gången blev det en idé som gjorde att mina barn fick hjälpa sin mamma med att käka chips – stackars barn ändå, som dom led!

ninettesljus2

Jag började med att smälta gamla ljusstumpar ovan vattenbad. Använde mej av en kaffepanna och vedspisen till det ändamålet – härligt mysigt med vedspis i höstrusket!

ninettesljus3

Sen plockade jag bort alla vekar ur den smälta stearinmassan. Om stearinet är väldigt varmt lönar det sig att använda sig av en sked eller gaffel för att få upp vekarna. Dom vekar som är långa kan man förresten återanvända till nya ljus om man vill, t ex tekoppsljus som inte kräver så lång veke.

ninettesljus4

Jag hällde upp den flytande stearinmassan i ett chipsrör och lät svalna. Om man är väldigt otålig så kan man ha chipsröret att stå i en tillbringare med isvatten så svalnar stearinet fortare.

ninettesljus5

Har man inte så mycket stearin i chipsröret så kan man behöva tynga ner chipsburken med nåt. Sen gäller det att hålla koll på massan – efter ett tag börjar den stelna i kanterna, och när den har stelnat till en tjocklek av ca 1 cm är det dags att hälla bort överlopps massan (överlopps = sånt som man inte behöver), t ex i skålen som man värmde stearinet i. Häller man för mycket massa bort  så är det bara att hälla lite tillbaks i röret. Lämna ett ca 10 cm hål i mitten så att ”värmeljuset” kommer på lagom höjd från ljusets kant. Igen – häller man bort för mycket så gör det inget! Det är bara att värma ljusmassan på nytt och hälla tillbaks lite i det nya ljuset. Om man lämnar för mycket ljusmassa kvar och ”värmeljuset” kommer för högt upp så kan man gröpa ur ljuset lite grann med en kniv eller en sked och sen blåsa in lite varmluft i det försiktigt med en varmluftspistol eller fön så att man får fina sidor på inre delen av ljuset.

ninettesljus6

Sen låter man ljuset stelna och när det har stelnat är det dags att ta bort det ur formen.

Chipsburkarna går bara att använda en gång, så om man vill göra fler ljus gäller det att hitta nån chipsälskande typ som vänligen donerar sina burkar åt en!

För att få övre kanten av ljuset att bli jämn och fin är det bara att värma en kastrull eller ett metallfat eller nåt ovanför värmebad och så vända ljuset upp och ner och föra kanterna mot den varma ytan tills stearinet smälter så att man har en slät och jämn yta på övre kanten av ljuset.

ninettesljus7

Sen är det dags för lite ljusmagi!

ninettesljus8

I med dom batteridrivna värmeljusen och så är det bara att njuta av sina alldeles egna fuskljus!

ninettesljus9

Lyser härligt fint när det är mörkt

ninettesljus10

Jag testade att gjuta ett par ljus i ren stearin och ren paraffin, och det i paraffin såg mest plastigt ut (till vänster). Det i stearin ser däremot mycket mer rustikt ut, speciellt efter att det fick sig en omgång med varmluftspistolen. Det här var en lycklig olyckhändelse – chipsburken ville inte lossna ordentligt, så jag fick till sist ta fram varmluftspistolen och värma dom sista kartongbitarna för att få loss dom, och då blev ljuset att se såhär ut. På nåt sätt mer äkta – jag gillar!

ninettesljus11

Jag provade att göra olika färgade ljus också, med hjälp av olika färgade ljusstumpar. Dom allra mörkaste färgerna blir inte så fina (värmeljuset syns inte igenom dom), så det lönar sig att satsa på pastellfärger. Har man färgade ljus, som jag hade (cerise och blå) så kan man ljusna upp färgen på dom genom att smälta dom tillsammans med vita ljusstumpar.

ninettesljus12

Ett roligt sätt att förvandla sina gamla ljusstumpar till evighetsljus!

ninettesljus13

Ser hur mysigt ut som helst på kvällarna, och framför allt behöver jag inte vara orolig för brandsäkerheten här hemma längre!

Nu behövs det fler ljusstumpar – alla mina är slut, så jag tror jag ska ta och efterlysa såna bland mina bekanta på facebook. Barnen har redan meddelat att dom är frivilliga till att äta mer chips, dom är stora fans av mina nya ljus och vill mer än gärna ha fler av om! Det vill jag också – för det här är precis såna ljus som jag gillar!

 

(jag höll en gång på att bränna ner huset pga ett obevakat ljus, och den gången hade vi tur, men vill inte ta fler såna chanser så vi satsar på såna här ljus i stället)

 

These are some flameless candles that I made using old used or broken candles that I melted down and poured into a used and washed Pringles jar. I then allowed the melted candle to freeze for a bit, and poured out the inner bit of the candle before it set. Then I inserted an electric tea light in my very own fake candle. I love them! They’re a much better fit for a family with small kids to use, much less of a fire hazard than regular candles, and my kids especially love the ”eating the potato chips” part of it.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

6 kommentarer

  1. Å.. Vilken bra ide. Kanonfina!

  2. Vilken bra idé! Riktigt fina 😀

  3. Åh så fina! Ett pyssel jag absolut skall testa på! 🙂

  4. Vilken häftig idé! Skulle va roligt att prova detta! 🙂

  5. Jättefina!! 🙂 Duktiga är du*

  6. Britt-Marie

    Du är verkligen påhittig! Enligt mig så ser dina ljus bättre ut en de som finns att köpas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *