Gækkebrev – Momi, titta inte hit!

I Danmark finns det en rolig påsktradition som går ut på att man skickar hemliga brev till varandra, gækkebrev. Dom heter så pga att man också skall skicka med en snödroppe, som på danska heter Vintergäck – lite förvirring blir det för oss som talar svenska alltså! Snödroppen gäckar vintern med att sticka upp när det fortfarande är snö och is ute, och så kan man ”gäcka” varandra med såna här luriga små brev.

Mitt gækkebrev är ett som jag köpte i 2006 för att skicka till min mormor, men så hade vi  så bråttom den påsken (fick visst barn just då) så brevet blev liggande i en liten ask.

Nu har jag äntligen skickat mitt brev till mormor! Jag har skrivit under det med prickar, precis som man skall göra. Meningen är sen att den som får brevet skall gissa vem som har skickat det. Gissar man rätt får man ett påskägg av den som har skickat brevet.

Tror inte det blir så svårt för min mormor att gissa – jag är den enda som skickar gækkebrev åt henne! Skickade såna några år när vi bodde i Danmark, och hon gissade rätt varje gång 🙂 Själv fick hon såna här brev när hon själv bodde i Danmark under kriget, så det är lite extra roligt att skicka ett sånt brev åt henne just därför tycker jag.

4 kommentarer

  1. Interessant! Jag tycker om alla traditioner och tycker om att några personer orkar göra det varje år:D

    • Tant Ninette

      jag gillar också traditioner, men jag orkar inte med såna alla år, och så brukar vi göra lite våra egna varianter också 🙂 Gillar såna här nya traditioner som ger lite extra piff på vardagen!

  2. Vilket vackert kort och vilket vackert budskap 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *