Sundöppning med blå himmel och vackertvädermoln

012 (2)

Genom vår lilla stad går Sundet – en liten remsa vatten som ser ut som en kanal, men som är ett riktigt sund och som varit en viktig vattenremsa för orten under alla år.

024

För nästan 100 år sen debatterade man vilt vad man skulle göra med Sundet, som hade blivit en illaluktande och grund vattensamling mellan Pargas två huvudöar. En del tyckte att man skulle fylla igen Sundet och bli av med eländet en gång för alla.

036

Andra tyckte att man skulle muddra och fixa fina sundkanter. Som tur är för oss år 2014 så vann dom senare, och för 80 år sen var det dags för Sundets invigning.

027
På Köpmansgatan kunde man bl a se bilder från hur det såg ut när Sundet invigdes för 80 år sen

I år har man fixat upp Sundet så miljön runt sundet är fin och prydlig och det här ville man fira med en nyinvigning med en båtkavalkad, blåsorkester och tal. Precis sådär som man skall fira sånt här i en småstad!

025Lördagen började med strålande väder – perfekt väder för sundfesten! Jag gick mej en sväng genom centrum av vår stad – precis såhär öde och folktomt ser det ofta ut. Så är det när man bor i en sån här liten småstad, det kryllar inte precis av folk, men när det sen ordnas en folkfest som den här sundöppningen – då blir det plötsligt fullt av mänskor och precis ”alla” är på plats!

032

Köpmansgatan gjordes om till en gågata för några år sen, och det har inte funkat sådär jättebra tycker jag. Det saknas nån större butik som skulle dra folk hit, för som det är nu rör dom flesta sig vid dom stora livsmedelsbutikerna. Vilket är synd, för det här är ju om något småstadsidyll!

034

På malmen träffade jag min far som skulle spela Wilhelm Hallonblad under sundöppningen.

042

Pappa tog lite hjälp av Pargasexperten Egil Essén. Egil är vår orts riktiga expert som samlat på sig massor av material och historier om Pargas, och han kunde också berätta ett och annat om Wilhelm Hallonblad, som var en sakletare och ett riktigt original.

053

Egil har precis gett ut en ny bok, och pappa passade på att köpa det första exemplaret och få det signerat. Sen tittade vi lite på kartan som Egil låtit förstora. Det var en karta som Erik Sarlin (typ brukspatronen på orten) hade beställt, som visade hans idé att göra Sundet till en riktig farled.

072

Men så bidde det inte – i stället fick vi det här härligt romantiska kanalliknande Sundet! Dags för sundöppning och minst halva Pargas var på plats.

086

Hallonblad gick omkring med sin kärra med upphittade saker. När han träffade på några barn språkade han lite grann och gav dom namn och godis.

107

Wilhelm Hallonblad var en unik person som bland annat fraktade limonad från limonadfabriken som låg nära vårt hus. Han ägde också några båtar som han hyrde ut, och så var han i det närmaste en professionell sakletare, eller sakförare som han sade, som gick runt med sin kärra och hittade saker. En sån där karaktär som kunde ha funnits i en Astrid Lindgren-bok.

Han var barnkär och gillade att hitta på egna namn åt barnen, som t ex min farmor som minns hur hon fick hårda karameller av honom. Barnen fick åka med på hans kärra som var fylld av saker som han fraktade eller hittade.

142

Det var full rulle vid Egils bokstånd. Massor av folk som ville köpa den nya boken om Sundet.

146

Hela sundkanten vid kyrkbron var full av folk. Uppe på kyrkbron stod folk och höll tal och ibland spelade en blåsorkester. Härlig stämning!

163

Sen var det dags för båtkavalkaden. En hel drös med båtar åkte genom sundet, vände vid Kyrkgropen och åkte tillbaks igen.

189

En del av båtarna hade egen musik med sig, den snofsigaste var nog den här med egen trumpetist!

208

Roddklubben representerade med roddare och kajaker

214

Några optimistjollar seglade också genom Sundet

218

Det var helt otroligt mysigt och fin stämning!

223

Såna här båtkavalkader borde ordnas oftare  tycker jag! så kunde man riktigt satsa såsom en del hade gjort, och ha picknick längs med Sundet och verkligen göra en heldag av det.

Det tog rätt så länge för båtarna att ta sig hela vägen genom Sundet, men till sist var dom klara med ena vägen och vände och åkte tillbaks en sväng igen så vi fick se dom på nytt.

297 (2)

Den här gången dök också Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg upp. Han satt rak i ryggen och sjöng ”Till en fågel” medan hustrun Fredrika fick ro. En rätt så symbolisk tablå av deras äktenskap. Fredrika var dotter till biskopen som då bodde i Pargas och det var här dom träffade varandra och påbörjade sin, tja, kanske inte riktigt kärlekshistoria, men nog sitt äktenskap! Fredrika var också en författare, men hamnade alltid i skuggan av sin man som ständigt var kär i andra kvinnor (och som ansåg att det var viktigt för honom att vara förälskad i andra eftersom det gjorde honom till en bättre poet!).

287Härligt med båtkavalkad tyckte vi! Det var så bra väder och riktigt perfekt småstadsstämning vid sundkanten och glada mänskor överallt. Tusen tack till er alla som ordnade sundöppningen hälsar hela familjen Bahne – fler såna här!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

 1. Vilket trevligt evenemang!
  Har glömt att berätta att jag lär ha varit bara ett stenkast från ert hus för 1,5 vecka sedan. Synd att vi inte hade tid att åka runt lite mer, för då hade jag säkert sett och känt igen ert hus.
  Runeberg där i båten är en av mina gamla studiekamrater. Världen är liten.

  • Tant Ninette

   Nämen…! Är du i trakten nån mer gång så säg absolut tilll! Skulle vara superkul att träffas ju! 🙂 ja, världen är minsann liten!

 2. Det var ett trevligt evenemang som livade upp vår lilla stad

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *