Adventsljusstake med lite hjälp av betong

011 (4)

Så är det redan tredje advent, och jag som hade planerat att först ha ett inlägg om adventsljusstaken till första advent, sen blev det plötsligt att  tända två ljus och nu hann vi till och med till tredje advent… Så kan det gå ibland när det är bråttom med julförberedelser! Men ljusen har brunnit varje söndag trots det, om än inte på bild alla gånger.

adventsljusstakeÅrets ljusstake är en gammal söndrig brödform som skulle slängas som jag gjöt betong i. Jag hade i fyra stycken sugrör så att det blev några håligheter att trycka in en ljushållare i.

adventsljusstake

Ljushållarna är alltså löstagbara, för jag visste inte om jag vill ha dom i den här ljusstaken i all evighet eller om dom får flytta till nån blomuppsättning nåt tag. Det fick bli betong för tyngdens skull. Ljusstaken är jättetung för att vara en ljusstake och välter inte i första taget.

018

Sen gick det en vecka eller så utan att jag hittade den ena lådan med julpynt som jag hade planerat till just ljusstaken. Så det fick bli fönsterlav och svampar i stället.

024

Mycket traditionellt, till och med vita ljus trots att jag hade planerat olikfärgade granna ljus. Så kan det gå ibland när man inte riktigt tänker igenom alla detaljer! Dom här ljushållarna klarar nämligen inte av att hålla långa ljus visade det sig…

tredje adventEn fin tredje adventsstund blev det ändå, trots att det inte gick som jag hade planerat från början – ibland gör det inte det, ibland blir det bättre och ibland blir det bara annorlunda helt enkelt.

Here in the Nordic countries we usually light a candle every sunday of Advent, which is a Christian tradition of waiting for the birth of Christ by marking the wait with lighting a new candle each week like a countdown. When I was little we always had a straight red candlestick with four candles, but nowadays more and more traditions are seeping in from other countries like for example Denmark where you usually make an Advent wreath with four thick candles. I haven’t found the way of celebrating Advent that I will really stick to from year to year, so I make a new candle holder or something every year. This year not everything turned out the way I had planned it, but the candles have been lit every Sunday in spite of that. Only one candle left to light, and then it’s Christmas!

2 kommentarer

  1. Det är bra att det inte bara är jag som är sen med ett inlägg om adventsljusstaken 🙂
    Det var ju smart att göra en i betong.
    Märker att jag inte hinner läsa och kommentera så mycket som jag skulle vilja just nu. Fina var ni på julmarknaden och skoj verkade ni ha.

  2. Den blev jättefin! Enkelt och går att variera på många sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *