Om misslyckade blogginlägg

Sandra frågade: Har det hänt att du har satsat stort på något pyssel, fotograferat och haft dig och planerat ett blogginlägg och det sedan misslyckats så totalt att du aldrig publicerat inlägget? Eller är det så att du lyckas med allt 🙂 ?

Oj, vad jag har funderat på den här frågan! Det kan hända att jag har misslyckats med planerade projekt fler gånger, men jag kommer efter mycket funderande endast på en gång som jag har gjort en grej som inte sen dök upp på bloggen. Jag hade flätat mitt hår i en som jag själv tyckte spännande fläta, men sen när jag skulle fotografera frisyren så gick jag bet. Hur jag än försökte såg det bara dumt ut på bild (är lite dålig på att ställa in kameran så jag får bra vinklar på mej själv bakifrån, och så att ljuset föll som jag ville det på frisyren så man kunde urskilja detaljerna), så till slut gav jag upp och struntade i hela grejen.

En gång gjorde jag dinosaurieägg som misslyckades, men dom lade jag upp på bloggen ändå. Jag bestämde mej för att jag minsann skulle lyckas med dom och jag brukar verkligen hålla på tills jag lyckas, men än så länge har jag inte gjort om experimentet trots mitt löfte till mej själv. Sett ur mitt perspektiv som en som för det mesta genomför projekt som jag har bestämt mej för så var det ett misslyckande. Eller det är det ända tills jag gör om experimentet och lyckas – har funderat på lite alternativ för hur man kan göra dom där äggen, för det var verkligen rätt så krångligt sådär som dom gjorde på TV:n (och såg ut att inte lyckas på första det heller).

söndriga dinosaurieägg

Annars brukar jag hålla på tills jag lyckas med nåt. Blir det misslyckat så gör jag om det tills det går. En del pyssel finns det nästan inget jobb bakom med andra ord, andra håller jag på med i evigheter, timtal eller veckotal tills det lyckas. Att virka en filt bara för att göra ett blogginlägg är t ex inte en så värst smart idé, för det tar minsann lång tid och sen har man sitt enda blogginlägg som resultat!

virkade mormorshexagoner

Vissa andra smågrejor gör jag ibland bara för att få ett blogginlägg eller för att jag är nyfiken på hur man gör nåt, för att testa om det går eller om det är svårt eller om det blir bra på bild. Ju mer jag pysslar, desto lättare blir det! En av tankarna bakom att starta en blogg var att pusha mej själv att göra mer och mer, för jag mår så himla bra av att både få gjort en massa och av att samla projekten här på bloggen, så nuförtiden är det svårt att skilja åt projekt som jag gör enbart för oss själva och projekt som jag gör med bloggen i tankarna för dom går båda in i varandra! Jag har alltid hållit på och pysslat och sysselsatt mej, takten har bara kanske aningen skruvats upp sen jag började med bloggen vilket var ett medvetet mål som sagt. Annars blir det lätt att vardagen bara går ut på barn och hem och inte mej själv, och den behövs den biten också – att ta sig tid och vara med sig själv.

Sen har jag inga krav på att jag måste lyckas på första försöket! Grejen är den att det är jag själv som bestämmer när jag publicerar blogginläggen, så jag har ingen tidspress på att det måste funka direkt. När jag skulle färga mina japanska ägg så blev första satsen inte alls snygg, så då blev det att göra om dagen efter vilket funkade hur bra som helst just pga att det inte var nån tidspress. Familjen hade inte något emot att få äta lite extra färgade ägg! Dom brukar inte klaga ett enda litet dugg när jag testar och testar olika kakor för att se om det blir bra eller inte!

Citat från maken: ”Vi äter nu sen ganska mycket, både lyckat och mindre lyckat med god aptit. Vi ser nu ut så sen också!!”

bento ägg

Värre är när man misslyckas med nåt som det är viktigt att lyckas med IRL och som man har tidspress på, som ifjol när jag gjorde en tårta och fixade dekorationer långt i förväg och sen när jag skulle foga ihop tårtan så föll alla dekorationerna i golvet och gick i tusen bitar… Det fanns inte tid att fixa om dekorationerna så jag tog snabbt och gjorde en pepparkaka som pynt i stället, men det blev inte alls så fint som jag hade planerat.

tårtkrashen…

Jag lyckas definitivt inte med alla mina pyssel, men jag ger oftast inte upp utan håller på tills jag lyckas. Eller lyckas i mina egna ögon – andra kanske inte tycker att allt jag gör är så himla underbart och fint alla gånger, men jag själv är nöjd och det är det som räknas mest! Köksväggarna höll jag t ex på med i flera veckor och stämplade för hand och sen när jag var klar så gillade jag dom inte alls.

stämplade köksväggar

Jag funderade på det i flera månader och kom till sist fram att jag både inte var nöjd med hur blomstämpeln funkade på väggarna och inte gillade den alltför vita grundnyansen på väggarna utan ville ha en mer gulaktig nyans, så det var bara att göra om det på nytt. Så jag gjorde om köksväggarna med en helt annan teknik (mixed media) och nu är jag jättenöjd med dom!

Egna kökstapeter – det gillar jag!

En grej är jag dålig med – att göra nånting 100% perfekt! Jag slarvar jättemycket, och är inte så noga med att det blir rakt alla gånger. Huvudsaken är att jag själv är nöjd, inte att det på ett mer objektivt sätt är perfekt. Hänger jag tavlor så gör jag det på ögonmått, limmar jag upp bilder på väggen så gör jag det på känn. Det passar min personlighet, och det passar vårt hus. Vårt hus passar till oss och vi till det – här finns ingenting som är rakt och perfekt, inte ens vi i som utgör den här familjen, så det passar bra med inredning och pyssel som inte är alldeles till hundra procent perfekta. Såna är vi och såna är vårt hus och såna är mina pyssel!

 

6 kommentarer

  1. Tack för svar! Det gick som på Strömsö 🙂 Jag ger så lätt upp om det inte funkar genast. Imponerande att du orkar fortsätta – och göra om en hel vägg som du inte är nöjd med! Minns hur mycket du jobbade med den första varianten.

  2. Jag funkar på samma sätt, det där med slarvigheten och operfektionen. Vill till och med att det ska bli lite operfekt. Jag står inte ut med det perfekta och raka och exakta. Det är en bra taktik för kraven på en själv blir ju lite mänskliga. Vet du, jag är helt förälskad i i din första vägg. Har du kvar den där ståmpeln/stämplarna? Skulle jag kunna få köpa eller låna den/dom? Blir alldeles varm i hjärtat närjag ser det där mönstret!!!

  3. Roliga frågor du får!

  4. Roligt med frågestund! Jag skulle vilja fråga; hur länge planerar du att vara hemmamamma?
    //bara anna

  5. Jag är imponerad av dej, du är så himlans kreativ och inspirerande.

    Äh…… inget behöver väl vara perfekt heller!

  6. Haha! Känner igen mig i det att det inte alltid blir så bra och att de där sista procenten för att få det rakt eller liknande inte ligger för mig heller. Mitt motto är ju att det räcker om det är ”tillräckligt bra”. Min man perfektionisten blir vansinnig på det. Han tycker inte att det finns något som heter tillräckligt bra. Antingen är det bra eller också är det inte det. Men då får han heller inte så mycket gjort för det kan vara rätt hämmande att känna att det måste blir 100% bra för att man ska bli nöjd med det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *