Massagekräm

Jag var till biblioteket för ett tag sen och lånade lite böcker och tvål, och hittade bland annat  boken Hyvää Oloa Luonnosta av Cheryl Coutts och Ada Warren. I den fanns en massa intressanta recept, bland annat ett på en massagekräm. Det går åt en hel del massagekräm hemma hos oss, och vanligtvis använder vi en blandning av jojobaolja och mandelolja, men nu tänkte jag testa på det här receptet i stället:

Massagekräm ur boken Hyvää Oloa Luonnosta (Cheryl Coutts & Ada Warren)

50 g kokosolja

30 ml mandelolja

15 g bivax

15 g kakaosmör

60 ml mineralvatten

7 ml (1,5 tsk) eterisk rosmarinolja

3 ml (½ tsk) eterisk svartpepparolja

 

1. Ha i kokosoljan och mandeloljan i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt bivaxet och kakaosmöret. Smält fetten långsamt på låg värme. Rör i mineralvattnet med en träslev tills blandningen blir svagt gulaktig

2. Ta kastrullen från värmen och fortsätt blanda tills krämen har svalnat och är hudtempererad. Tillsätt de eteriska oljorna och blanda igen.

3. Häll över krämen på en glasburk och skaka om burken  tills krämen helt har svalnat – annars kan oljan och vattnet separera. Förvara burken mörkt så inte ljuset kan komma att påverka de eteriska oljorna.

 

Massagekrämen är annorlunda än våra vanliga oljor, men doftar jättegott!

Det är verkligen jättekul att göra egna krämer, och så mycket lättare än jag någonsin hade trott. Att tillverka tvål är lite mer komplicerat, men när man väl har kommit igång så kan man tydligen inte sluta – det verkar finnas en hel subkultur med inbitna tvåltillverkare på nätet, och jag börjar höra till dom känner jag på mej. Igår gjorde jag en ny sats tvål, idag skall jag testa en byktvål och se om vi kanske kan spara in lite på hushållskassan med att tillverka eget  tvättmedel istället för att köpa butikens. Den här sommaren skall det minsann odlas i vår trädgård, för i trädgården finns det en massa att ta av som man kan ha i sina tvålar och krämer. Bara det skulle bli lite vår först så man kommer igång med den där trädgården – minus 15 grader idag morse, brr!

6 kommentarer

 1. Du inspirerar!

 2. Jag har fullt upp med att försöka göra slut på alla gamla krämer i skåpet så att jag får testa dina recept sen! Tyvärr föll glasburken med pinfärsk fuktkräm i golvet igår och trots att bara locket sprack är krämen full av pyttesmått glassplitter… Dit fot den.

 3. Får man låna tvål också på ert bibliotek? :O Nä, skämt åsido! 😀 Låter jättekul att göra egna krämer, det vill jag också gärna testa någon gång. Och då vet man ju vad man stoppar i dem också. Var får man annars tag på kokos- och mandelolja?

  • Tant Ninette

   🙂
   Kokos- och mandelolja finns bland annat i hälsokostaffärer eller ekobutiker eller liknande. Ibland också i vanliga mataffärer.

 4. Du kan ju snart start tvål och krämaffär. Det låter ju spännande allt det här.
  Hade ni bara -15 här var det närmare -20 fast det var nog så tidigt att du sov ännu =)

 5. Åh, den ska jag nog prova att göra 🙂 Verkade ju jättebra 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *