Hur man virkar in trådändor

Förra veckan fick jag ett så himla bra tips av Sarah med bloggen Lilla K – hur man virkar in trådändor. Det är verkligen superenkelt sen när man väl har knäckt koden, och det underlättar verkligen arbetet med en filt något enormt!

Man börjar med att knyta en knut med den förra tråden och den nya tråden (nya färgen). Knyt tråden så nära virkningen som du kan.

Man lägger trådändorna så dom ligger längs med kanten man skall virka över, och så börjar man virka.

Sen låter man trådändorna löpa med längs med kanten medan man virkar som vanligt.

När lappen är klar har man bara två trådändor kvar att  fästa – den i början och den i slutet. Sparar jättemycket tid!

Det krångliga var för mej att luska ut hur jag skulle börja min virkning, för det gick inte riktigt att följa virkbeskrivningen när man skall börja precis där som den förra tråden avslutades. Vanligtvis börjar jag med en fast maska och gör sen stolpar, men nu skulle jag liksom börja i en stolpe, så jag gjorde tre fasta maskor i stället (som motsvarar sista stolpen i en sån där sektion) och sen var det bara att fortsätta virka varvet runt som vanligt. Sista varvet var enklast för det består annars också bara av fasta maskor.

Egentligen hade jag tänkt visa det här tipset redan på söndag, men vi kom på den briljanta idén att göra en youtube-video på det i stället och ända sen dess har jag suttit och försökt klura ut hur jag skall få mobilens mp4-fil konverterad så att jag kunde använda nåt editeringsprogram på datorn för att klippa lite i filmen. Nu äntligen kom jag på hur det funkar, vilket öppnar nya möjligheter här på bloggen känner jag helt plötsligt!

Här kommer alltså min virkbeskrivning i videoform, med det förbehållet att det  var min första video och jag hoppade lite väl mycket omkring med händerna så det är lite krångligt att följa med ibland (plus att rösten var lite skrovlig), men om du inte förstår hur jag menar så hoppas jag att bilderna ovan hjälper – säg annars till om du inte hänger med i varken videobeskrivningen eller bilderna så ska vi se om jag på nåt sätt kan få det förklarat!

6 kommentarer

  1. Vilken supertips! Tänk vad mycket tid man kunde ha sparat genom åren…

  2. Vilken givande videosnutt plus beskrivning. Tack så jätte mycket för den.
    Undrar bara en sak…vart försvinner trådarna då det blir hål i arbetet. Typ då man virkar tre stolpar och sen hoppar över tre stålpar. Syns trådändårna då?

    • Tant Ninette

      Vet inte, har själv inte virkat med hål i arbetet, men kanske du kan fråga Sarah? hon vet allt man behöver veta om virkning!

  3. Jag får nog skicka min virkintresserade Selma på Prao till dig ; )

  4. Pingback:En filt åt en liten stjärna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *