Föreningshuset i lågor

Idag vaknade vi upp av en massa brandbilar som körde förbi. Jag kollade på nätet, men hittade inga nyheter om vad som hänt – i stället läste jag på facebook om att det brann i Föreningshuset.

Jag tänkte att det säkert var en mindre brand, det lät lite så på nyheterna först, men när jag kom ut ur huset och gick mot sundet så såg jag genast röken och lågorna (Klicka på bilderna i inlägget så ser du dom i större format):

Det var så höga lågor så man kunde se dom långt ovanför husen på Malmen.

Väl framme var det bara att konstatera – så var det slut på det här Föreningshuset…

Det var en nästan andäktig stämning när flammorna stod som högst. En massa mänskor hade samlats och fotograferade och filmade och tittade på. I det här huset har det ordnats danser och fester och teaterföreställningar och föreningar har övat och haft skoj. Alla vuxna har nåt minne från det här huset.

De senaste årtiondena har det ståtliga huset fått stå och förfalla medan folk har debatterat vad som skall ske med huset. Nå, det blev ett slut på den diskussionen nu. Eller någon gjorde slut på den diskussionen – enligt nyheterna har man hittat tomma kanistrar vid huset, så man tror att branden var anlagd.

Trist att ett fint gammalt hus skall få ett sånt här slut.

Man kände hettan från branden när man stod nere på planen. Så småningom blev flammorna mindre och det brann allt mindre och mindre.

Mer än 20 brandbilar ryckte ut för att försöka släcka elden.

Några timmar senare rykte det bara, och brandbilarnas antal hade minskat.

Det var slutet på det Föreningshuset det.

Här finns bilder från en Lotta Svärd-tillställning i Föreningshuset under dess glansdagar. Ett fint gammalt hus var det, med massor av minnen för alla som bor här på orten.

5 kommentarer

  1. Tråkigt! Har alltid tyckt om den byggnaden.
    Enligt uppgifer hade en rivningansökan skickats in och de väntade på beslut så antar att huset ändå skull ha rivits. Synd att man inte tar tillvara sådana här fin byggnader

  2. Sorgligt när gamla fina hus både förfaller och slukas av eld. Men själva elden är nästan läskigt fascinerande. En sån kraft. Så pass att det går att ana en glimt av vad som driver en pyroman. Bilderna är fantastiska!

  3. Sätta eld på ett hus, det är riktigt allvarligt. Hoppas att det var en engångsföreteelse eller ett misstag. Jo, Finland har visst mängder med vackra jugendhus har jag hört, i Sverige blev det av någon anledning inte så poppis. Jag läste en bok om det, vill minnas att det handlade om att Jugend var mer internationell, inte så provocerande för den stora grannen i öster som den nationalromantiska vurmen. Men det är ju bara en teori =) Jag hittar ingen fasadbild på ditt hus, får leta vidare!

  4. Aningens vemodigt, samtidigt som det int har varit precis vackert då ingen har kommit överens om byggnaden. Annars Efterlyste Hbl foton av branden av privatpersoner på Twitter idag. Något för dig kanske 🙂

  5. Pingback:Dittan & dattan | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *