Egen Oddbird-lampa

Alltså jag hade helt missat det svenska designföretaget Oddbirds! Läste en artikel om dom i Husis och där fanns även instruktioner på hur man kan göra sin alldeles egen Sivservis-lampa. Både maken och jag tyckte att en sån lampa skulle passa perfekt i vårt hem.

Jag råkade ha en överlopps kantstött tekanna som skulle bli en bra bas, plus några gamla tekoppar. Köpte ett par tekoppar på Missionsboden och en lampfot från Ikea. Maken borrade försiktigt hål i alla koppar och kannor och limmade ihop hela kånkarången med superlim.


Nu har vi en fin alldeles egen Oddbirds-lampa! Speciellt kul med tekannan som jag gillat så länge, men som inte funkar som tekanna länge. Nu har den fått ett nytt liv som blickfång i matsalen.

Vår version blev också aningen billigare än originalet. Vi satte ut 10 euro på lampfoten, 1 euro på två tekoppar och resten hade vi från tidigare. En ny Sivservice kostar ca 4500 Svenska kronor, dvs över 500 euro!

En lite mer utförlig beskrivning på hur vi gjorde:

Vi köpte en lampfot från Ikea, en sån som man kan skruva av bottnen på så att man kan trä själva stången och sladdarna genom tekannan och kopparna. Den vi köpte heter Januari.

Så tog vi en tekanna och tre tekoppar. Kollade att dom passade bra ihop med färger och former och att höjden på dom blev aningen lägre än stången på lampfoten.

Maken gjorde försiktigt ett hål i tekannan, tekopparna och tefaten. Han försökte först med att borra, men det gick inte så bra med en borr, så han tog i stället och pikade försiktigt upp ett hål i bottnen på alla delarna. Satte först målartejp där som hålen skulle vara. Det här var det mest knepiga, att få fina hål. Tekopparna och faten var alla så olika visade det sig. Vissa hade dubbla botten och andra var tunnare. Vi hade överlopps koppar och fat på lager ifall det hade behövts, och så kostade dom inte så mycket till en början med heller, så det kändes lugnt att bara experimentera på.

Så satte maken tekannan på plats på lampfotens underlag och limmade den fast med superlim. Limmade sen det nedersta tefatet och tekoppen osv osv, tills alla tre tekoppar och fat var fastlimmade. Så var det bara att lägga på en fin lampskärm och så var lampan klar!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

18 Replies to “Egen Oddbird-lampa”

  1. Tant Ninette Post author

    Tack ska ni ha! 🙂 Vi gillar den jättemycket själva, så mysigt i matsalen nu om kvällarna!

    Reply
  2. Pingback: DIY tyllampa | Tedags hos Tant Ninette

  3. Pingback: Pepparkakshuset år 2012 | Tedags hos Tant Ninette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *