Påskägg av hamapärlor

I  julas visade Joan hur man kan göra julpynt av hamapärlor. Det var en bra idé tänkte jag, och det borde funka bra med påskpynt också. Lite liknande teknik som när jag gjorde dom här pärlorna till armband.

Vi hade några tomma köksfönster som behövde påskpynt, så det var bara att sätta igång.
Jag har inga pepparkaksformer som föreställer ägg, så jag tog i stället och böjde former av aluminiumfolie.

Först började jag med att skriva ut några äggbilder som jag hittade på nätet (använd googles bildsök och sök på ägg). Vi klippte ut dom och så började vi forma former av aluminium.

Har man äldre barn så klarar dom säkert av göra det här momentet också. Med dom yngre är det lättare om föräldern fixar till formerna först och sen får barnen fylla formerna med pärlor. Jag lade äggbilden på aluminiumfolien och böjde upp kanter runt ägget, tog sedan bort äggbilden. Sen är det dags att fylla formen med hamapärlor.

Sådärja, ett gäng former som vi fyllt med hamapärlor. Det lönar sig att fylla ett tunt lager – häller man på tjockt med pärlor så smälter dom ojämnt och inte alls på sina ställen, vilket gör att figurerna kanske inte riktigt håller formen.

Sen in i ugnen med plåten med äggen, 200 grader. Håll öga på plåten  – på bara några minuter börjar pärlorna smälta, och brer ut sig. Ta ut ugnen när du tycker att pärlorna smultit tillräckligt.

Joan hade oljat sin pepparkaksform, men jag testade att låta bli när jag använde aluminiumfolie och det funkade ganska bra. Lite blev det att pilla på några ställen där folien var lite väl skrynklig, så om du har en unge som skrynklar sin folie mycket kan det löna sig att olja den innan man lägger i hamapärlorna.

Jag trädde lite fiskelina genom ett av hålen i övre kanten och hängde upp äggen i köksfönstret. Det ser jättefint ut, hamapärlorna lyser fint när solen håller på och går ner.

Påminner ganska så mycket om ett pyssel vi fixade med min mamma när jag var liten på 1980-talet. Då var det nån slags plastsplittror eller liknande som vi hällde i pepparkaksformer och bakade i ugnen. Dom pynten var aldrig i såna här fina strålande färger. Dom här äggen riktigt strålar av färg!

12 kommentarer

 1. Vilken rolig grej! Nästan så jag måste köpa pärlor *S* Jag har försökt hålla mig borta från pärlorna bara för att jag har tillräckligt mycket pyssel som det är!
  Trevlig helg!
  //Henrietta

 2. Dom blev färggranna och fina =)

 3. Så bra ide´Ninette..dom blev så fina..gillar att ljuset som kommer igenom dom 🙂

 4. Vilka coola! De får vi nog testa! 🙂

 5. Jättefint! =) Det kommer jag säkert att ge mig på!
  Men jag saknade ugnstemperatur och tidsangivelse i inlägget. Tur att du hade länkat till julpynts-inlägget!
  Ha det fint! /Caroline

 6. Hej Ninette!

  Ett tips i min smak, det ska inte vara för komplicerat eller tidsödande, och helst med grejr man har i lådorna…
  Tack för din länkning, och vad kul att se dig i Följarlistan!

  Ha det gott, kram H.
  PS Älskar din header!

 7. Superkul och enkelt pyssel. Nu har jag ocks testat och bloggar om det i eftermiddag! Länkade till dig, om det är okej?! 😉
  Tack för inspirationen!!!

 8. Kul idé! Måste testas! 🙂

 9. Härliga ägg, jag gillart!

 10. Vilket BRA pysseltips! Det skall vi ta efter. Tack!

 11. Pingback:Smälta Pärlor… Igen – Härmapan | Kolossalt Pyssligt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *