Pepparkakshus Anno nittonhundranånting

Idag tänkte jag visa ett hus som jag gjorde för länge sedan som present åt min mamma. Jag fixade och grejade på det, gjorde ritningar och letade efter godis som såg ut som stenar och hela 40 timmar tog det att fixa till huset. Mamma hade det i flera år innan det rasade samman 🙂 Pepparkakshus kan hålla i många år o dom bara står mörkt, svalt och inte alltför fuktigt.

Det går förresten mycket fortare att fixa hus om man bara gör nånting ditåt, inte är så viktig med att alla vinklar är exakta, eller att huset skall se ut på exakt ett visst sätt. Skall man fixa till et hus så det ser exakt ut som ett riktigt hus t ex, så tar det lååååång tid. Först måste man göra ritningar med dom rätta proportionerna, sen måste man räkna ut hur tjock pepparkaksdeg man har och ta det i beaktande när man gör sin mall. Sen hamnar man ofta att baka om vissa delar, t ex om degen pöser eller beter sig konstigt, eller om man har beräknat fel. Själva dekoreringen tar inte lång tid, det är planeringen som är det som mest tar tid, så när jag gör mina hus för hand så går det mycket mycket snabbare helt enkelt för att jag hoppar över hela det där momentet med att mäta och greja hit och dit. Det är mycket roligare så också tycker jag!

Men ibland är det kul att utmana sig själv och försöka göra nånting verkligt fint, bara för att veta om man kan det eller inte. Just nu håller jag på och gör ett jättekul pepparkakshus i många våningar, håller också på och plitar på ett inlägg med lite fler tips om pepparkakshus, så följ med bloggen om du vill ha fler såna tips!

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

  1. Jättefint- du har så många fina dekorationsideer och spännande lösningar!

  2. Herregud vilka pepparkakshus du gör!! Själv ska jag dekorera ett vanlig köpt och oroar mig för att få ihop det…haha =)

  3. Aivan todella hieno! Ja ihana lahja <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *